JazzMa

Friss Hírek

RUSZTIKUS SZOMBAT2018. augusztus 13.
Végezetül2018. augusztus 06.
Debrecen – Coda2018. augusztus 06.
Szombat esti bebop2018. augusztus 06.
Szombaton is bor és jazz2018. augusztus 05.
Mindenki másképp csinálja2018. augusztus 04.
DEBRECEN FELÉ, FÉLÚTON 2018. augusztus 04.
Viharos kezdés2018. augusztus 03.
Első nap, utolsó koncert2018. augusztus 03.
BEVÁLTOTT NYEREMÉNY2018. augusztus 03.
EGRI A NÉGYZETEN2018. augusztus 01.
QUINCY JONES 852018. július 23.
BUDAPEST 19562018. június 22.

Hírek

Bemutatkoznak a JazzMa.hu munkatársai – Gróf István (Sárvár)

A www.jazzma.hu munkatársait bemutató sorozatunk mai vendége: Gróf István. István több mint 4 és fél éve dolgozik nekünk! Első írása 2013. május 3-án jelent meg nálunk: https://www.jazzma.hu/hirek/2013/05/03/jazz-sarvarrol/

grof-istvan.jpg


1) Mikor és hol születtél?

1949 – Budapest.


2) Mikor kezdtél jazz-zel foglalkozni?

Én voltam a családban a bluesos, az öcsém, Gróf Zoltán a jazzes. Ő a jazz- konziba járt, trombita-szakra, különböző formációkban játszott, a Deák Big Bandtől ifj, Rátonyi jazz combóján keresztül a Tomsits távozása utáni Stúdió 11-ben való szereplésig. 1983-ban aztán nagyot lépett: azon kevesek között van, akik nem kalandvágyból, hanem szakmai továbbfejlődés miatt választották Amerikát új hazájukként. Most is ott él, és ez a zene a megélhetési forrása ma is. De 100 szónak is egy a vége: ő jobban hatott rám zenei ízlésében, mint én őrá. A ’80-as évektől hallgatok, a ’90-es évek óta gyűjtök jazzt, az ezredforduló óta járok koncertekre is.


3) Mikor költöztél Sárvárra?

1968-ban, 19 évesen kerültem el Pestről. 1974 óta, 44 éve Sárváron lakom.


4) Milyen stílust/stílusokat kedvelsz?

A legelejét (ragtime, dixieland) és a legvégét (kísérletező free) kivéve mindent, az MJQ-tól a bebopon és a cool-on keresztül a fusionig.


5) Mikor kezdtél jazzlemezeket gyűjteni? Jelenleg hány LP-d és CD-d van?

1974-től gyűjtök, 960 CD-m, 330 vinylem van most, zömében blues, jazz és prog-rock.


6) Hol jelent meg az első cikked?

Sárváron Markó Péter művház igazgató-helyettes szervezte-szervezi a jazzkoncerteket. A „Valami jazz” sorozat 2010-es kezdő, júniusi előadása a Michael Mussillami Sextet koncertje volt, és előtte arra kért, hogy tudósítsak róla a www.lathatattlansarvar.hu helyi kulturális portálon. Mivel elégedettek voltak az írással, 2012-ben, ’13-ban is folytattam, és folytatom ezt a tevékenységet a mai napig Sárváron. 2014 júniusában Büki László, a szombathelyi vaskarika.hu zeneileg tájékozott főszerkesztője kért fel, hogy ne csak a csütörtöki blues napokról, hanem az egész heti Lamantin Fesztivál eseményeiről is tájékoztassak. Ez a munka azóta, immár 4 éve folyamatosan megy.


7) Szerinted azóta hány publikációd jelent meg napjainkig?

Összeszámoltam - mivel 4 éve blogot is „üzemeltetek” (grofistvan.blogspot.hu), és azon feltüntettem a publikációimat-,  jazz tárgykörben 13 cikk a www.lathatatlansarvar.hu, tavalyelőtt óta új nevén, a www.sarvarikum.hu portálon, 22 cikk a messzebb kitekintő Vas megyei kulturális portálon, a www.vaskarika.hu-n, 10 cikkem a jazzma.hu-n, és 4 cikk a www.bluesvan.hu oldalon.


8) Hogyan kerültél kapcsolatba a JazzMa.hu-val?

Tudtam, olvastam a jazzma portálról, így ’13 áprilisában az azóta is működő Eastern Boundary koncertjéről készült beszámolómat -„Jazz-est New-Yorkiakkal és szentendreiekkel”- elküldtem Neked, és azt leközölted. Ezt hamarosan követte az Arctika- Bryson Barnes-szal, majd ’14-ben az NU Band, ’15-ben az érdekes orosz The Second Approach, ’16-ban pedig a Grencso Kollektíva koncertjeiről megjelent publikációim leközlése. A Lamantin Fesztiválra tudósítót küld a jazzma, így, a 2015-ös Syrius Legacy koncertjének beszámolója kivételével a nyári események ott nem, „csak” a vaskarika oldalain jelennek meg. De a Lamantin Klub egyéb rendezvényeiről, mint pl. a Borbély Mihály Polygon, avagy a Mentorok és tanítványok, azaz a MJSZ által zsűrizett, az év fiatal jazz-zenészeinek fellépéséről írt idei publikációm megjelentek nálatok is. Érdekes módon a 2013. augusztus eleji, „fű alatt” megrendezett Garbarek koncert Gurtu-val elkerülte mindenki figyelmét, így én tudósítottam, ezúttal direktben a fertődi kastély-kertben megrendezett izgalmas eseményről.


9) Eddig milyen típusú cikkeid láttak napvilágot Magyarország piacvezető jazzfelületén?

Két kivétellel -a Kéknyúl „Crowed Universe” CD-jének lemezkrikája, és a Ráduly Misivel készült interjú- koncert beszámolókat adok közre. Ez áll közel hozzám. A napokban a „háttérben” zajló szakmai eszmecserék folytán elhangzottakhoz hozzáteszem azt, hogy igenis -szem előtt tartva azt, hogy a produkciót egyben kell látni, és láttatni a publicistának- az összbenyomás legyen egyéni, ítélete lehet szubjektív, és ha színesíti netán nem szigorúan a tárgyhoz szorosan köthető témákkal, az egyáltalán nem fölösleges.


10) Ha a szigorú főszerkesztő (it's me, you know!) engedélyezné, lenne-e kedved valami újdonsággal jelentkezni 2018-ban?

Ha a sárvári és részben a szombathelyi jazzéletről is tudósítok- ez elegendő feladat számomra!


Vissza a hírekhez