JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Tzumo Solo a debreceni Víztoronyban

Tegnap este, február 15-én ismét előkerültek a jazzmuzsikára éhes érdeklődők. Vendégünk volt Oláh Tzumo Árpád, aki a debreceni szereplését már délután 6 órakor megkezdte a Méliusz Juhász Péter Könyvtár Amerikai Kuckójában. A kuckót vezető Tóth Viktória, továbbá a Debreceni Egyetem Angol-Amerikai Intézet vezetője Glant Tíbor, valamint Grégász Miklós a Jazzbarátok Körének mozgatója egy új kezdeményezést valósítottak meg. Az Amerikában tanult és koncertezett magyar jazzmuzsikusokkal sorozatot terveztek, melynek első vendége volt Tzumo. A beszélgetés természetesen angol nyelven folyt, az est moderátora pedig az egykori debreceni (jelenleg nagymarosi) régi jazzszakíró Turi Gábor volt, aki amerikai tapasztalatokban igen nagy jártasságra tett szert. A beszélgetés olyan jól sikerült, hogy a részt vevő hallgatók még este is áradoztak, hogy milyen színvonalas kitűnő este volt.

A koncert a Víztoronyban este 9 órakor kezdődött. Kezdés előtt Tóth Viktória köszöntötte a vendégművészt, és beszédéből kiderült, nagyon bízik, hogy a továbbiakban (ősztől) méltó folytatása lesz a kezdeményezésnek. Megköszönt az első vendégnek, hogy elfogadta a meghívást, és sikerült az időpontot egyeztetni.

A koncert zenei anyaga a 2016-ban megjelent „Hungarian Folk Songs” című lemezen található magyar népdalok voltak. Tzumo csak az elhangzott népdalok után konferálta be a címet, ha valaki nem ismerte volna fel. Részünkről nem fordult elő, hogy ne ismertük volna fel a népdalokat, olyan jó hangulat alakult ki, hogy majdnem dalra fakadtunk egy-egy népdalfeldolgozás után. Nos, az elhangzott népdalok interpretálása igazi világszínvonal volt, még az elektromos zongora minden hátrányával és előnyével is. Erről a lemezről már sokan írtak elemző és értékelő kritikákat, nem tartom feladatomnak, hogy a kivételesen egyedi harmonizálást boncolgassam, de ilyen megközelítő népdalfeldolgozást a magyar jazzben eddig nem tapasztaltam.

https://www.jazzma.hu/lemezpolc/hazai-eloadok/tzumo-olah-arpad/hungarian-folk-songs/kritika/tzumo-olah-arpad-hungarian-folk-songs

Tudjuk, hogy a világ vezető jazzmuzsikusai már régen felfedezték Bartók Bélát, és harmonizálását alkalmazzák.

Tzumo koncertje nagy élmény volt és végezetül az elhangzott népdalok címét érdemes megjegyezni:

1.       Fuszulyka virág

2.       Szegénylegény vagyok én

3.       Kősziklán felfutó

4.       Elindultam szép hazámból

5.       Ablakomban, ablakomban

6.       Madárka, madárka

7.       A jó lovas katonának

8.       Átalmennék én a Tiszán

Ráadás: Tavaszi szél vizet áraszt


viztorony-2018-02-15-002.jpg


viztorony-2018-02-15-011.jpg


viztorony-2018-02-15-009.jpg

Vissza a hírekhez