JazzMa

Friss Hírek

VIRTUÓZOK ESTÉJE2018. november 14.
Jazzlista - november 10.2018. november 10.
Relax: Timeless2018. november 07.
Colin Stetson a Trafóban2018. november 05.
Játék – 2018 november2018. november 04.
KÖZÖS NEVEZŐN2018. október 31.
MAYNARD FERGUSON EMLÉKEST2018. október 23.

Lemezpolc kritika:
Vig, Tommy (Víg Tamás) - Tommy Vig 75!

Vig, Tommy (Víg Tamás): Tommy Vig 75! 2014. augusztus 04., Fazekas Csaba

tommy-vig-budapest-jazz-orchestra-tommy-vig-75.jpg

Tommy Vig & Budapest Jazz Orchestra - Tommy Vig 75! (Klasszikus Jazz Records – Szerzői kiadás)


A Debreceni Jazz Napokon hagyományosan a Debreceni Jazz Együttes is fellépett az elmúlt héten, amely a 43-ik volt. A koncert rendhagyó módon kezdődött, mert születésnapi köszöntővel indult (70 éves lettem…), valamint a Maloschik Robi által kezdeményezett közvéleménykutatás és verseny eredményhirdetésével. A kérdés az volt, hogy ki fogja nyerni a világbajnokságot a foci vb-én? Négyen találtuk el, hogy Németország fogja nyerni és ebből a sorsolásból én lettem a nyertes. A jutalom Tommy Vig két CD-je, valamint egy eredeti Tommy Vig kollázs. (Szabad idejében mindig is foglalkozott a képzőművészettel.) Ezúton is köszönöm Tommynak a felajánlott díjakat, örömmel vettem át.

Egy néhány sort szeretnék írni a „Tommy Vig 75!” című CD-ről , amelynek alcíme „Happy Birthday Tommy!”. A borítón felesége, Mia adja át a születésnapi tortát.

15 kompozíció hallható a lemezen, valamennyit az olimpiákon aranyérmes magyar sportolók ihlették!

Ebből 9 a Budapest Jazz Orchestra élő lemezbemutatóján került rögzítésre (egy bevezetővel és külön-külön a 8 londoni aranyérmesünknek ajánlva!), a másik 6 Nevadában, pontosabban Las Vegasban a Tommy Vig Orchestra /las vegasi amerikai zenészek/ stúdiójában. Mindegyik tétel a magyar sportolóknak állít csodálatos zenei emlékezést, nem emlékszem, hogy ebben a műfajban valakinek eszébe jutott volna hasonló.

De lehet, hogy jutott eszébe, de ilyen szinten megvalósítani nem sikerült.

Tommyt többször hallottam a Bartók Rádióban, valamint élőben a Debreceni Jazz Napokon, ez a lemeze mégis szolgált meglepetésekkel. Elsősorban a hangszerelési tudása a világ élvonalába tartozik véleményem szerint. Nem véletlen, hogy Amerikában a mai napig számon tartják, és világhírű szólistákkal valósította meg elképzeléseit. Nekem a vibrafon kedvenc hangszerem. Bizonyíték erre, hogy első 1965-ben alakult zenekarunkban a vibrafon volt a szólóhangszer.

Tommy Vig számomra egyik emlékezetes hangversenye mégis egy duó koncert Gyárfás Pistával volt. Rendkívül sokoldalú és úgy gondolom, hogy még mindig képes új és újabb ötletekkel előállni. Még egyszer köszönöm a díjakat és a zenei élményt!


Vissza a lemezhez