JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Mediterrán áhítat és olasz elegancia a budapesti Olasz Intézetben

Gyönyörű helyszínen került sor tegnap este a világhírű trombitás és szárnykürtös, Paolo Fresu második budapesti fellépésére.

Maloschik főszerkesztő úr kérésére mentem fotózni, és sajnos egy kicsit késtem, így teljesen sötét hatalmas terembe léptem be, ahol csak a színpadon derengett egy kis fény. Gyönyörű trombita és bandoneon hangok töltötték be a termet. Egy pisszenés nem hallatszott, pedig csak néhány perce kezdődött a koncert. Fotózás szempontjából kilátástalannak tűnt a helyzet a fény hiány miatt, de ebben az esetben egyáltalán nem haragudtam a világosítókra, mert teljesen indokolt volt a misztikus félhomály a fantasztikus akusztikájú, hatalmas belmagasságú, szinte templomi térben.

A koncert folyamán a félhomály végig megmaradt, de a színek változásával nagyon szépen követték a zene hangulatváltásait. A hangosítás is elsőrangú volt. A bensőséges duó másik tagja a zongorista, multiinstrumentalista Daniele di Bonaventura ezúttal fő hangszerén, a tangóharmonikaszerû bandeonon működött közre. A bandeon is német találmány, kisebb, mint a tangóharmonika és templomi használatra fejlesztették ki. Néha egészen orgonaszerű hanghatást képes előidézni. Nem véletlen, hogy a műsorban elsősorban szakrális hangulatú dalok szerepeltek, csak a ráadásban idéztek klasszikus tangót is. A világzenei utazás során olasz, argentin, chilei dallamok keveredtek swinges lüktetéssel és himnikus, nagyívű operai hangulatokkal. Puccini feldolgozás és Bach fuga gyönyörű előadása is szerepelt a műsoron, de néha szinte Joe Zawinul dallamait idéző részletek is felsejlettek az enyhén torzított szárnykürtszólókban. Az egész koncert nagyon olaszos volt (vagy szárdos, ugyanis Fresu szardíniai származású), sallangmentes, bensőséges, szinte családias a teltház ellenére, és rendkívül elegáns.

Köszönet a Budapesti Olasz Kultúrintézetnek, hogy ingyenesen juthatott a nagyszámú közönség egy világszínvonalú élményhez a Fresu-Bonaventura duó "In Maggiore" című az ECM kiadónál megjelent albumának lemezbemutató koncertjével.

Paolo Fresu-t biztosan láthatjuk még Budapesten, legközelebb ismét a világhírû GFS Trio tagjaként (Trilok Gurtu és Omar Sosa társaként) 2016. április 23-án a Get Closer Budapest Jazz Festen lép majd fel a MOM-ban.


-dsc0029.jpg


-dsc0047.jpg


-dsc0086.jpg


-dsc0102.jpg


-dsc0104.jpg


-dsc0104.jpg


-dsc0151.jpg


-dsc0191.jpg


-dsc0198.jpg


-dsc0223.jpg


-dsc0224.jpg


-dsc0252.jpg


-dsc0273.jpg


-dsc0291.jpg


-dsc0298.jpg

Vissza a hírekhez