JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

JÁGER BANDI LISTÁJA

A Jáger András vezetésével alakult Jazzrael április 5-én, kedden a Gödör Klubban indította útjára Híres zsidó dallamok a világ körül című, koncertsorozatát. A következő hetekben négy előadáson, a kiemelkedő zsidó származású, valamint a zsidósággal valamilyen kapcsolatba hozható művészek, a hazai és a nemzetközi zenei életben betöltött értékteremtő, és egyben korszakalkotó munkásságát kívánják bemutatni. A sorozat első állomásán Gershwin leghíresebb műveiből válogattak.

A 2006 óta együtt játszó, tradicionális szefárd, közel-keleti népdalokat újra értelmező zenekar, a jazz érintésével híd szerepét tölti be kelet és nyugat között, egyesítve a népek zenéjét, kultúráját. Ebben a négyrészes sorozatban azonban, nem a megszokott Jazzrael hangzást mutatják be, nem a zsidó népzenei hagyományokra épülő zene szólal meg. Jáger Bandi listáján ezúttal Gershwin, Karády Katalin, Pat Metheny neve szerepel, valamint egy hazai szerzők, többek között Fényes Szabolcs és G. Dénes György műveiből összeállított est zárja majd a programot. Talán van olyan név, melynek olvastán felkapjuk fejünket, de mint a bevezetőben írtam, a zsidósággal valamilyen kapcsolatba hozható művészek munkásságának bemutatása is a célok között szerepelt. Karády például, aki 2004-ben, posztumusz kapta meg a Világ Igaza-kitüntetést a jeruzsálemi Jad Vasem Intézettől, nagyon sok felnőtt és gyermek életét mentette meg. A német megszállás után Karády Katalint letartoztatták tábornok barátjával együtt, megkínozták, de szeptemberben elengedték őket. "Környezete azt is tudta róla, hogy németellenes, és emberiességi okokból védi a zsidókat. 1942-ben bíróság elé állították, majd magas pénzbüntetésre ítélték, mert közbenjárására hazahozták az orosz frontról a munkaszolgálatból G. Dénes György zeneszerzőt, mindenki Zsütijét" - hangzott el a méltatásban.

John Zorn közel 500 tradicionális zsidó dalt dolgozott fel, további improvizációkra szánva hozott létre egy bázist, a több fejezetből álló „Book of Angels” Metheny érdeklődését is felkeltette. A 20. fejezetet feldolgozó lemeze „Tap” címen jelent meg, ezen hallhatóak a Zorn által feldogozott zsidó dalok változatai, a kiváló gitáros és a dobos Antonio Sanchez előadásában. Ha másért nem, ezért is felkerülhetett Metheny a listára.

A koncerteken meghívott vendég művészek erősítik a zenekart, az események sorrendjét követve Szőke Niki, Bíró Eszter, Babos Gyula, Malek Andrea, valamint a gitáros Balogh Roland, aki a Metheny-est kivételével, ahol a hangszeren Babos fog játszani, mindegyik koncerten ott lesz. Mindezek majd két helyszínen, a Király utca 8-10. szám alatt található Gödör (G3) Klubban (április 19. – Metheny), és a Rumbach Zsinagógában (április 12. – Karády, április 27. – hazai szerzők) kerülnek bemutatásra.

Kedden az oroszországi zsidó származású, amerikai zeneszerző, George Gershwin (született Gershowitz) zenéjét szólaltatták meg, aki önálló zenei nyelvet teremtett azzal, hogy műveiben egyesítette a jazz, a ragtime és a blues elemeit az európai klasszikus zenével, sajátos hangszereléssel. Az együttesben vendégként Szőke Niki énekelt, Balogh Roland gitározott, vendéglátóként a régiek közül Jáger András zongorázott, Csejtei Ákos szaxofonozott, Horváth József Plútó bőgőzött, a doboknál pedig Pecek Lakatos András új tagként mutatkozott be. Szőke Niki nem először vendégeskedett standard dalok éneklésével a Jazzrael háza táján, most sem okozott gondot a beilleszkedés. Elsőként az ismert dalok közül a legismertebb, a „Summertime” hangzott el. Ezután a rendezvény fővédnöke Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára, és Jáger András, a Jazzrael alapító zenekarvezetője nyitotta meg a sorozatot.

Niki még öt számot énekelt, a megnyitó után az „Embraceable You”, majd a „The Man I Love”, a „Somebody Loves Me”, a „'S Wonderful” következett, végül az „I Got Rhythm” dallamaival búcsúzott a közönségtől, anyai kötelességeit szem előtt tartva. A koncert instrumentális darabokkal folytatódott, jött a "Rhapsody in Blue", melyben Gershwin W.C. Handy „St. Louis Blues” témáját dolgozta fel, következett a „Someone to Watch Over Me”, az „A Foggy Day”, a tízedik, egyben az utolsó szintén egy Gershwin által is feldolgozott szám, a „Cheek to Cheek” című Irving Berlin szerzemény volt.

A Jazzrael már régebbi fellépésein is bizonyította párszor, hogy nemcsak a tradicionális zsidó zenék tolmácsolásában jártas, az igazi „mainstream” jazz megszólaltatásához is nagyon értenek. Ez a Szőke Nikivel adott koncerteken már hallható volt, de a tagok egy része más formációkban is jócskán bizonyította tehetségét az improvizáció alapú zenében. Jáger András nagyszerű zenészekből állította össze zenekarát, Plútó és Csejtei mellé most egy virtuóz, és nagyon elegánsan játszó gitárost, Balogh Rolandot sikerült beállítania. Pecek Lakatos András játéka is a jazzvonal erősítését mutatta, rendkívüli sokoldalúsága biztos sikert jelent a sorozat következő állomásain. Érdemes figyelni, izgalmas epizódok következnek!


01.JPG


02.jpg


03.jpg


04.jpg


05.jpg


06.jpg


07.jpg


08.jpg


09.jpg


10.jpg


11.jpg


12.jpg


13.jpg


14.jpg


15.jpg


16.jpg

Vissza a hírekhez