JazzMa

Friss Hírek

Ruby Tuesday2024. május 07.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

A Ludányi Quartet Tarjánban

A Tatabányai Tavaszi Fesztivál „kihelyezett” műsoraként a Ludányi Quartet koncertjét hallhatta a jó néhány tatabányai jazzrajongóval megerősített szép számú tarjáni közönség, így aztán Tomi elég széles körben ünnepelhette születésnapját, bár az ajándékot inkább mi, nézők/hallgatók kaptuk.

A koraesti koncertet Marx Ernő tarjáni polgármester nyitotta meg, figyelmeztetve az egybegyűlteket, hogy a szokástól eltérően ezúttal nem éppen sramlizenére számíthatnak. Az „elrettentési kísérlet” eredménytelen maradt – a nézők maradtak, és a koncert közben és után is lelkesen tapsolták a produkciót.

EZ JAZZ! „Take the Coltrane” – gyors, lendületes, ellentmondást nem tűrő standard alapozásként Strayhorn-tól, aztán egy Tomi példaképe, Kenny Garrett által ihletett suite „Dear Kenny” címmel. Ez nem könnyűzene, jegyzem fel magamnak, de Ludányi Tomi (szaxofonok), Tálas Áron (zongora), Bögöthy Ádám (bőgő) és Czirják Tamás (dob) mosolyogva és könnyedén adják elő. Érezhetően jól begyakorolták a programot a fiúk a hónap eleji németországi turnén. Ismert standardek Ludányi Tomi saját darabjaival váltogatják egymást, és utóbbiak minimum egyenértékűek az előbbiekkel, olyan minőségben előadva, hogy az a világon bárhol „eladható” lenne, hogy egy ilyen csúnya kifejezéssel éljek.

Ahogy Tomi altról szopránra vált, kicsit csendesebb, szelídebb vizekre hajózunk („Half Sail”, Ludányi Tomi szerzeménye), majd a szépség mellé csatlakozik egy vadállat („Beauty and the Beast”, Shortert-ől). Aztán erőgyűjtésnek egy rövid ballada ismét altszaxofonon („Come Sunday”), mielőtt belecsapnak Ludányi Tomi élete első szerzeményébe, melynek címe „Rush” – a quartet első CD-jének címadó dala. A következő, ismert szám címét Tomi be se mondja, inkább a közönséget kéri, hogy kiabálják be. Az „All of Me” volt, némi „A-Train” beütéssel, de a kiabálástól tartózkodom, így a műfajban kevésbé járatosak törhetik a fejüket, hogy mit is hallottak. Zárásként szintén a CD-ről a „Fragments”, olyan intenzitással, hogy a mintegy másfél órás program végén ráadásra már nem is marad energia. Én pedig csak elképedve állapítom meg, hogy Dianne Reeves és Juhász Gábor után a héten már a harmadik szenzációs koncertet hallhattam.

Mindenkinek javaslom, hallgassa a Ludányi Quartetet – élőben és CD-ről egyaránt.


dsc04227.JPG


dsc04228.JPG


dsc04229.JPG


dsc04232.JPG


dsc04236.JPG


dsc04240.JPG


dsc04233.JPG


dsc04235.JPG


dsc04243.JPG


dsc04244.JPG


dsc04245.JPG


dsc04246.JPG


Vissza a hírekhez