JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Gondolataim a jazz-ről - 2018 február

Egy háziorvos naplója - havonta jelentkező írás: évfordulókkal, születésnapokkal, aktuális koncertekkel, lemezekkel foglalkozó összeállítás. Ez már a harmadik évad! Nem szakmai elemzések, vagy részletes életrajzok - csak egy jazzrajongó néhány gondolata.

A rövidebb hónap kevesebb évfordulót hozott. Az élre kívánkozik: 25 éve, 1993. február 14-én hunyt el a magyar származású gitáros, hegedűs Bacsik Elek. Zeneakadémiai tanulmányok után az '50-es évektől Párizsban, majd 1966-tól Amerikában élt. Annak ellenére, hogy világszerte elismert művész volt, a '70-es években még lemezeket készített és rendszeresen fellépett - az 1984-es Los Angeles-i koncert után lényegében visszavonult. 1993-ban, 66 éves korában bekövetkezett haláláig eltűnt a közönség elől.
Két nagyszerű lemezét ajánlom: "Guitar Conceptions" (Fontana, 1963) - Guy Pedersen bőgőzik, Daniel Humair dobol és Maurice Vander orgonál.


image1.JPG


A másik: az "I Love You" (Bob Thiele Music, 1975), amelyen Bacsik főleg hegedül. Közreműködnek: Oliver Nelson - altszaxofon, Hank Jones - zongora, Bucky Pizzarelli - gitár, Richard Davis - bőgő és Elvin Jones - dob. Nem akármilyen névsor!


image2.JPG


Február 6-án lett 75 esztendős a zongorista Csík Gusztáv. Honlapunkon exkluzív interjú olvasható Vele négy részben.


image3.jpg


Február 14-én töltötte be a 75. életévét az amerikai funk-soul-jazz szaxofonos Maceo Parker. James Brown egykori zenésztársa a mai napig aktív! 2014-ben a Montreux Jazz Festival-on ingyenes, szabadtéri koncerten lépett fel - hatalmas tömeg előtt.


image4.JPG


image5.JPG


Még egy születésnapos: február 9-én lett 60 esztendős az amerikai szaxofonos Bill Evans. Huszonévesen tagja volt Miles Davis együttesének a '80-as évek első felében. Játékában, zenéjében több nagy előd és műfaj keveredik - de legközelebb a fusion-höz áll.
Egy tizenéves emlék Montreux-ből:


image6.JPG


És egy lemezajánlat: "Escape" (Escapade Music, 1996). Közreműködnek - többek között: Billy Kilson - dob, Wallace Roney - trombita, Lee Ritenour - gitár, Marcus Miller és Victor Bailey - basszusgitár, valamint a producer, billentyűs és társszerző Jim Beard. Magas színvonalú smooth jazz.


image7.JPG


Március 9-én jelenik meg az amerikai zongorista Brad Mehldau új szólólemeze "After Bach" (Nonesuch) címmel.


image8.JPG


Idén nyáron már az 52. Montreux Jazz Festival következik június 29-től július 14-ig. Műsora a neten április 17-től - jegyek 18-tól. Itt az új plakát!


image9.JPG


Végül egy szomorú hír: február 18-án, 62 éves korában, szívroham következtében elhunyt a zseniális francia hegedűs (és multiinstrumentalista) Didier Lockwood. (Mostmár tudjuk, hogy az) utolsó  lemeze tavaly novemberben jelent meg "Open Doors" címmel. Lockwood mesternek nyitva állnak az ajtók az égi színpadok felé – mi meg csodálhatjuk újra és újra a "Nyitott ajtókat"...


image10.JPG


image11.JPG

Vissza a hírekhez