JazzMa

Friss Hírek

Saját hangon2024. március 29.
Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

A Budafok Big Band 2044-re készül – Interjú Puskás Csaba művészeti vezetővel

Múlt pénteken ismét Budafok volt a célpont délután, ahol kéthavonta színpadra áll a Budafok Big Band. Ők egy műkedvelő (saját meghatározásuk szerint) big band, akik viszont profi módon szólítják meg a közönségüket. Céljuk már 24 éve, hogy a jazz zenét és a big band muzsikát megszerettessék a hallgatósággal, amit el is érnek, mert hangversenyeik majdnem mindig telt házasak, ami azt jelenti, hogy 300-350 zenekedvelő hallgatja végig a koncerteket. Nem művészkedik túl az előadást, egy felszabadult örömzenélést hallhatunk minden alkalommal, amit Puskás Csaba, a big band művészeti vezetője vicceivel még szórakoztatóbbá tesz. Minden alkalommal közreműködik egy meghívott vendég, akit dalain, beszélgetéseken keresztül ismerhetünk meg egy kicsit közelebbről is, mint egy hagyományos koncerten.

Pénteken Temesi Berci basszusgitáros volt a vendég. Ez a koncert egy kicsit rendhagyó volt abból a szempontból, hogy egyrészt big band nélkül is megszólaltak Temesi Berci dalai, a saját zenekarával (ifj. Tornóczky Ferenc – gitár, Molnár Levente – billentyű), valamint hogy végig ő konferált, nem adta át a szót Puskás Csabának.

A koncert elején big band számokat hallhattunk a megszokott - szerintem profi – előadásban. Egy kedvenc filmzenével indítottak, a „Hawaii Five O”-val (Morton Stevens), következett a „Fatback Blues” (Bill Cunliffe), majd egy új dal, a „Blue Chip” (Sammy Nestico) és a „Chameleon” (Herbie Hancock) hangzott el.

Ezután Temesi Berci zenéit hallgathattuk meg, ahol a fél zenekar elhagyta a színpadot, csak öt fúvós és egy dobos maradt, plusz hard disc-kel támasztotta meg a zenét, amin vokál sáv és fúvósok is megszólaltak. Ezt Temesi Bercitől tudhattuk meg, aki a szakmai részt is elmesélte, így betekintést engedve a zeneipar titkaiba. Két szerzeményét, a „Streets of Budapest”-et (Temesi Berci) és az „Energy Ball”-t (Temesi Berci) adták elő, majd az eredeti big band formációból már csak Hortobágyi László dobtanár maradt, és Temesi Berci triójával eljátszották a „Little Wing”-et (Jimi Hendrix), amelyben ifj. Tornóczky Ferenc nem csak gitározott, hanem énekelt is.

Végre a következő számra visszatért az egész big band és eljátszották a „John Brown's Other Body”-t (Woody Herman), majd a vastaps után még meghallgathattuk a „Chicken” (Pee Wee Ellis) című számot.

Következő koncertjük majd a Tavaszi Fesztivál alatt lesz, de addig még a budafoki utánpótlás big band is megszólal majd április 13-án a Klauzál Házban, Cseh László irányításával.


bbb1.jpg


bbb2.jpg


bbb3.jpg


bbb4.jpg


bbb5.jpg


bbb6.jpg


bbb7.jpg


bbb8.jpg


bbb9.jpg


Interjú Puskás Csabával a big band vezetőjével:


puskascsaba.jpg


A Budafok Big Band 24 éve alakult, talán a Budafoki Fúvósegyletből, ha jól gondolom. Abban az időben a lelkes tanároknak köszönhetően több zenekar is működött a 22. kerületben, én is játszottam a kerület gitárzenekarában, öcsém pedig mindkét fúvós zenekarban. Ezek jól összekovácsolták az akkori fiatalokat. Mi volt a fő motiváció, hogy egy big band is működjön Budafokon?

Nem sok köze volt a Budafoki Fúvósegylethez… Thomas Miklós (az iskola akkori hangszerésze, lelkes amatőr) és Fajszi Csanád (jazz harsonás) ötlete volt a bigband létrehozása. Ha jól tudom, akkor eredetileg a XXII. kerületi zeneiskola volt növendékeiből és azok barátaiból verbuválódott a zenekar. Az akkor még alig 20 évesekből álló csapatot a zene mellett természetesen a közös bulizás, utazások, udvarlások tartották össze.


Talán egy évvel ezelőtt vezettétek be a 300 Ft-os jegyet, de előtte ingyenesek voltak a koncertek, big band találkozókat is rendeztetek. Mekkora segítséget kaptok a 22. kerületi önkormányzattól, hogy egyben tudjátok tartani a big bandet?

A 300 Ft-os jegyeket pár éve vezették be, de most már 500 Ft-ba kerül egy jegy. Ez a mai viszonyokhoz képest olcsó jegyár egy kompromisszum: a művelődési központnak bevételt kell felmutatnia, ugyanakkor szeretnénk, ha mindenki számára elérhető maradna ez az egyórás igényesnek szánt szórakozás.

A kerület vezetése valóban kiemelten fontosnak tartja a kultúra támogatását, különösképpen a helyi kulturális életét. Ezt természetesen nem csak szóban teszik, hanem anyagilag is segítik a helyi művészeket, művészeti csoportokat, például ösztöndíjak, pályázatok, közvetlen támogatások formájában. Minket az önkormányzat évente 1-2 alkalommal, illetve az önkormányzat által biztosított költségvetésből működő művelődési központ szintén 1-2 alkalommal felkér kerületi rendezvényekre. Ezeknek a fellépéseknek a tiszteletdíjából tudjuk kifizetni az összes többi koncertünk kisegítő (profi) zenészeit. Így biztosított számunkra a folyamatos – az átlagos amatőr zenekaroknál talán magasabb – színvonal fenntartása.


