JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Világsztárok Magyarországon

Világsztárok Magyarországon – A John Abrecrombie Organ Trio 2004. október 9-én Nagykanizsán

A Hevesi Sándor Művelődési Központ egy New York-i menedzserrel tart fenn kapcsolatot: Andreas Scherrer-nek hívják, és a Company Of Heaven NYC cég képviselője. Minden év őszén és tavaszán küld nekünk műsorajánlatot azokkal az amerikai művészekkel, akik abban az időszakban Európában turnéznak. Így került a látókörünkbe annak idején (2003 telén) John Abercrombie triója is - még számos más formációval egyetemben.

john-abercrombie.jpg


A nagykanizsai jazz-kedvelők közül néhányukat megkérdeztük az ajánlott előadókról. A számunkra fontos véleményformáló személyiségek: pl. néhai Pék Pál, dr. Beke Árpád, Halász Gyula javaslata alapján esett a választásunk Abercrombie triójára. (Nem mellesleg azt is latba kellett vetnünk, hogy az intézmény költségvetésébe beleférjen a sztárvendég fellépti díja és a járulékos költségek - utaztatás, szálloda, ellátás - egyaránt.)

Amikor mindenről egyeztettünk a menedzserrel, megtörtént a szerződéskötés (az angol nyelvű szerződésről hiteles magyar fordítás készült). Megállapodtunk a fellépti díj első részlete átutalásának határidejéről, a promócióhoz felhasználható fotókról és zenei anyagról, stb. Persze ezek a szervezési munkafázisok már úgyszólván olajozottan működtek, hiszen három évtizedes múlt állt a fesztivál mögött (1973 óta).

A John Abercrombie Organ Trio-nak (John Abercrombie – gitár, Dan Wall – orgona, Adam Nussbaum – dob) egyébként 1997-ben jelent meg a „Tactics” című CD-je.


john-abercrombie-tactics.jpg


jazzkatalogus-2004-1-1.jpg


jazzfesztival-2004-elozetes-ujsaghirek-1.jpg


A trió a koncert előtti délután érkezett meg Nagykanizsára - a zágrábi repülőtérre kellett értük mennünk, és oda is vittük vissza őket a további utazásukhoz. John Abercrombie-t felesége is elkísérte az európai koncertkörútjára. (Emlékszem, amikor a koncertjük előtt, délelőtt technikai próbát tartottak a színházteremben, a hölgy teát kért, mert kissé fájlalta a torkát. A tea mellé házi süteményt is szervíroztam neki, ami igencsak elnyerte a tetszését. Megkérdezte tőlem, hogy én készítettem-e?) Nem volt semmilyen kellemetlen élményem sem vele, sem pedig a művészekkel. Teljesen "normál üzemmódban" működtek. Persze, ez abból is fakadhat, hogy Nagykanizsa volt talán a második állomás ezen a turnén, és még nem voltak teljesen elnyűve, kifacsarva...

Maga a koncert remek volt, vastaps kísérte a közönség részéről. Szép élményként maradt meg bennem, hiszen nem volt "nyögvenyelős" sem az előkészítése, sem pedig a megvalósítása, de még az utózöngék  is korrektek voltak.


jazzfesztival-2004-utolagos-ujsaghirek-1.jpg

Vissza az összes cikkhez