JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 18.
Névnaposok – Andrea2024. április 18.
Rain Every Thursaday2024. április 18.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Provincia

Provincia - Lamantin Jazz Tábor 2011 – Dr. Tímár Péter

Tímár Péter nevét, ha jól emlékszem 1998-ban hallottam először Kiss Zolitól („Hagyma”, you know), akkor talán még a POTE Jazzklub szervezője volt (?). Mondta, hogy nagyon rendes srác, nagy jazzrajongó. Aztán 1999 tavaszán felhívott Vörös Nóra (MATÁV PR asszisztens), hogy Szombathelyről bejelentkezett egy illető szponzorálási kérelemmel, hallottam-e már róla? Mondtam, rendes srác, támogatásra méltó. Annál is inkább, mert előtte már beszéltem Péterrel, hogy a márványtermi tehetségkutató versenyeim győzteseit mindig meghívja majd a Lamantin Jazzfesztiválra. És azóta is így tesz, már amikor éppen hagyják nekem, hogy tehetségkutatókat rendezzek...

timar-peter.JPG


MR: Péter, Te tulajdonképpen hogy kerültél a jazz közelébe?
TP: Egy igen virulens fertőzés a felelős érte, mely azt hiszem „megbetegít” mindenkit mielőtt a jazz közelébe kerülne. Egyszerűen szeretem a jó zenét. Pár évig tanultam ugyan zongorázni, de a C blues-ból még nem sikerült kitörnöm. És mivel nem igen találtam a közelemben elegendő jazz koncertet ezért elkezdtem szervezni őket. Először Pécsen, majd Szombathelyen.
MR: Mikor kerültél át Pécsről Szombathelyre?
TP: 1998-ban amikor letettem Pécsen a háziorvosi licence vizsgámat, és Szombathelyen kezdtem el praktizálni.
MR: Miért épp a jazzre nem igazán rímelő lamantint (ha egyálatán tudják az olvasók, hogy az egy nyugis víziállat...) választottad névadónak?
TP: Ha valaki látta már ezt a jámbor, bohókás jószágot legelészni a vízben, akkor rögtön megérti az okát! Amúgy a lamantin a szirének rendjébe tartozik…
MR: Mióta is működik a Lamantin Jazzfesztivál?
TP: Miután Szombathelyre költöztem, barátaimmal megalapítottuk az Improvizatív Zeneműhely Egyesületet. Ennek az egyesületnek a vezetőjeként indítottam útjára a fesztivált 1999-ben. Első alkalommal egy 1 napos 5 koncertes rendezvény volt csupán, majd pár év alatt a mostani 1 hetes kb. 20-25 koncertet és a hozzá kapcsolódó Lamantin Improvizációs Tábort magába foglaló sokhelyszínes, nemzetközi eseménnyé növekedett. Azóta megfordult a hazai jazz élet színe-java, és számos nemzetközi híresség is fellépett már nálunk. A külföldi vendégek mesterkurzust tartanak a táborban, a tábor lakói pedig egy igen lelkes, és meglehetősen kritikus közönségmagot alkotnak a koncerteken. Természetesen igyekszem fellépési lehetőséget biztosítani a tábor tanárai részére a fesztiválon. Így tehát egymást erősíti és szerves egészet alkot a tábor és  a fesztivál. Minden évben meghívok egy-egy hazai, fiatal generációt képviselő zenekart is. Ennek legmegfelelőbb kerete természetesen az általad szervezett jazz tehetségkutató versenyek helyezettjeinek meghívása volt. De nem csak ezért felháborító hogy a rádió nem ad többé keretet ennek a rendezvénynek…
MR: És mikor merült fel benned először, hogy improvizációs táborra is szükség lenne?
