JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Blue Wednesday2024. április 24.
Névnaposok – György2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Jazz a Márványteremben – Első évfolyam tizennyolcadik est II. rész

A sorozat kezdetén már megírtam, hogy milyen akadályokon kellett „átszökkennem” ahhoz, hogy végül is 1995. január 23-án elindulhasson a „Jazz at the Marble Hall”, magyarul „Jazz a Márványteremben” sorozatom. Az alapkoncepció az volt, hogy ezek a hétfői estek 7 órakor kezdődnek, hogy 10-re, a tapsok/ráadások miatt maximum fél 11-re befejeződhessenek. Az est nyitányául jazztörténeti sorozatot hallhatunk magyar jazzmuzsikusok előadásában, majd a második részben (Mester és Tanítványa) a jazztanszak egyik tanára mutatja be legkedvesebb tanítványát, végül a harmadik részben egy olyan fiatal együttest ajánlok a közönség figyelmébe, akik szerintem nagyobb figyelmet érdemelnének. Az 1995 és 2009 között elhangzott közel ötszáz koncertet rögzítettük, majd pár héttel később „Éjszakai jazzklub” sorozatomban valamennyiből műsort készítettem, ami el is hangzott a Bartók Rádióban.

A sorozat tizennyolcadik estje 1995. május 22-én került megrendezésre, szokás szerint teltházzal!

A második harmadban elméletileg a „Mester és tanítványa” rész dukált volna, de valami miatt az átkerült a harmadik részbe.

Így a harmadik részbe eredetileg tervezett „fiatal együttes bemutatkozása” előre került a második részbe. Hogy mi indokolta a cserét, arra már nem emlékszem…

Az viszont biztos, miután a Kaltenecker családot az 1950-es években kitelepítették, csak úgy engedték vissza a „száműzetés” után Budapestre, ha Kutasra magyarosítanak. Így az elmúlt negyedszázad egyik legjobb magyar zongoristája, már Kutas Zsoltként született 1970. október 12-én.

A Kutas Zsolt Groupban rajta kívül még a következő muzsikusok szerepeltek: Elek István (1955) – tenorszaxofon, Studniczky László „Zsatyi” (1971) – basszusgitár, Szabó Ferenc (1956) – dob. Zsolt valamennyi számban elektromos zongorán játszott.

Hét Kutas Zsolt szerzemény hangzott el azon a közel 23 évvel ezelőtti esten.

A címek sorrendben:

1. Sailing

2. Through the Clouds

3. By the Sea

4. Song for You

5. Keep Smiling (zongora-szaxofon duó!)

6. Graffitti

7. Sunshine


Vissza a hírekhez