JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Bemutatkoznak a JazzMa.hu munkatársai - Gáspár Károly

A www.jazzma.hu munkatársait bemutató sorozatunk mai vendége: Gáspár Károly. Karcsi több mint 4 éve dolgozik nekünk! Első írása 2013. szeptember 28-án jelent meg nálunk: http://www.jazzma.hu/hirek/2013/09/28/almarium-bisztro-uj-jazzklub-szuletik/; első lemezkritikája pedig 2013. szeptember 30-án: http://www.jazzma.hu/lemezpolc/kulfoldi-eloadok/bley-carla/trios/kritika/bley-carla-trios. De mi már jóval előtte ismertük egymást… Bartók Rádiós éveimben 1997. május 23-án léptettem fel először zongoristaként a Jazz a Márványteremben sorozatomban!

gaspar-karoly.jpg


1) Mikor és hol született?

1976. április 23-án, Budapesten születtem.


2) Mikor kezdett jazz-zel foglalkozni?

16-17 éves korom körül. Tanárom Oláh Kálmán volt.


3) Milyen stílust/stílusokat kedvel?

A nagy szerelem -ez természetesen a jazz!- mellett klasszikus muzsikát, folkot, illetve pop-rock zenét hallgatok.


4) Mikor kezdett jazzlemezeket gyűjteni? Jelenleg hány LP-je és CD-je van?

Nem nevezném magam -főleg Önhöz képest- gyűjtőnek, de nagyjából száz darab CD biztos van a lakásban.  Az internet segítségével pillanatok alatt hozzáférhetővé váltak az albumok, így lemezgyűjtési szenvedélyem csillapodott. Persze, ha kritikát írok egy korongról, csak úgy „esik jól” nekilátni, ha -miközben hallgatom a zenét- a borító, a „ruha” is a kezemben van, hiszen onnan fontos információkat tudok szerezni, és egyébként is szeretem nézegetni a fotókat, illusztrációkat. Valahogy jobban ráérzek a felvételre ily módon. Sajnos, LP-m már egy sincs, de tervezem, hogy újra veszek egy „klasszikus” lemezjátszót, és akkor majd jöhetnek a bakelitek!


5) Hol jelent meg az első cikke?

2013 szeptemberében, természetesen a jazzma.hu-n, „Almárium - Új jazzklub születik” címmel. Ezúton is köszönöm főszerkesztő úrnak, hogy felkért a –sajnos, azóta megszűnt- klub bemutatására egy cikk formájában, majd néhány nap múlva -szintén az Ön biztatásának hatására- megírtam első kritikámat Carla Bley „Trios” című albumáról. Azóta is töretlenül és nagy lelkesedéssel „gyártom” a recenziókat a jazzma.hu kedves Olvasói számára.


6) Szerinte azóta hány publikációja jelent meg napjainkig?

Ha jól számoltam, eddig 147 kritikám jelent meg, kivétel nélkül mind a jazzma.hu-n! Nagyon büszke vagyok rá, hogy külföldi világsztárok és hazai kollégák esetében is könnyebb olyat mondani, akiről nem írtam még, mint akiről már értekeztem. Hogy egyéb cikkeim, beszámolóim esetében hol tart a számláló, nem tudom, 50 körül lehet talán.


7) Hogyan került kapcsolatba a JazzMa.hu-val?

Ahogy fent említettem, Ön kért meg, hogy írjak egy újonnan nyílt jazzklubról, majd egy friss lemezről. Nagy örömömre szolgál, hogy kritikáim nagy népszerűségnek örvendenek szakmai és a jazzt kedvelő Közönség köreiben egyaránt! Nyugodtan mondhatom, hogy az 1998-as jazz zongoraverseny után, 2013-ban lemezkritikusként is felfedezett Maloschik Róbert! Mi jön még, Robi...?!


8) Eddig milyen típusú cikkei láttak napvilágot Magyarország piacvezető jazzfelületén?

Elsősorban lemezkritikák, de időnként művészekkel, eseményekkel kapcsolatos cikkeim is megjelennek.


9) Ha a szigorú főszerkesztő (it's me, you know!) engedélyezné, lenne-e kedve valami újdonsággal jelentkezni 2018-ban?

Ha Ön is áldását adja a dologra, 2018 januárjától minden héten egy kis ajánlóval jelentkeznék a péntek esténként 20:00 órától műsorra kerülő „JazzKarc” című rádiós jazz magazinnal kapcsolatban, mely a Karc FM 105,9-en hallható, és jómagam vagyok a szerkesztő-műsorvezetője. 2016 májusában indult a műsor, amelyben portrékat készítek a hazai jazz szcéna jeles képviselőivel -minden korosztályból-, természetesen az aktualitásokat sem kihagyva.

Nagyon köszönöm kérdéseit, főszerkesztő úr! Indulhat a 2018-as év!


Vissza a hírekhez