JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Az I. BELVÁROSI JAZZ VERSENY DÖNTŐJE

Szombat estére kiderült, kik lettek a győztesek az "I. Belvárosi Jazz verseny" döntősei közül. Az áprilisban meghirdetett versenyen három kategóriába lehetett nevezni, énekesek, hangszeres szólisták és zenekarok jelentkezését várták. Huszonkét nevezés érkezett az április 13-i határidőig, a szombat délután az Aranytíz Kultúrházban kezdődött döntőbe végül tizenhat produkció jutott.

Jónás Rezső jazz zongoristaként vált ismerté, most egy eddig nem ismert oldaláról mutatkozott be, ő volt ugyanis ennek az első ízben meghirdetett versenynek a főszervezője. Nehéz volt róla állóképet készíteni, mert már jóval a kezdés előtt állandó mozgásban volt. A háttérben szervezett, irányított, mindent ellenőrzött, hogy az esemény gördülékenyen folyjék.


00.jpg


Egy szusszanásnyi pihenőjében gyorsan elmondta, hogy szerencse is kellett a verseny létrejöttéhez. Egy önkormányzati rendezvényen szerepelt, mikor koncertje után erre a zenére nyitott kerületi döntéshozókkal szóba elegyedve felvetődött ez a lehetőség. Nem ugrott félre, élt az alkalommal, és elkezdte a szervezőmunkát. A hivatalos utak végigjárása után közzé tehette a felhívást, a jövő jazz zenészeinek. Zenekaroknak és szólistáknak (énekeseknek és hangszereseknek) 22 éves korig lehetett jelentkezniük. Nem csak a zenei iskolákba járóknak szólt a kiírás, jelentkezhetett bárki, aki tehetséget érzett magában. Főszerkesztőnket is felkérte, hogy a toborzásban segítsen. A beküldött demók meghallgatása után Jónás Rezső több évtizedes zenészi tapasztalata alapján rostált, így alakult ki a döntő tizenhatos mezőnye. Nem maradt más hátra délután négy órára, minthogy a verseny meghirdetője, a Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat kulturális tanácsnoka, Wohlmuth István ünnepélyesen megnyissa a versenyt, az est háziasszonyával és konferansziéjával, Szőnyi Kingával. A politikai életben betöltött szerepe mellett színészként is ismert, a jazz zenéért tenni akaró kulturális tanácsnok rövid beszédében elmondta, hogy küldetésének tekinti a fiatal tehetségek felkutatását. Célja, hogy a Belváros-Lipótvárosban pezsgő jazz élet legyen, ennek első állomása lehet ez a verseny is. Ahogy hallgattam jövőt vázoló szavait, a múlton is elmerengtem. Az V. kerületben egykor volt jazzélet, az „átkosban” a legendás Petőfi Sándor utcai „Építők” klub, később a heti "Sunday Brunch" a Kárpátiában, de a rendszerváltás után nyílt helyek, Jazz Garden, Upside Down, Wine-bar is bezártak, vagy profilt váltottak, a Háló pedig költözésre kényszerült, nem is olyan régen. Van mit tenni kedves István!


a1.jpg


További merengésre nem volt időm, mert máris szólították az első fellépőt. Az első részben csak szólisták kerületek sorra, akiknek a rendezők biztosították a zenekari kíséretet, de hozhattak magukkal saját kísérőt, vagy akár zenekart is. Aki nem élt az utóbbi lehetőséggel, azt az alábbi, Farkas József „Api” (zongora), Kiss Attila (bőgő), Csomós Ferenc (dob) felállású trió kísérte.


a2.jpg


Minden résztvevőnek két szabadon választott szerzeményt, két különböző ritmusban/stílusban kellett előadnia. Nézzük hát, ismerkedjünk az első rész nyolc fellépőjével.


