JazzMa

Friss Hírek

Mother’s Day2024. május 05.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Mostly Other People Do The Killing, Royal Room, Seattle (2018. február 22.)

Moppa Elliott bőgős agyszüleménye, a Mostly Other People Do The Killing zenekar (MOPDtK) már 15 éves. A zenekar leggyakrabban kvartett formájában működik, de volt már szeptet is, és trió is. Ma este trióban léptek fel: a MOPDtK két állandó tagja (Moppa Elliott és Kevin Shea) mellett Ron Stabinsky zongorista lépett a (szinte teljesen üres) Royal Room színpadára. (Vagyis, pozitívra fordítva: tulajdonképpen a nézők háromszor annyian voltak, mint a zenekar tagjai, ami nem is olyan rossz arány. És teljes csend volt, senki nem dumált, mindenki a zenért jött, vagyis tökéletesen lehetett a zenekarra koncentrálni.)

mopdtk13.jpg


A MOPDtK zenéjét nehéz besorolni. Moppa Elliott egyrészt egy rendkívül képzett, intelligens, a jazz hagyományait szerető és tisztelő zenész, másrészt egy anarchista és provokátor. (Eddigi, legnagyobb közfelháborodást kavaró cselekedete az volt, mikor a MOPDtK hangról hangra felvette újra Miles Davis „Kind of Blue”-ját, és kiadta, "BLUE" címmel. Egyetlen kritikusnak sem tetszett, de mindenkinek másért nem...) Moppa saját kompozíciói szögletesek, meghökkentőek. Könyörtelen dekonstrukció alá vetnek klasszikus jazz darabokat, és mindent áthat a metszően éles irónia és önirónia. Sokszor az az érzése az embernek, hogy az egész projekt egy kicsit "túl van gondolva".

A mai programban többnyire Moppa szerzeményei szerepeltek (a kompozíciók címeinek egy része Pennsylvania-i helységek neve, más részük Moppa kedvenc olvasmányaival kapcsolatos), de helyet kapott a programban, mutatóba, egy Duke Ellington kompozíció is, amely nagyrészt megúszta a dekonstrukciót. A bandán érezni lehetett, hogy még csak ismerkednek az új taggal a zongoránál, de ezzel együtt sokkal, de sokkal jobb volt ez a buli, és sokkal, de sokkal jobb zenészek a MOPDtK tagjai, mint hogy ezt a kilencemberes, iszonyatosan gyér látogatottságot kapják Seattle-től.

Még annyit, hogy a zenekar nevét Leon Teremin egyik késői nyilatkozatából kapta, mikor az idős feltalálót kérdezték, milyen volt Sztálinnak dolgozni. Teremin (aki mellesleg évtizedeket húzott le a Gulagban) erre csak annyit mondott: tulajdonképpen nem volt az olyan rossz: a "gyilkolást többnyire más emberek végezték".

Képek.


mopdtk1.jpg


mopdtk2.jpg


mopdtk3.jpg


mopdtk4.jpg


mopdtk5.jpg


mopdtk6.jpg


mopdtk7.jpg


mopdtk8.jpg


mopdtk9.jpg


mopdtk10.jpg


mopdtk11.jpg


mopdtk12.jpg

Vissza a hírekhez