JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Vidéki Jazzarcok – Teremi Nóra (Debrecen)

Nórával a mostani együtt munkálkodás előtt kb. egyszer találkoztam a MODEM udvarán, mikor is 2011-ben, a 40. Debreceni Jazz Napok hathelyszínes jubileumi jazzfergetegén engem kértek fel műsorvezetőnek.

jazzma-2.jpg


Először talán arról kellene mesélned, hogyan kerültél kapcsolatba a kulturális szervezéssel. Már általános iskolában, vagy a gimnáziumban is mutatkoztak rajtad olyan jelek, hogy ha törik, ha szakad, Te szervező leszel? Mikor kattant be Nálad, hogy ilyen pályára lépj?

Anyukám 3 éves koromtól heccelt azzal, hogy vagy szervező, vagy pályaudvar-rendező legyek, annyit intézkedem. :-) Viccet félretéve, egy általános iskolai fordított napon, és egy egyetemi szakhéten kívül nem sok közöm volt a szervezéshez a tanulmányaim alatt.

Majd az egyetem elvégzése után úgy alakult, hogy megkeresett egy barátom, akivel együtt szerveztük ezt az egyetemi szakhetet, hogy segítségre lenne szüksége. Az új helyre költözött Campus Fesztivál kvázi "kultúrszínpadára", ahol többségében jazz- és világzenei koncertek, performance-ok, dumaszínház kapna helyet, kellene még egy színpadmester. A fesztivál után olyan pozitív visszajelzéseket kaptam, hogy majdhogynem egyenes volt az út a szervezés felé. Igazán innen datálnám az elhatározást.


Milyen munkahelyeid voltak eddig és ott miket kellett szervezned?

Bár nem szervezem, de 2009 óta a Campus Fesztivál csapatát segítem a lebonyolításban a Víztorony Pódium színpadmestereként.

2010 és 2014 között a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ programszervezőjeként dolgoztam. Többségében a kiállításokhoz kapcsolódó kísérőrendezvényeket - filmklubot, kertmozit, tárlatvezetéseket, konferenciákat, irodalmi esteket, koncerteket - szerveztem.

2014 óta a debreceni Főnix Rendezvényszervező jazz és könnyűzenéhez kapcsolódó koncertprogramjaiért (Debreceni Bor- és Jazznapok, Kölcsey Központ, Nagyerdei Szabadtéri Színpad, Debreceni Virágkarnevál, Debreceni Advent), valamint a Nagyerdei Szabadtéri Színpad kertmozi programjáért felelek.


Hogyan kerültél kapcsolatba a jazz-zel? Muszájból, vagy otthonról hoztad magaddal a jazz szeretetét?

Alapvetően komolyzenei közegből érkeztem, zenetagozatos általános iskolába jártam, a nyíregyházi Cantemus kórusban énekeltem majdnem 10 évig, ez a közeg adott egy stabil alapot a minőségi zenéhez való hozzáállásomban. Ettől függetlenül én magam nem készültem zenei pályára, nem voltam igazán tehetséges hangszeres előadó (bár 8 évig zongoráztam, 6 évig fuvoláztam), a barátaim többségében zenei pályára készültek. Ők szerettették meg velem a jazz-t is, rengeteg koncertre vittek el magukkal. 15, talán 16 évesek voltunk, mikor egy beszélgetés alkalmával szó-szót követett és teljesen poénból kicsúszott a számon, hogy "Ti zenéljetek, én meg majd szervezlek titeket". Majd az egyetem alatt rendszeresen ellátogattunk az akkor még Debreceni Jazz Napok programjaira. Akkor fogalmazódott meg bennem, hogy milyen klassz lenne, ha egyszer szervezhetném ezt a rendezvényt.


Összeszámoltad-e már, hogy eddig hány koncertet szerveztél?

Mindig a minőség, sohasem a mennyiség!

2015 óta koordinálom a Debreceni Bor- és Jazznapok programjait.


Az idei évre milyen terveid vannak?

Túlélni. :-)


Mikor lesz a következő jazz koncertetek?

Április 18. - Kölcsey Központ - Rákfogó!!!


Vissza a hírekhez