JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Mi lett velük? – Bódis Réka (Reka Parker) (San Diego, Kalifornia, Amerikai Egyesült Államok)

Bódis Réka (1978) előbb elhagyta Magyarországot, mint hogy én hallottam volna arról, hogy ő egyáltalán létezik. Aztán a sors közbe szólt és 1998 januárjában a Márványteremben összeismerkedtünk a Füsti Balogh Jazz Zongora Tehetségkutató Verseny elődöntőjében. És most 20 év múltán végre megtaláltam az interneten keresztül…

rekaparker.jpg


1) Emlékszik még arra, hogy hogyan tudta meg Bostonban 1997 őszén, hogy 1998 tavaszán lesz egy tehetségkutató verseny kimondottan zongoristák részére?

1995-ben kezdtem el a Berklee-t. 94-ben részt vettem egy Berklee által szervezett jazz táborban, Olaszországban. Ott egy meghallgatás alapján ösztöndíjat kaptam a Berklee-re. A tehetségkutató versenyről valószínűleg édesapám révén tudtam, vele tetszett kommunikálni telefonon. Édesapám egyébként 2000-ben elhunyt.


2) A beküldött demo alapján maga bejutott az elődöntőbe, s direkt úgy osztottam be, hogy amikor hazajön Amerikából karácsonyi vakációra... Beszéltünk mi erről telefonon? Vagy hogyan tartottuk a kapcsolatot?

Édesapámon keresztül. Ahogy előbb is említettem, vele tetszett kommunikálni telefonon.


3) Arra emlékszem, hogy Pécsről kellett feljönnie, és hogy amikor megjelent, nemcsak azzal okozott meglepetést, hogy végre egy jazzista lány, hanem a vörös hajkoronájával is... Aztán odaült a zongorához, és elkezdett játszani. Konkrétan elájultam a gyönyörűségtől. S nem csak nekem tetszett a játéka, hanem Csányi Attila barátomnak is, aki sajnos, azóta elhunyt. Többször is emlegette, mi lehet a Rékával? Tényleg egyáltalán kik voltak a tanárai a Berklee-n?

A Berklee-n egyik tanárom Gárdonyi László volt. A másik Ray Santisi, aki jó barátja volt Bill Evans-nek, és Diana Krall-lal is dolgozott. Azóta Santisi is elhunyt.


4) És hogy-hogy nem, jött haza a diplomázás után?

Az édesapám pár nappal a diplomám elfogadása után meghalt. Nem is tudtam őt meglátogatni,  hogy élőben elbúcsúzzak tőle. Más családom nincs Magyarországon, az édesanyám már gyerekkoromban meghalt. Barátaim sem maradtak otthon. Nem volt hova hazamenni. Apám egyik utolsó kívánsága volt, hogy ne jöjjek haza, hanem folytassam, amit megkezdtem Amerikában. Úgyhogy itt maradtam.


5) Ezek szerint diplomája kézhez vétele után maradt Bostonban? Pár éve említettem magát Laszlo Gardony-nak (Gárdonyi László), de ő azt mondta, hogy maga Kaliforniába ment... Mikor és miért pont Kaliforniába? A nevéből Reka Bodis-Parker kitaláltam, hogy időközben férjhez ment...

Bostonban ismerkedtem meg a férjemmel, akinek már volt állása San Diego-ban. Ez egy szép óceánparti város kábé 200 kilométerre Los Angeles-tõl. Ide költöztünk 2000-ben.


6) A házasságából születettek gyermekei?

Két gyönyörű, egészséges kislányom van, mindketten általános iskolába járnak. A házasságnak sajnos nem sikerült megmaradnia, de a férjem és én fenntartjuk a barátságot, és ugyan külön élünk, együtt sikeresen neveljük a lányokat.


7) Családanyaként hogyan jut ideje a tanításra és a zenélésre?

Ezt úgy csinálom egyszerre, hogy én már régóta lemondtam az alvásról… Fellépések mellett sokat tanítok, most 30 tanítványom van, gyerekek is, felnőttek is. Az ő házukhoz járok tanítani, úgyhogy el lehet képzelni, mennyit kell autót vezetnem. Egy év alatt annyit vezetek, hogy ha összeadnám a kilométereket és egyenes irányba mennék, már meg tudnék érkezni kocsival Magyarországra San Diego-ból…


8) Mondta, hogy vagy vannak fellépései is…

A diplomámat filmzeneszerzésből kaptam. Azt gondoltam, jó lenne megtanulni a zeneszerzéssel kapcsolatos technológiát, mert nagyon sok reklámhoz és videojátékhoz való zenét nem élőzenészekkel veszik fel a stúdióban, hanem komputeren digitálisan írják meg a zeneszerzők. Most éppen egy olyan koncertet szervezek, ahol a színpadon a zenészek élőben játszanak, a háttérben viszont egy általam megírt digitális kísérőzenét lehet hallani. Ha minden úgy sikerül, ahogy szeretném, ez a kombináció egy érdekes hangulatú koncertet eredményez.


9) Kikkel szokott együtt zenélni? Van önálló együttese, vagy inkább szóló koncerteket ad?

Gyakran játszom jazz trió és kvartett formációban is, helyi jazz klubokban. Nem régen New Orleans-ban játszottam, többek között a Maison Bourbon Jazz Club-ban, a híres Bourbon Street-en.

A weboldalamon lehet találni videó és hanganyagot, valamint képeket San Diego-ból. Van egy pár, amit mêg nem raktam fel, azokat is elküldöm majd.

A weboldalam www.rekaparker.com


10) Mikor volt utoljára Magyarországon?

Már voltam többször is Magyarországon 2000 óta.


11) És nem tervezi, hogy egyszer azért csak hazalátogat?

Nem tudom biztosan mikor lesz megint, de jövök.

https://www.youtube.com/watch?v=U6OCvpgrXzU

https://www.youtube.com/watch?v=8xyyHsQkASw


Vissza a hírekhez