JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Exkluzív interjú Égerházi Attilával

1995 kora nyarán a Feneketlen tó egyik akkor menő vendéglátó helyén tartotta bemutatkozó sajtótájékoztatóját a Djabe. Ott mutatott be Kaszás Feri Égerházi Attilának, az együttes vezetőjének.

egerhazi-attila.jpg


1) Jól emlékszem, hogy az idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját a Djabe?

Igen, idén 20 éves a zenekar. Az idei koncertek közül a Miskolci Szimfonikusokkal megrendezendő október 1-i  miskolci és november 10-i budapesti Műpás koncertekkel ünnepelünk.


2) Aki nem Djabe rajongó, annak meséld el, hogyan keveredtél jazzkörökbe Debrecenben az 1980-as években? Emlékszel mi volt az első meghatározó jazzkoncert élményed?

A jazzt részben Péter bátyám révén ismertem meg, elsősorban Weather Report-ot, John McLaughlin-t hallgattam. 1981-ben vettem részt 15 évesen egyedül jazz koncerten. A Kölcseyben a Debreceni Jazznapokon a Pege kvartett koncertje volt ez, ahol Muck Feri szaxofonozott. Akkor nem gondoltam volna, hogy 14 évvel később az én zenekaromban is Ő fog játszani. Innentől kezdve rendszeresen jártam a Jazznapokra. A legnagyobb hatással az Oregon, Ralph Towner, Collin Walcott, Egberto Gismonti, Nana Vasconcelos, a Getaway, Eberhard Weber és Jan Garbarek voltak rám. Első zenekarom, ami a Djabe elődjének tekinthető, a Novus Jam az előbbi művészek hatásait integrálta magába. A Novus Jam sikeres volt, több díjat is nyertünk vele.

3) Mikor és miért jöttél Pestre?

Az érettségi után a zenekar tagjai Budapestre jöttek tanulni. A fuvolistánk Gesztelyi-Nagy Judit a konziba, de a többiek a fiúk, valamilyen más egyetemre jártunk. Igazából a zenélést az egyetemi évek után kezdtük újra.

4) Hogyan lett belőled kiadói főnök?

A kiadó először a saját produkciók kiadására jött létre 1993-ban, utána kezdtünk el más hazai és külföldi művészekkel is dolgozni.

5) A világ mely tájain barangoltál már a Djabe-vel? Hány országban léptetek fel?

Magyarországon kívül 42 országban léptünk fel Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában. Nagyon szeretem a keletet, mindig nagyon izgalmas ott játszani. Az USA-ben pedig a közönség lelkesedése fogott meg.

6) Szoktál még hazajárni Debrecenbe?

Igen, rokonaim és barátaim is vannak ott. Sokat koncertezünk a városban. Legközelebb november 8-án lépünk fel a SIKK klubban. A „Forward” anyag klubkoncertje lesz. A szimfonikusok gépről szólnak majd, de ott lesz világhírű vendégünk Malik Mansurov taros és Mótyán Tibor tablás is. A koncert főpróba lesz Maliknak a Müpa koncertre, ahol a Miskolci Szimfonikusokkal lépünk fel a Bartók Béla nemzeti hangversenyteremben november 10-én.

djabe-forward-dvd.jpg

7) És Miskolcon is otthonosan mozogsz? Mert úgy hallottam, hogy a Szinva patakhoz nem messze lesz a Djabe és a helybeli szimfonikusok fúziója?

Jó a kapcsolat a Miskolci Szimfonikus Zenekarral. Szeretem a várost is, gyerekkoromban sokat jártunk ide kirándulni a szüleimmel.

8) Ki kezdeményezte a klasszikus zene, a világzene és a jazz egyesülését az Avas hegy tövében?

2013-ban a Miskolci Szimfonikus Zenekar meghívására a borsodi megyeszékhelyen koncerteztünk a Djabe special guest Steve Hackett felállásban. Mivel a szimfonikusok is szerettek volna bekapcsolódni az előadásba, ezért ki kellett őket szolgálnunk hangszereléssel és kottákkal. Szerencsére van a zenekarunkban egy zeneszerző, Kovács Zoltán, aki abszolválta a fenti feladatokat, és egy sikeres előadásban volt részünk a miskolci zenekarral.
Ekkor kaptunk kedvet a Djabe zenekar vendégeinek komplett szimfonikus zenekarral történő kibővítésére. Elhatároztuk, hogy írunk egy teljes lemezt, amiben szervesen közreműködik a zenekar. Sikerült megállapodni a felvételek elkészítésében az MSO-val, miközben Barabás Tamás elkezdte úgy írni és összerakni a számokat, hogy azok a szimfonikus zenekarra épüljenek. Zolival megkonzultálták a zenekar összetételét, és folyamatosan dolgoztak a partitúrákon. Tamás a tőle megszokott igényességgel, zeneszerzői stílusban és színvonalon vágott bele a munkába. Meghallgatva a kompozícióit felismerhetők benne az utóbbi Djabe lemezek karakteres jegyei, ugyanakkor a szimfonikusok más dimenzióba emelik műveit. A címadó „Forward” azért is kiemelkedő, mert az első 3 percben, mintegy a lemez nyitányaként, csak a klasszikus zenészek játszanak. Ezután játszi könnyedséggel folyik át a zene a megszokott Djabe megszólalásba, úgyhogy mégis a szimfonikusok maradnak a hangzás csúcsán. Ezek az erények a „Twin Pines” és a „My Day” kompozíciókra is jellemzők.
A lemez után pedig 2015 őszére összejöttek az élő bemutatók is.

9) Ez akkor most olyan koncert lesz, mint negyvenegynéhány éve a Deep Purple és a Londoni Szimfonikusok közös hangversenye a Royal Albert Hall-ban?

Első látásra talán igen, de valójában nem. A zene teljesen más, és amennyire a fent említett koncertre emlékszem, ott nem alkotott annyira szerves egységet a két zenekar, mint a mi esetünkben.

10) Mi lesz repertoáron az október 1-i koncerten?

A teljes „Forward” album, valamint szerzemények az elmúlt 20 évből. A koncert elején 3 számban csak a Djabe és Mótyán Tibor játszik. A Müpában majd Malik Mansurov is bekapcsolódik. Olyan számokat választottunk, amiben Malik már játszott régebben.
Készült egy kibővített átirat a „Jégvilág” című számra, melynél még 2003-ban felmerült a szimfonikus hangszerelés lehetősége. A koncertet egy 6 számból álló egyveleg fogja zárni, amiben minden zenész a színpadon lesz.
A miskolci koncert a Művészetek Házában lesz és este 7-kor kezdődik.

11) Milyen összeállításban játszik majd a Djabe?

Barabás Tamás - basszusgitár, Banai Szilárd - dob, Égerházi Attila - gitár, Kovács Ferenc - trombita, hegedű, ének, Kovács Zoltán - billentyűs hangszerek. Vendég: Mótyán Tibor - tabla, és az MSO ötvenhét zenésze. Vezényel Reményi József.

12) Sok sikert!

Köszönjük!


080314-djabe-koncertfoto.jpg

Vissza a hírekhez