01.jpg


02.jpg


03.jpg


04.jpg


05.jpg


06.jpg


07.jpg


08.jpg


Remélem, a fényképekből kiderült, ki énekelt, vagy ki milyen hangszeren játszott. Azt kiegészítésként hozzá kell tennem, hogy az ötödikként fellépő Csömör Krisztián két hangszeren, az első számban szaxofonon, majd a másodikban gitáron (!) játszott, a hetedikként következő Dano Norbert pedig először szólóban, majd zenekarral mutatkozott be. Az első rész utolsó fellépője, Rada Alexandra zongorakísérővel, és begipszelt lábbal bicegett a színpadra, viszont hangja szerencsére nem sérült meg a balesetben. A másik sérült, a Bartók konzi gitáros növendéke, Gyarmati Fanny idegbecsípődése miatt nem is tudott részt venni a versenyen. Következett a második rész, ahol már a zenekarok is sorra kerültek.


09.jpg


10.jpg


11.jpg


12.jpg


13.jpg


14.jpg


15.jpg


16.jpg


Némi hozzáfűzni való itt is akad a képekhez. Varga Dávid két kategóriában, énekesként, és kvintettjével is döntőbe került, mindkét alkalommal természetesen saját zenekara kísérte. A Young Tigers vezetője az altszaxofonos Oláh Kálmán Jr., a Six Tons zenekar élén a trombitás Rozbora Ádám állt, aki egy ideig nálunk is gyakornokoskodott. A zongorista Horváth Balázs remélem kétszer is felismerhető a képeken, először kisebb méretben a Young Tigers tagjaként, végül nagyban hangszeres szólistaként látható a zongora mögött.

Nem a szokásos udvariasság miatt írom, de higgyék el azok, akik nem voltak ott, tényleg nehéz dolga volt a zsűrinek. Róluk még nem is esett szó, pedig igazán tiszteletre méltó, megkérdőjelezhetetlen szakértelmű férfiúkat hívtak ítéletet hozni. A Kőszegi Imre, Maloschik Róbert és Horváth Pluto József alkotta „trió” hosszabb időre visszavonulva hozta meg döntését.


17.jpg


Ének kategóriában Farkas Zsolt győzött, a legjobb hangszerszólista kategóriában megosztott első helyezett lett a basszusgitáros Berki Dávid és a zongorista ifj. Jónás Rezső, a legjobb zenekar a szaxofonos Oláh Kálmán Jr. vezetésével, a Horváth Balázs (zongora), Varga Balázs (gitár), Jónás Géza (bőgő) és öccse Jónás Fülöp (dob) felállású Young Tigers lett. A kis Kálcsi Csíder Károly (FonTrade) a legjobb szaxofonosnak ajánlott különdíját is elnyerte. A zsűri különdíját a zongorista Horváth Balázs kapta.


18.jpg


19.jpg


20.jpg


21.jpg


22.jpg


A győztesek a Belvárosi Fesztiválon való fellépési lehetőségen kívül pénzjutalomban részesültek. A hangszerszólisták között a zsűritől a győztes után legtöbb pontszámot kapó, akusztikus gitáron játszó Palásti Máté az idei Debreceni Jazz Napokra kapott meghívót főszerkesztőnktől, énekesnőként Rada Alexandra pedig nő szervezettől kapott meghívást. A győzteseken kívül ennek a pergő, változatos verseny minden résztvevőjének, versenyzőknek, szervezőknek, és a technikai stábnak gratulálok. Az eredményhirdetés és a díjak átadása után önfeledt jam session kezdődött, Oláh Kálmán Jr. szaxofonon közétett hívószavára lelkesen sereglett a színpadra majd az összes versenyző.

A nem csak hozzátartozókból álló közönség kellemes élményekkel távozhatott, és biztos vagyok abban, hogy sokan várjuk a Wohlmuth István ígérete szerinti folytatást. Jövőre ugyanitt, a második versenyen találkozunk, addig is talán más helyeken is elkezd valami újra pezsegni a jazz körül Budapest szívében.

Vissza a hírekhez