JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 18.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Gondolataim a jazz-ről - 2017 december

Egy háziorvos naplója - havonta jelentkező írás évfordulókkal, születésnapokkal, aktuális koncertekkel, lemezekkel foglakozó összeállítás. Ez már a harmadik évad! Nem szakmai elemzések, vagy részletes életrajzok - csak egy jazzrajongó néhány gondolata.

Decemberi gondolataim élén két jazz óriás halálának évfordulója.
Húsz éve (12.01.) hunyt el a francia hegedűs Stéphane Grappelli. Talán a Django Reinhardt-tal megalakított "Quintette du Hot Club de France" nevű társulása a leghíresebb - még az 1930-as évekből. Hosszú életét (majdnem 90 évet!) (zeneileg) rendkívül aktívan töltötte, amely egy külön írás témája lehetne. Most a kanadai zongorista, zeneszerző Oscar Peterson-nal (ugye nem kell bemutatni - december 23-án volt halálának tíz éves évfordulója) közös válogatás-lemezét ajánlom, a "Jazz in Paris" sorozatban is kiadott, 1973-ban felvett, csodálatos "Oscar Peterson Stéphane Grappelli Quartet" címűt. Niels-Henning Ørsted Pedersen bőgőzik, Kenny Clarke dobol. Grappelli (kissé) túláradó érzelmekkel teli játékához Peterson szenzációsan alkalmazkodik.


image1.JPG


December 21-én lett volna 70 éves Paco de Lucía spanyol gitárművész. 2014. február 25-én drámai körülmények között halt meg. Egy mexikói strandon focizott a fiával, amikor furcsa "hidegséget" érzett a mellkasában. Még eljutott a közeli kórházba, majd szívroham végzett vele. 66 évet élt... A mai napig elképedek, ha meghallom az 1980-ban felvett "Mediterranean Sundance/Rio Ancho" című darabot a "Friday Night in San Francisco" című lemezről (Philips, 1981).


image2.JPG


Három 70 éves születésnapos - ráadásul egymást követő napokon!
December 4-én az amerikai zongorista Andy LaVerne érte el a nevezetes évszámot. Zenésztársai voltak: Stan Getz, Dizzy Gillespie, Michael Brecker, Elvin Jones, John Abercrombie, John Patitucci – és még sorolhatnám. Mielőtt bárki is "lesajnálná"... Lemezei nagy részét a dán "SteepleChase" adta ki - közülük egy 1994-es triófelvételt vettem le a polcról: "Glass Ceiling"; Steve LaSpina bőgőzik, Anton Fig dobol.


image3.JPG


December 5-e óta "hetvenkedik" a brazil gitáros, zongorista, zeneszerző Egberto Gismonti. Nemrég nálunk járt, a Zeneakadémián lépett fel - Maria Joao énekesnővel "nehezítve". (Ezért nem vállaltam a koncertet - lásd még Szabó Csaba októberi koncertbeszámolóját.) Viszont - véleményem szerint - korszakalkotó a "Magico" (ECM, 1980) – három csodálatos zenész: Charlie Haden (bőgő), Jan Garbarek (szaxofonok) és E. G. (gitárok, zongora). Beszéljünk (illetve hallgassuk) inkább erről (ezt)...


image4.JPG


image5.JPG


December 6-a óta 70 éves Miroslav Ladislav Vitouš, a cseh származású, Amerikában élő bőgős, basszusgitáros is. Csak címszavakban: Prága - Berklee Collage of Music - Miles Davis - Weather Report - ECM. Sőt: Gárdonyi László 1988-as "The Secret" című CD-jén is játszott.
Napjainkban pedállal "macerált" elektromos hangszert használ – nem az én világom. Ajánlatom: Chick Corea "Now He Sings, Now He Sobs" (Blue Note, 1968, Roy Haynes dobol). Régi, de számomra még mindig alap - tessék (újra) meghallgatni!


image6.JPG


image7.JPG


A sokszínűség jegyében - és, hogy a smooth jazz is szerepeljen gondolataimban: december 19-én lett 60 éves az amerikai szaxofonos Eric Marienthal. Egy régi kép Montreux-ből.


image8.JPG


Még egy lemez: Anouar Brahem "Blue Maqams" (ECM) – Dave Holland (bőgő), Jack DeJohnette (dob) és Django Bates (zongora).
Rendkívül finom, megnyugtató, színvonalas zene - nagyon ajánlom!


image9.JPG


És egy emlékezetes koncert 12-én az iF-ben: Váczi Eszter és a Quartet. Egy asztalnál az énekesnővel - allűröktől mentesen, közvetlenül. Mi lenne, ha mások is így csinálnák?


image10.JPG


HAPPY NEW YEAR a kedves jazzma.hu olvasóinak, a szerkesztőség tagjainak és minden jazzrajongónak!

Vissza a hírekhez