JazzMa

Friss Hírek

First of May2024. május 01.
Wednesday Night Drink2024. május 01.
Névnaposok – Fülöp2024. május 01.
BÚCSÚZUNK - egy időre!2024. április 29.

Hírek

Kurt Elling (USA) – Budapesti Tavaszi Fesztivál 2018 (április 21., szombat 20 óra – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem – Müpa)

Február elsején kezdett sorozatunkban bemutatom Önöknek az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál jazzista szereplőit, fellépési időrendben! Persze legtöbbjüket olvasóink már évek óta jól ismerik…

btf-2018.jpg


„A Grammy-díjas Kurt Elling a világ legkiválóbb jazzénekesei közé tartozik. A DownBeat kritikusai tizennégy egymást követő évben szavazták meg őt a legjobbnak, a jazzkritikusok szövetsége (Jazz Journalists Association) pedig nyolcszor választotta az év férfi énekesének. Az elnyert nemzetközi díjak mellett egy tucatszor jelölték Grammy-díjra.”

(Csak zárójelben jegyzem meg, büszke vagyok arra, hogy régi koncertszervezői kapcsolataimon keresztül én hoztam először Magyarországra Kurt Elling-et, és a Budapest Jazz Clubban léptettem fel (a BJC pénzügyi fedezetével!) akkori zenekarával 2011. május 28-án.

https://www.jazzma.hu/hirek/2011/05/29/a-budapest-jazz-clubbol-jelentem-itt-jart-kurt-kiraly/

Majd rábeszélésemre 2015. november 6-án ment először a magyar vidékre, a ma már úgy tűnik utolsó Nagykanizsai Jazz Hétvégén lépett fel, és kérésemre egy frenetikus duettet énekelt Szőke Nikolettával! Ott a 2015-ben megjelent „Passion World” című CD-je anyagát játszotta a Kurt Elling Quintet.

https://www.jazzma.hu/lemezpolc/kulfoldi-eloadok/elling-kurt/passion-world/kritika/elling-kurt-passion-world)


kurt-elling.jpg

Kurt Elling (1967)

Km.: Stu Mindeman – zongora, Hammond B3 orgona, John McLean – gitár, Clark Sommers – bőgő, Jeff 'Tain' Watts – dob


kurt-elling-the-questions.jpg


A Müpában a március 23-án megjelenő új CD-je, a „The Questions” anyagát játsszák. Ez az első olyan lemeze az amerikai jazzénekesnek, amelyen csak feldolgozások vannak. Egy olyan régi híres folk-rock dal is megtalálható a vadiúj CD-n, mint Bob Dylan „A Hard Rain Is Gonna Fall”-ja! De olyan témák is felkerültek a lemezre, amik eredetileg instrumentális kompozíciók volt, de Elling írt hozzájuk szöveget, és az eredeti címet is megváltoztatta. Így lett például Carla Bley „Endless Lawns”-ából „Lawns”, Jaco Pastorius „Three Views of a Secret”-jéből „A Secret in Three Views”, vagy például Joey Calderazzo „The Lonely Swan”-jéből „The Enchantress”!

Arra azért kíváncsi lennék, hogy Branford Marsalis, aki tenorszaxofonozik a CD-n és a felvételek producere volt, vajh miért nem jön velük? (Most jut eszembe, megkérdezem tőle e-mailben…)

Legutóbbi, 2015-ös magyarországi fellépéséhez képest mindössze dobos poszton van változás a kvintettben, hisz Ulysess Owens Jr. helyett Jeff „Tain” Watts ül majd a drum kit mögé.

Most is csak azt tudom mondani a jazzrajongóknak, futás az első jegyiroda felé – most! Mert különben a végén még nem kapnak jegyet!


Vissza a hírekhez