JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Névnaposok – Márk2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Világsztárok Magyarországon

Világsztárok Magyarországon - Al Jarreau Budapesten 2001 – Perédi Márta szemével

Perédi Mártával konkrétan negyedszázadon át (1985-2010) dolgoztam együtt a Bartók Rádióban. A főnökök közül őt kedveltem a legjobban! Igaz, a többieket meg egyáltalán nem… - A szerk.

peredi-marta.jpg


Ha valaki megkérdezné, hogy  mi volt eddigi  legnagyobb zenei élményem, nehezen tudnék válaszolni.

Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy  szüleim 9 éves koromtól rendszeresen vittek hangversenyekre és operaelőadásokra, otthon pedig mindig szólt a rádió, így rengeteg zenét hallgattam minden műfajból. A zenehallgatás mindennapi életünk része volt.

Konzis éveimtől kezdve már magam válogattam meg, hogy  milyen koncertre megyek el, így nem is maradtam le  szinte semmilyen jelentős eseményről. Rengeteg  világhírű énekest, karmestert és előadóművészt hallottam, a jazz  pedig főként a rádión és lemezeken keresztül jutott el hozzám. Zenei rendezőként sok nagy művésszel kerültem kapcsolatba, de olyan varázslatos személyiséggel, mint Al Jarreau volt, nagyon ritkán lehetett  találkozni.

Al Jarreau  2001. május 17-én érkezett Budapestre a Garai Attila Ének tehetségkutató versenyre, ahol a zsűri díszelnöke volt a május 18-án megtartott döntőn, a következő napon pedig a BKK-ban tartott gálán lépett fel.

Vegyük sorra az eseményeket. Érkezése napján azonnal bejött a Rádió 6-os stúdiójába próbára. Már ekkor lenyűgözött mindenkit  lazasága,  kedvessége,  közvetlensége és zsenialitása. Minden porcikájából és mozdulatából áradt a zene.

Az igazi élmény pénteken este várt ránk. A verseny eredményhirdetése után valódi jam session következett, amikor a zsűritagok is beszálltak az éneklésbe. Al Jarreau még vonakodott egy ideig, végül M. Robi az orra alá dugott egy mikrofont, és akkor először ülve, majd állva énekelni kezdett. A siker óriási volt, a közönség tombolt. Ennél nagyszerűbb befejezése nem lehetett volna a versenynek.

Másnap a Budapesti Kongresszusi Központban  Czimber László (zongora), Pege Aladár (bőgő)  és Balázs Elemér (dob) közreműködésével lépett fel. Különleges hangja, fantasztikus mozgása és ezek harmóniája lenyűgöző volt. A koncert közben színpadra hívta a maga utánozhatatlanul kedves stílusában Winand Gábort, és a versenygyőztes Boros Julit is, hogy együtt énekeljenek.

Ez a  koncert valóban legnagyobb zenei élményeim közé tartozik. Csodálatos este volt, örülök, hogy ott lehettem.


aj9-001.jpg

Vissza az összes cikkhez