JazzMa

Friss Hírek

Monday Speaks2024. május 13.
AMP – 20242024. május 12.
Koncert ajánló2024. május 11.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Lemezpolc kritika:
Vig, Tommy (Víg Tamás) - 2022 Jazz Jazz

Vig, Tommy (Víg Tamás): 2022 Jazz Jazz 2021. november 03., Bereczki Bálint

tommy-vig-2022-jazz-jazz.jpg

Tommy Vig - 2022 Jazz Jazz


Ritka eset a jazzben, hogy valaki nyolcvan felett sem hagy fel a kísérletezéssel, holott már annyi mindent letett az asztalra, hogy simán ülhetne a babérjain. Tommy Vig is ilyen ritka eset, egy nem mindennapi életpálya után nyomhatná sorra a besztofokat, de a világot ugye nem ez hajtja előre, főleg Tommy világát nem.

Új lemeze swing és bebop témák feldolgozásával kezdődik, a nagy mesterek megidézésével (Monk, Dizzy, Waller, de még Beethoven is), big bandes hangszerelésben. Ezt azért sokan csinálják az idősebb generációban, kellemesen nosztalgiáznak, Tommy feldolgozási módszere viszont minden, csak nem kellemes. Persze nem is kellemetlen, hanem nagy koncentrációt igénylő hallgatnivaló, modern, sokszor a kortárs komolyzene felé mutató hangszerelési megoldásokkal, fordulatokkal. Koncepcióban Gunther Schuller klasszikusához, a „Jazz Abstractions”-höz mérhető. Érdemes többször hallgatni, mindig előjön egy újabb finomság, utalás, vagy izgalmas megvalósítás.

A képzeletbeli B-oldalon hallható kompozíciók leginkább a magyar népi-nótakincsből merítenek ihletet, néhol a kommerszebbekből. Itt már jobban hallható a "számítógépes segítség", és néhol viccesnek, groteszknek hat a profán témák túlmodernesítése. Bár lehet, hogy ez volt a cél. A lemezt egy szimfónikus költemény zárja 56-ról, remek hangszerelési fordulatokkal, motívumhasználatokkal, filmzeneszerűen.

Big band harsonásként valószínű félnék beülni ezekbe a darabokba, viszont izgatna a modernségük és az egyéni fejlődés lehetősége. Hallgatóként is ez a helyzet: érdemes végighallgatni a CD-t és nem csak egyszer, bár elsőre nem lesz egyszerű.

Reméljük Tommy bácsi még csinál jópár ilyen anyagot a magyar jazz fiatal és idősebb rajongóinak.


Vissza a lemezhez