JazzMa

Friss Hírek

Ruby Tuesday2024. május 07.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Vidéki Jazzarcok – Szalai Tünde (Balatonboglár)

Tücsivel érdekes körülmények között ismerkedtem meg. Lehetett úgy 2001 tavasza, mikor is egy számomra addig ismeretlen hölgy felhívott a Bartók rádiós irodámban. Illedelmesen bemutatkozott, majd mondta, hogy személyesen szeretne velem találkozni, de nem a rádióban… Hűha, gondoltam ennek fele sem tréfa! Még arra is emlékszem, hogy a Corvin Áruház oldalában akkor még üzemelő kis presszó teraszára invitált. Kiderült, hogy balatonboglári és egy fővárosi kulturális szervezői tanfolyamra jár, mert előző évben jazzklubot indított, majd az év nyarán útjára indította a „Jazz és a Bor fesztiválja” sorozatot. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy az idei lesz a XIX-ik…) Attól kezdve 2010-ig minden évben előzetes riportot készítettem a Bartók Rádióban Tücsivel a fesztiváljáról. S miután nyugdíjba vonultam és 2011. március 1-én elindítottam a www.jazzma.hu-t, itt is rendszeresen beszámolok áldásos tevékenységéről!

szalai-tucsi.jpg


Először talán arról kellene mesélned, hogyan kerültél kapcsolatba a kulturális szervezéssel. Már általános iskolában, vagy a gimnáziumban is mutatkoztak rajtad olyan jelek, hogy ha törik, ha szakad Te szervező leszel? Mikor kattant be Nálad, hogy ilyen pályára lépj?

Nagyon sokáig a tanítói pálya vonzott. Tanító néni akartam lenni. Sikerült a kaposvári tanítóképzőbe felvételt nyernem és az általános iskolai tanító szakot a népműveléssel egészítettem ki. Akkoriban még ez volt a neve. A szervezés nem állt túl messze tőlem, mindig is nyüzsögtem a közösségekben, szerettem szervezkedni. Aztán ez lett. Mivel nem kellettem tanítónak, ezért a boglári művházba kerültem szervezőnek. 25 évet töltöttem ott.


Milyen munkahelyeid voltak eddig és ott miket kellett szervezned?

A boglári művelődési házban később igazgatóként is dolgoztam és szinte minden típusú rendezvénybe belekóstoltam, csináltam. Fesztivál, kiállítás, gyermekműsorok, klubkoncertek, fórumok, majális, gyermeknap és minden, ami egy városban megjelenhet. Az első munkahelyen volt, majd jött a második, a Helyiérték Egyesület programkoordinátora lettem. Most itt dolgozom…tehát a rendezvényszervezés nem tűnt el az életemből.


Hogyan kerültél kapcsolatba a jazz-zel? Muszájból, vagy otthonról hoztad magaddal a jazz szeretetét?

Akik ismernek, most biztos mosolyognak. Nem muszáj, de kihívás volt. Amikor először igazgató lettem, egy ismerősöm azt mondta, annyi a városnak, biztos csak folklór bulik lesznek, hiszen én akkoriban még néptánccal foglalkoztam. Azt kérdeztem, miért? Mit szeretnél? Legyen jazz klub! Mondtam, persze, legyen, és szégyen ide vagy oda, azt sem tudtam, eszik-e, vagy isszák. De már tudom! Ez közel 20 éve történt! Azóta is van jazz klub a városunkban. Ja, és igen fontos információ! Már szeretem a jazzt!


Összeszámoltad-e már, hogy eddig hány koncertet szerveztél?

Nem, és nem is nagyon tudnám, hiszen a klub mellett fesztiválunk is van, és ha ezt is belematekozom, akkor közel 300 jazz koncertnél tartunk. Emellett még az egyesületünk a folk és rock műfajt is kedveli, így ha koncertekről beszélünk, szerintem a 400-at is elérjük, ha az elmúlt 20 évet nézem.


Mióta vezeted a jazzklubot?

Közel 20 éve.


Eddig kiket hívtál meg?

Nem tudom és nem is akarom felsorolni, mert biztos kihagynék valakit…azt meg nem szeretném. Nagyon sok neves előadó játszott nálunk és törekszünk arra is, hogy a fiatal tehetségek is bemutatkozhassanak a nagyon kritikus, de értő boglári közönség előtt.


Az idei évre milyen terveid vannak?

A jazz klubunk koncertre fel sorozattá alakult, ahol az élőzene több műfaja is jelen van, ezt a sorozatot folytatni és a nyári „Jazz és a Bor” fesztiválját sikeresen megszervezni, lebonyolítani a kiváló és világhírű csapatunkkal.


Mikor lesz a következő jazzklub koncertetek?

Április 27-én Urbán Orsi zenekara lép fel nálunk a jazzklubban.


Vissza a hírekhez