JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2022. szeptember 29.
Gyakornokokat keresünk2022. szeptember 28.
Kay, Helena: Golden Sands2022. szeptember 28.
Évadnyitó a Jazzpresszóban2022. szeptember 24.
UnStandard message!2022. szeptember 20.
Justyna, Wojtek: Thrice2022. szeptember 18.

Lemezpolc kritika:
Wingfield, Mark - Zoji

Wingfield, Mark: Zoji 2021. július 21., Barcsik Géza

mark-wingfield-zoji.jpg

Mark Wingfield – Zoji (MoonJune Records)


Egzotikus repülés európai szárnyakon.

A MoonJune Records 2020-ban jelentette meg „Zoji” címmel Mark Wingfield gitáros triójának lemezét. Két nagyon brit és nagyon európai, Jane Chapman és Mark Wingfield zenéjét a Brazíliában született Adriano Adewale dél-amerika ritmusvilágával és őserdeinek természeti hangjaival gazdagítja és tágítja izgalmas univerzummá.

Mark Wingfield az angol jazz, rock, meditatív fúziós és kortárs zene kiemelkedő alakja. Gitáros és zeneszerző, oktatóként is jelentős munkásság áll már mögötte, a dobos, billentyűs világsztár Gary Husband is a partnerei között szerepel. Az európai barokk klasszikus zenei hagyomány ugyanúgy megjelenik kortárs kompozícióiban, mint az afrikai, indiai, ázsiai, japán motívumok. Hangképeiben és gitárhangzásában a mai digitális platformok is szerepet kapnak, de nem az érzelemgazdagság és személyesség rovására.

A szintén Londonban alkotó Jane Chapman-nel már 2006 óta dolgoznak együtt, tehát egy nagyon össze csiszolódott, egymás gondolatmenetét tökéletesen ismerő párosról van szó, ami a lemezen is bizonyításra kerül. Jane Chapman egy a jazzben nagyon szokatlan, de izgalmas és nagyon harmonikus zenei összképet adó hangszeren, csembalón játszik. Az barokk zene jellegzetes hangszere a pengetős, de a hangokat billentyűkkel húrokon megszólaltató csembaló. Jane Chapman ennek a nagyon európai, a 16-17. században, elsősorban Franciaországban népszerű húros hangszer mestere.

Az ütőhangszeres Adriano Adewale is Londonban él az ezredforduló óta, itt és Essex-ben folytatta zenei tanulmányait. Az ő színes, invenciózus, kontinenseket átívelő játéka emeli a világzene irányába a rendkívül megkomponált darabokat. Wingfield kedves gitárhangszíne a Pat Metheny által már a nyolcvanas évek gitárszólóinál a köztudatba hozott és szinte védjegyévé váló gitárszintetizátoros megszólalás. Wingfield ezt az egy effektet használja következetesen az egész lemezen. Adewale hangszeres játéka és vokálozása sem véletlenül idézi a nagy mester, Nana Vasconcelos munkásságát. Vasconcelos és Metheny legendás, azóta klasszikussá nemesedett ECM albumokon dolgozott együtt a nyolcvanas évek elején (As Falls Witchita, so Falls Wichita Falls (1981), Offramp (1982), Travels (1983)). Ez az együttműködés meghatározó hatású lett Wingfield művészetében is.

Nagyon szerethető ez a szofisztikált és ihletett album. A klasszikus zenei mesterek (Bach, Handel…) hagyatéka, a csembaló ezerszínű és intenzív megszólaltatása, szakralitása, a szárnyaló gitársound misztikus, filozofikus mélysége és magassága tökéletes harmóniát teremt Adewale mágikus, a természet lüktetését idéző játékával. A darabok címei is beszédesek, tükrözik a három művész tudatos, különböző kultúrákat és zenei korszakokat összekapcsoló, kompakt és elmélyült munkájának gondolatiságát.


  1. City Story
  2. Seven Faces of Silence
  3. Persian Snow Leopard
  4. Parallel Time
  5. Land on Sky
  6. Sun Court
  7. Pasquali Dream
  8. Wind Falls Cliffs Rise
  9. Zoji Pass

10.  Prélude Sinueux

11.  Viaduct RoadMark Wingfield – gitár, hangképek

Jane Chapman – csemballó

Adriano Adewale – ütőhangszerek, ének


Vissza a lemezhez