JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 20.
Drive-In Saturday2024. április 20.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Világsztárok Magyarországon

Világsztárok Magyarországon – A Jane Monheit Quintet az Alba Regia Jazzfesztiválon (2003. május 10.)

A 2003. évi Alba Regia-t a szervezők visszavitték megszokott helyére, a székesfehérvári Vörösmarty Színházba.

A fesztivál sztárvendége az azóta elhunyt (2017) Arthur Blythe volt, de őt már nem tudtuk megvárni, mert Pocsai Krisztát (ő is velünk jött, mert nagyon kiváncsi volt Jane-re) haza kellett vinnünk Csobánkára.

Az én ismeretségem Monheit-tel régebbre nyúlt vissza. Mivel a Bartók Rádióban volt egy műsorom, a Jazzlista, ahol a mindenkori New York-i lemezeladási lista helyezettjeit játszottam le hetente a hallgatóknak. Az énekesnő először 2002-ben énekelt a Jazzlista című műsoromban. Akkor nem gondoltam, hogy a következő évben személyesen is meg fogom ismerni.

Történt ugyanis, hogy a Sony Music Hungary akkori főnöke, Szűts László (azóta már a MAHASZ elnöke!) felhívott telefonon, hogy jön ide pár nap múlva egy új amerikai énekesnő csillag, lenne-e kedvem vele interjút készíteni? Beleegyeztem, így amikor 2003 tavaszán befutott a Vörösmarty Színházba, akkor Laci titkárnője, Vikike bemutatott neki, és Jane nagyon kedves volt, mondta, menjek az öltözőjébe, és amíg ő kifesti magát, feltehetem neki a kérdéseimet.

Válaszaiból megtudtam, hogy ő bizony egy Long Island-i lány, akinek apja gitározott, anyja pedig zongorázott, így nem volt nehéz dolga a pályaválasztásnál. Sok később világhírűvé vált muzsikushoz hasonlóan, ő is a Boston-i Berklee College of Music-ra járt. Ott ismerkedett meg későbbi férjével, a dobos Rick Montalbano-val. (2002-ben össze is házasodtak!) Meg azt is megtudtam, hogy 1998-ban a Thelonious Monk Jazz Vocal Competition-ön „runners up”, vagyis második lett. Első négy CD-jét az N-Coded jelentette meg, így a 2002-ben piacra dobott „In the Sun”-t is, amelynek európai turnéja során jutott el Székesfehérvárra. (Erről a CD-ről a „Since You’ve Asked” című dalért Grammy jelölést kapott!)


jane-monheit-in-the-sun.jpg


Kérdeztem tőle, hogy akkor miért a Sony Hungary szervezte ezt a riportot? Rám nézett nagy barna szemeivel, elkacagta magát, és ezt mondta: ”Mert most kötöttem szerződést a Sony-val!” (És 2004-ben meg is jelent Sony CD-je, a „Taking a Chance on Love”.)

A Jane Monheit Quintet összeállítása a Székesfehérváron következő volt: Jane Monheit (1977) – ének, Joel Frahm (1969) – tenorszaxofon, Michael Kanan (1969) – zongora, Orlando le Fleming (1976) - bőgő, Rick Montalbano (1977) – dob.

Egyébként a koncert nagyon jó volt!

Vissza az összes cikkhez