TP: Márkus Tibivel közösen határoztuk el 2003-ban, hogy az akkor éppen megszűnőben levő, Gonda János tanár úr által vezetett, méltán nagy múltú Tatai Jazz Tábor (Tatabányai Nemzetközi Kreatív Zenepedagógiai Intézet) űrét kihasználva, a fesztiválhoz szervesen hozzákapcsolva elindítjuk a tábort. Egyébként 1985-89-ig a szintén szombathelyi gyökerekkel is rendelkező Nesztor Iván szervezett már Szombathelyen jazz tábort Szabad Improvizációs Tábor néven. Így nem volt idegen már a várostól egy ilyen intézmény befogadása. Nagy öröm látni, hogy évről évre több mint 100 diák vesz részt a tábor munkájában, méghozzá irdatlan intenzitással. A 8 nap, amit itt töltenek, a pár óra alváson kívül csak a zenéről szól. Ez azért is nagy öröm számomra, mert manapság egyre ritkábban tapasztalni, hogy ilyen eltökéltséggel értelmes célokat kitűzve, sok-sok energiát belefektetve töltsék fiatalok az idejüket. Ugyanilyen örömteli látni, hogy a tábor volt diákjai közül egyre többel találkozni a klubok, fesztiválok színpadán.
MR: Márkus Tibit, mint Kőszegen született muzsikust már régebben ismerted, vagy csak a tábor kapcsán merült fel a neve?
TP: Tibi Szombathelyről származik, de sajnos, ennek ellenére ritka vendég városunkban. Mint a vasi jazz hírneves képviselőjét azért egy-két alkalommal sikerült a klubba ill. a fesztiválra elcsábítani. Az egyik ilyen koncert alkalmával pattant ki a fejünkből a tábor gondolata. Így nem is volt kérdés, hogy őt kértem fel a tábor művészeti vezetőjének. Jómagam csak műkedvelő jazzrajongó vagyok, így természetesen a szakmai munkába nem szólok bele. Tibi határozza meg a tábor szakmai programját, irányát. A tanári kart közösen válogatjuk évről-évre, melyen most már nem is nagyon változtatunk, mivel mind emberileg, szakmailag kiváló az együttműködés az oktatói gárdán belül. Szerencsére kapcsolatunk kitűnő, így nagy örömmel dolgozunk együtt.
MR: Kik voltak eddig az oktatók és kikre számíthatnak az idén a fiatalok?
TP: Az elmúlt 8 évben az alábbi művész-tanárok oktattak a táborban: Gonda János, Berdisz Tamás, Berkes Balázs, Binder Károly, Borbély Mihály, Csepregi Gyula, Csuhaj Barna Tibor, Elek István, Friedrich Károly, Gyárfás István, Jeszenszky György, Lakatos Ágnes, László Attila, Lattmann Béla, Márkus Tibor, Mohai Tamás, Nagy János, Nesztor Iván, Regős István, Oláh Kálmán, Spányi Emil, Tóth Viktor, Winand Gábor. Ezenkívül minden évben tanársegédek is részt vesznek az oktatásban, akiket Tibi a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének hallgatói közül verbuvál. Az idei tanári kar pedig a következőképen alakul: Márkus Tibor, Spányi Emil, Friedrich Károly, Tóth Viktor, Elek István, Lakatos Ágnes, Winand Gábor, Gyárfás István, Mohai Tamás, Csuhaj Barna Tibor, Nesztor Iván, Jeszenszky György.
MR: Mennyibe kerül a részvételi díj? És gondolom, van letölthető jelentkezési lap, ahol regisztrálhatnak.
TP: A tábor részvételi díját nem emeltük idén, így maradt a 24.000 Ft, mely magába foglalja az 1 hetes táborban való részvételi díjat, az 1 hetes Lamantin Jazz Fesztiválra szóló fesztiváljegyet, és egy táborpólót. A táborról részletes információ található a www.lamantin.hu oldalon. Ugyanitt természetesen a jelentkezési lap is letölthető!


improvizacios-tabor.jpg

Gyárfás tanár úr lazán oktat

Vissza az összes cikkhez