JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 20.
Drive-In Saturday2024. április 20.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Bemutatkoznak a JazzMa.hu munkatársai – Iván Csaba

A www.jazzma.hu munkatársait bemutató sorozatunk mai vendége: Iván Csaba. Csaba több mint 2 hónapja dolgozik nekünk! Első koncertbeszámolója 2017. november 5-én jelent meg nálunk: http://www.jazzma.hu/hirek/2017/11/05/an-evening-with-pat-metheny-gyori-szemmel

ivan-csaba.jpg


Mikor és hol születtél?

1957-ben születtem Keszthelyen.


Mikor kezdtél jazz-zel foglalkozni?

Középiskolásként, mikor gitároztam, Kalocsán előfelvételisként zenekarunk is volt (a szovjet csapatok kivonulásában fellépéseink jelentős szerepet játszottak). Főiskolásként, egyetemistaként, mikor klubokba jártunk és angol szakirodalmat fordítottunk.


Milyen stílust/stílusokat kedvelsz?

A jazztörténet minden stílusát érdekel, ha tehetséges, aki előadja.


Mikor kezdtél jazzlemezeket gyűjteni? Jelenleg hány LP-d és CD-d van?

Még sohasem számoltam meg. Nem is fogom. Van egy viszonylag komoly és rendszerezett gyűjteményem. (Egyik szakmám, amit sosem gyakoroltam a könyvtáros.)


Publikációk

Egy középiskolában tanítok, és újságíróként kulturális témákban kezdtem publikálni az egyetemi éveim alatt. Koncertbeszámolók és lemezkritikák jelentek meg (Gramofon, Kisalföld).

A győri Műhely folyóiratban készítettem egy interjúsorozatot a magyar jazz jeles tagjaival a jazz és a népzene fúziójáról. (Grencsó István, Snétbrerger Ferenc, Dresch Mihály, Borbély Mihály, Szelevényi Ákos, Burány Béla, Szabó Sándor). A Magyar Rádió Győri Regionális Stúdiójában (mikor még volt) hat évig szerkesztettem és vezettem az Akkord című jazzmagazint.


2014-ben a Legyen nekünk jazz! című írásom elnyerte a Nemzetközi Jazz Nap esszépályázatának az 1. díját.

Önálló kötetem: Jazztérkép (2015, szerzői kiadás)

Tanulmány: A jazz szerepe a Mediawave fesztivál győri időszakában 1991-2009 (2016) A Magyar Jazzkutatási Társaság felkérésére írtam meg, megjelent a konferenciakötetben, és Ráduly Mihály kérésére Szabados György honlapján olvasható.


Hogyan kerültél kapcsolatba a JazzMa.hu-val?

Mindennek Maloschik Róbert az oka. Egyszer figyelmébe ajánlottam Németh Ferenc szaxofonost, aki felléphetett a Magyar Rádió márványtermében. Az akkor zajló jazz tehetségkutatók friss információit neki köszönhettem a rádiós műsoromban. Összefutottunk Komáromban egy Mediawave afterpartyn. Így alakult.


JazzMa publikációk

An Evening with Pat Metheny, Buena Vista Ethiopian, Jazzlandtől Jazzlandig, Rick Margitza koncertje, Gershwin-est.


Vissza a hírekhez