JazzMa

Friss Hírek

RUSZTIKUS SZOMBAT2018. augusztus 13.
Végezetül2018. augusztus 06.
Debrecen – Coda2018. augusztus 06.
Szombat esti bebop2018. augusztus 06.
Szombaton is bor és jazz2018. augusztus 05.
Mindenki másképp csinálja2018. augusztus 04.
DEBRECEN FELÉ, FÉLÚTON 2018. augusztus 04.
Viharos kezdés2018. augusztus 03.
Első nap, utolsó koncert2018. augusztus 03.
BEVÁLTOTT NYEREMÉNY2018. augusztus 03.
EGRI A NÉGYZETEN2018. augusztus 01.
QUINCY JONES 852018. július 23.
BUDAPEST 19562018. június 22.

Hírek

Gondolataim a jazz-ről - 2017 december

Egy háziorvos naplója - havonta jelentkező írás évfordulókkal, születésnapokkal, aktuális koncertekkel, lemezekkel foglakozó összeállítás. Ez már a harmadik évad! Nem szakmai elemzések, vagy részletes életrajzok - csak egy jazzrajongó néhány gondolata.

Decemberi gondolataim élén két jazz óriás halálának évfordulója.
Húsz éve (12.01.) hunyt el a francia hegedűs Stéphane Grappelli. Talán a Django Reinhardt-tal megalakított "Quintette du Hot Club de France" nevű társulása a leghíresebb - még az 1930-as évekből. Hosszú életét (majdnem 90 évet!) (zeneileg) rendkívül aktívan töltötte, amely egy külön írás témája lehetne. Most a kanadai zongorista, zeneszerző Oscar Peterson-nal (ugye nem kell bemutatni - december 23-án volt halálának tíz éves évfordulója) közös válogatás-lemezét ajánlom, a "Jazz in Paris" sorozatban is kiadott, 1973-ban felvett, csodálatos "Oscar Peterson Stéphane Grappelli Quartet" címűt. Niels-Henning Ørsted Pedersen bőgőzik, Kenny Clarke dobol. Grappelli (kissé) túláradó érzelmekkel teli játékához Peterson szenzációsan alkalmazkodik.


image1.JPG


December 21-én lett volna 70 éves Paco de Lucía spanyol gitárművész. 2014. február 25-én drámai körülmények között halt meg. Egy mexikói strandon focizott a fiával, amikor furcsa "hidegséget" érzett a mellkasában. Még eljutott a közeli kórházba, majd szívroham végzett vele. 66 évet élt... A mai napig elképedek, ha meghallom az 1980-ban felvett "Mediterranean Sundance/Rio Ancho" című darabot a "Friday Night in San Francisco" című lemezről (Philips, 1981).


image2.JPG


Három 70 éves születésnapos - ráadásul egymást követő napokon!
December 4-én az amerikai zongorista Andy LaVerne érte el a nevezetes évszámot. Zenésztársai voltak: Stan Getz, Dizzy Gillespie, Michael Brecker, Elvin Jones, John Abercrombie, John Patitucci – és még sorolhatnám. Mielőtt bárki is "lesajnálná"... Lemezei nagy részét a dán "SteepleChase" adta ki - közülük egy 1994-es triófelvételt vettem le a polcról: "Glass Ceiling"; Steve LaSpina bőgőzik, Anton Fig dobol.


image3.JPG


December 5-e óta "hetvenkedik" a brazil gitáros, zongorista, zeneszerző Egberto Gismonti. Nemrég nálunk járt, a Zeneakadémián lépett fel - Maria Joao énekesnővel "nehezítve". (Ezért nem vállaltam a koncertet - lásd még Szabó Csaba októberi koncertbeszámolóját.) Viszont - véleményem szerint - korszakalkotó a "Magico" (ECM, 1980) – három csodálatos zenész: Charlie Haden (bőgő), Jan Garbarek (szaxofonok) és E. G. (gitárok, zongora). Beszéljünk (illetve hallgassuk) inkább erről (ezt)...


image4.JPG


image5.JPG


December 6-a óta 70 éves Miroslav Ladislav Vitouš, a cseh származású, Amerikában élő bőgős, basszusgitáros is. Csak címszavakban: Prága - Berklee Collage of Music - Miles Davis - Weather Report - ECM. Sőt: Gárdonyi László 1988-as "The Secret" című CD-jén is játszott.
Napjainkban pedállal "macerált" elektromos hangszert használ – nem az én világom. Ajánlatom: Chick Corea "Now He Sings, Now He Sobs" (Blue Note, 1968, Roy Haynes dobol). Régi, de számomra még mindig alap - tessék (újra) meghallgatni!


image6.JPG


image7.JPG


A sokszínűség jegyében - és, hogy a smooth jazz is szerepeljen gondolataimban: december 19-én lett 60 éves az amerikai szaxofonos Eric Marienthal. Egy régi kép Montreux-ből.


image8.JPG


Még egy lemez: Anouar Brahem "Blue Maqams" (ECM) – Dave Holland (bőgő), Jack DeJohnette (dob) és Django Bates (zongora).
Rendkívül finom, megnyugtató, színvonalas zene - nagyon ajánlom!


image9.JPG


És egy emlékezetes koncert 12-én az iF-ben: Váczi Eszter és a Quartet. Egy asztalnál az énekesnővel - allűröktől mentesen, közvetlenül. Mi lenne, ha mások is így csinálnák?


image10.JPG


HAPPY NEW YEAR a kedves jazzma.hu olvasóinak, a szerkesztőség tagjainak és minden jazzrajongónak!

Vissza a hírekhez