Minden koncerten elmondod, hogy ez a zenekar amatőr zenekar, mert majdnem mindenki egyéb területeken dolgozik. Azért azt tudom, hogy Te a Budapest Jazz Orchestra-ban is trombitáltál, és tavaly hallottalak a frissen alakult BJC Big Bandben is. Mióta vezeted a Budafok Big Bandet? Kik az állandó tagok és mivel foglalkoznak, amikor nem a big bandben zenélnek? Mennyit tudtok egyáltalán próbálni?

A zenekar állandó tagjai között van orvoslátogató, mérnök, jogász, személyi titkár, biztosítási ügynök, túlkoros lelkészpalánta, diák, irodista, tanár. Egyedül a zenekar dobosa, Hortobágyi László végzett jazz-zenész. Mára már a tagok túlnyomó része családos ember, így ritka alkalom, ha a heti egyetlen 90 perces próbánkról nem hiányzik senki. Rendszeresen csak a fúvósokkal próbálunk, és a koncertek előtt egy-két alkalommal csatlakozik hozzánk a ritmusszekció (dob, bőgő, zongora). Én 2004 óta állok a zenekar előtt.


Vannak jazz-zenészek is, akik időnként beugranak, láttam már Ludányi Tomit, Baris Gábort. Kiket szoktatok még meghívni?

Ők azok a profi zenészek, akik egy-egy alkalommal kisegítenek minket, amikor az állandó tagok közül valaki nem tud részt venni a koncerten: Zsemlye Sándor (Zsömi) és Skerlecz Gábor Budafokon laknak, Cseh Laci, Miseta Szandi itt tanít a Nádasdyban, Földváry Balázs gimnáziumi osztálytársam, Berta Zalán pedig nagyszerű ifjú basszusgitáros. Egyébként Baris Gabi egy teljes évet velünk töltött állandó tagként.


Ezenkívül minden koncerten más-más jazz-zenész vendégetek van. Mi alapján választjátok a meghívottakat?

A telefonomban található elérhetőségek alapján… Általában olyan vendégeket hívunk, akikkel már zenéltem együtt; profik, nincsenek allűrjeik, a zenekart a helyén kezelik, hajlandóak megtanulni számokat a mi műsorunkból, előadóként már bizonyítottak, a személyiségük érdekes, a zenekar számára inspirálóak, „közönség-kompatibilisek”, és szakmailag kifogásolhatatlanok. Ez utóbbiból következik, hogy nem feltétlenül a médiák által sztárolt rétegből kerülnek ki a vendégeink...


Jó ideje hallgatva a koncertjeiteket, úgy gondolom, hogy a big band zenék közül a mainstream, mindenki által élvezhető standard-eket válogatjátok össze a fellépésekre. Amikor valaki azt mondja, hogy egy big band lassú zenét soha nem játszik, akkor mindig rátok hivatkozom, mert nálatok a swingtől a balladáig mindent hallhatunk. A kezdetekben még a gyerekeket szerettétek volna bevonzani, de ma már több felnőttet látok, mint 15 éve.
Mi alapján válogatjátok a zenéket? Melyik korosztálynak szánjátok?

Én nem vagyok jazz-zenész, igazából nem is értek hozzá. Ezt nem szerénység, vagy álszerénység mondatja velem, hanem ez a szakmai tény. És mivel olyan dologhoz nem nyúlok, amihez nem értek, ezért a zenekar repertoárját olyan művekből állítottam össze, amelyeket én is hitelesen tudok tolmácsolni a zenekar felé. Éppen ezért viszonylag kevés az igazi jazz a műsorainkban. (Az improvizációs részeket pedig rábízzuk szakemberekre – a vendégeinkre.)

Az is nagyon fontos, hogy olyan számokat találjunk, amelyeket el is tudunk játszani. Számtalan jobbnál-jobb feldolgozás kottája van meg, de mi mégiscsak egy amatőr zenekar vagyunk képességbéli korlátokkal.

Korosztály szerint nincs „célcsoportunk”: olyan zenéket szeretünk játszani, ami saját magunknak is, és a közönségnek is tetszik.


Annak idején, mikor elkezdtétek a jazzt népszerűsíteni a Jazz+Mi+Ti műsorral, akkor a kis teremben is elfértünk, de ma már a Klauzál Ház nagyterme is időnként teltházas. Minek tulajdonítjátok ezt a változást?

Ennek több oka is lehet: Budafokon olyan népek laknak, akiknek tetszik ez a zene, és péntek este pont ráérnek; lehet, hogy nem nagy baj a „jelképes összegű” belépő sem; és hát minden alkalommal van egy vendégünk, aki önmagában garantálja a koncert egyszeriségét.


Csak kerületiek a big band tagjai? Csatlakozhatnak hozzátok zeneiskolai növendékek, esetleg akik egyetem, vagy főiskola után gondolják úgy, hogy szeretnének részt venni?

Jelenleg nyolcan vagyunk budafokiak. Bárki csatlakozhat hozzánk, aki vállalja a rendszeres próbára járást, el tudja játszani (nagyjából…) a műsort, és aki be tud illeszkedni emberileg.


Milyen terveitek vannak a jövőben?

Az évi 10-12 koncertünket idén már a felére csökkentjük: ahogy „nemesedünk”, úgy egyre kevesebb energiánk marad a próbákra, viszont nem szeretnénk, ha ez az előadások színvonalán megérződne. A kevesebb néha ugye több…

Hosszútávú terveink nincsenek, csupán annyi, hogy együtt ünnepelhessük a zenekar fennállásának 50. évfordulóját! (2044-ben…)


Vissza a hírekhez