JazzMa

Friss Hírek

Summer in the City2024. június 16.
Laughing Bastards: Fetish2024. június 16.
B52 JazzParadicsom2024. június 10.

Lemezpolc kritika:
Truffaz, Erik - Rollin’

Truffaz, Erik: Rollin’ 2023. augusztus 25., Bereczki Bálint

erik-truffaz-rollin.jpg

Erik Truffaz – Rollin’ (Blue Note/Universal Hungary 2023)


Truffaz a nyolcvanas években született generációk saját Miles Davis élménye, a legendás „The Dawn” című lemeze meghatározó anyaga volt a korszaknak és a modern jazznek.

Davis-hez hasonlóan ő is a cool-ból indult, hogy aztán kreatívan alakítsa ki saját világát és soundját, olyan elemekből, mint az elektronika, vagy a hip-hop.

Sok kalandos tájat járt be, míg trombitahangja végig teljesen egyedi és felismerhető maradt.

Legújabb albumán visszatér a mozi aranykorának klasszikus filmzenetémáihoz. Nem boncolja, vagy operálja át őket kísérletezésekkel, hanem meghagyja úgy, ahogy vannak, 21. századi hangzással.

A trombita itt is mesél, ahogyan azt Miles-nál is sokszor hallhattuk, hangulatot teremt.

Ez a speciális, visszatekintős anyag ráadásul alkalomhoz illő fizikai megjelenést is kapott: a Blue Note klasszikus, ötvenes évekbeli dizánja határozza meg a borítót.

Truffaz-t Marcello Giuliani bőgős, Raphaël Chassin dobos, Alexis Anérilles billentyűs, és Matthis Pascaud gitáros kíséri.

A lebegős, tremolós Rhodes soundok összeolvadása a gitárral dominálja a hangzást, elegánsan megterítve Truffaz meséinek.

Igazi, sötétben hallgatós lemez lett a „Rollin’”, senki se várjon tőle csodát, csak egy fekete-fehér utazást a régi mozik világába.


Vissza a lemezhez