JazzMa

Friss Hírek

DESEŐ CSABA 80!2019. február 15.
Katché, Manu: The Scope2019. február 15.
CSÜTÖRTÖKI FÉSZEK JAM2019. február 12.
Pátkai Rozina: Taladim2019. február 12.
BEVÁLTOTT ÍGÉRET2019. február 08.
Lovano, Joe: Trio Tapestry2019. február 08.
3. Belvárosi Jazzverseny2019. február 07.
ÚJ SOROZAT INDULT2019. február 04.
Kovács Linda: Sunflower2019. február 04.
Játék – 2019. február2019. február 03.
ARCCAL A FÉM FELÉ2019. február 01.
Jazz-Január Svájcban2019. január 30.

Hírek

A II. Érdi Jazz Fesztivál első két napja

Egy nagyon erős koncerttel és egy vidám darabbal kezdett az Érdi Jazz Fesztivál kedden és csütörtökön.

A Hoffbeat-et hallhattuk kedden, aki utánanézett a zenekarnak és meghallgatta a videókat a honlapunkon, az felkészülhetett a különleges élményre, és úgy gondolom kedvet csináltak minden résztvevőnek a további programokhoz. Lüktető, friss, fiatalos köntösbe öltöztették a jazz standard-eket és megtöltötték a zenei könyvtárat. Clifford Brown „Sandu” című számával kezdtek, majd Wayne Shorter jól ismert szerzeményével folytatták a játékot, a „Footprints”-cel, ami magában is sikerre van ítélve, de a feldolgozásuk erős löketet adott a jó hangulatnak. Rögtön megmutatták, hogy egyenként is nagyszerű művészek. Ludányi Tomi idén is brillírozott, ahogy tavaly is (és mindig), alt- és szopránszaxofonon játszott. A zenekarvezető Hoff Marcell egyénisége tükröződött dobolásában, végig élvezhettük a ritmikáját, biztos kíséretét. Bende Zsolt finom gitárjátéka rendkívül sok pluszt adott az együttes hangzásához. Érdekes volt hallgatni, hogy a gitár nélküli zenekarral is megszólaltatható zenék, mennyivel kifinomultabbak, teltebb hangzást adnak gitár kísérettel. A zenekar negyedik tagja a mi érdi jazzistánk, Bögöthy Ádám, aki élvezetes bőgőzésével, szabad improvizációival járult hozzá a formáció sikeres játékához. Igen erős volt a ritmusszekció Bögöthy és Hoff játékával, de az egész zenekaron látszott, hogy egy hullámhosszon vannak és élvezik az együttzenélést, amit a közönség rögtön érzékelt és végig ki is fejezte tetszését.
Hallhattunk tőlük még John Coltrane és Miles Davis témákat, valamint egy Jimmy van Hausen örökzöldet. És nem utolsó sorban Bende Zsolt szerzeményt is, a „Hymn”-t, ami gyönyörű, lírai hangvételével elütött a többi darabtól.
A koncert családias hangulatban folyt, közvetlen kontaktus jött létre zenész és hallgató között, a zeneszámokat vidám felvezetés előzte meg.
Összességében a kiváló jazzmuzsikusok és játékuk, a jól összeválogatott műsor, elsőrangú szórakozást nyújtott a közönségnek.


hoffbeat-jazzma1.jpg


hoffbeat-jazzma2.jpg


hoffbeat-jazzma3.jpg


hoffbeat-jazzma4.jpg


Csütörtök este egy bolgár szerző, Sztefan Carnev könnyed darabját láthattuk, a „Johanna Bulvár”-t, amely a Szent Johanna történet újszerű feldolgozása. Igazi commedia dell’arte előadást láthattunk ettől a 6 fős társulattól, amelynek két tagja, hogy hűek maradjunk a jazzfesztivál szelleméhez, jazz zenével kísérte a darab énekes részeit szaxofonon és bőgőn. Az előadás érdekessége volt még, hogy részben bolgár nyelven zajlott, mert a rendező Hadzsikosztova Gabriella bolgár születésű. Az érdekes darab bár vidám volt, de reflektált a mai társadalmi problémákra és elgondolkodtatott. A szórakoztató darab nagy sikert aratott.


malko-jazzma1.jpg


malko-jazzma2.jpg


malko-jazzma3.jpg


malko-jazzma4.jpg


malko-jazzma5.jpg


Most pedig nagy izgalommal nézünk elébe a mai, holnapi és holnaputáni koncerteknek.

Dresch Mihály lép színpadra ma este 7 órakor a vonós quartetjével, majd holnap Gáspár Károly két híresen jó kísérőjével, Horváth Balázzsal és Bágyi Balázzsal alkot triót, vendégük pedig Juhász Gábor és Winand Gábor lesz. Vasárnap László Attila gitározza leginkább saját műveit ugyancsak híresen tehetséges kísérőivel, Tzumoval, Lattmann Bélával és Hidász Tomival. Az ő vendégük Szőke Nikoletta lesz.

A kiváló jazz zenészek mellett finom borral és grill ételekkel várjuk a látogatókat, hallgatókat. És ami többször is felvetődött, lesz ülőhely a téren.

http://erdijazzfesztival.hu/

Vissza a hírekhez