JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
Saját hangon2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Pannon betyárok a balkán földjén, Mókussal

Május 25-én az Opus Jazz Club színpadán kiderült, mit tud adni egymásnak egy kísérletező big-band és egy kirobbanó népzenei egyéniség.

7.jpg


A Budapest Music Center, azon belül is az Opus Jazz Club adott otthont a Modern Art Orchestra tematikus fellépéssorozata utolsó rendezvényének, ahol az együttes a népzene tiszta forrásában kívánt megmerítkezni. Ebben a meghívott vendégművész, Szirtes Edina Mókus, hegedűs-énekes volt a partner, aki egy eléggé egyedi, elsősorban a népzenében gyökerező, de sok jazzt és könnyűzenét is magába olvasztó zenei világot hozott létre, többek között a Fabula Rasa zenekarával. A program – a szignál elhangzása után – egy Bacsó Kristóf darabbal vette kezdetét, amit a szerző a nemrég eltűnt magyar hegymászóknak, Erőss Zsoltnak és Kiss Péternek ajánlott. A koncerten ebben a kompozícióban kerültek felhasználásra magyar népzenei elemek, ahogyan a címe is bizonyította: Variációk egy magyar népdalra, avagy Pannon betyárok a pampák földjén, kicsit utalva a dél-amerikai ritmusvilágra, amiben a főtéma később feloldódott. Ezután lépett színpadra Szirtes Edina, aki egy picit izgult, de a játékán ez egyáltalán nem hallatszott. Egy lendületes balkáni ihletésű darabbal kezdett, amit egy izgalmas közjáték tört meg: előkerült a jazz zenészek által manapság nagyon kedvelt loop station, Mókus pedig egy igazán hangulatos kis impromtut pakolt össze a helyben rögzített hegedűtémákból és énekhangokból. Utána makedón táncok következtek, nagyjából a balkán népzenéje határozta meg az este további kimenetelét, de előkerült még néhány más jellegű érdekesség is: egy eredetileg zongorára írt cigány-nyelvű ballada, ami picit elveszítette intim hangulatát, Ávéd János kitűnő munkája ellenére is idegen volt a big-band környezettől. Ellenben a záró, József Attila Egyedül című, népdal ízű versére született dal gyönyörűen szólt, a maga minimalista hangszerelésében és Edina szívhez szóló tolmácsolásában.

Remek szólókat is hallhatott a közönség: Szirtes hegedűje mellett az est második főszereplője Cserta Balázs volt, aki tárogatón is improvizált. Balázs egyébként Mókus zenésztársa a Fabula Rasa zenekarban, tehát összekötő kapocs is a két zenei világ között. Cseke Gábor zongorista nagyot alakított, remekül ötvözte a jazz harmóniáit az egyébként is modális jellegű balkáni skálákkal, kirobbanóan, ilyet ritkábban hallani. Fekete-Kovács Kornél is nagyszerűen dirigált és improvizált az este folyamán, ahol két különböző zenei világ találta meg a közös nevezőt, igazán magával ragadó élményt adva a hallgatóság számára.


1.jpg


2.jpg


3.jpg


4.jpg


5.jpg


8.jpg


8.jpg

Vissza a hírekhez