JazzMa

Friss Hírek

Bluesy Wednesday2024. május 08.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

(Majdnem) Jazz a Márványteremben – Oláh Kálmán szerzői estje (Márványterem - 1995. december 11.)

Habár a Jazz a Márványteremben sorozatom eddigi 58 része + a Pollack téri „Zene Világnapja” + a Garrison Fewell-Laszlo Gardony Duo (USA) (6. stúdió) + a Tony Lakatos All-Stars + a Szakcsi Quartet („A hangzás világnapja) (22. stúdió) elé leírtam, hogy milyen áskálódás folyt a „Jazz a Márványteremben” sorozatom ellen a „so called” komolyzenei és könnyűzenei szerkesztők részéről, azt nem tudták megakadályozni, hogy a külföldön élő magyarokkal –Laszlo Gardony (Gárdonyi László) (USA), Tony Lakatos (Lakatos Antal) (Deutschland)- a nyári szünetben ne rendezzem meg az augusztus elejére féléve betervezett és szerződéssel lekötött egy-egy koncertet! És nagy „slap in the face” lehetett nekik, hogy a Műszaki Igazgatóság ragaszkodott hozzá, hogy én szervezzem a koncertet „A hangzás Világnapján” (augusztus 16.)…

De közben is történt egy-két dolog. Nevezetesen 1995 tavaszán (1995. március 17-18-19-én) a Trio Midnight a Tom-Tom Stúdióban felvett egy lemezanyagot. Egy itthon szokatlan dologgal próbálkoztak: jazz trió egy vonósnégyessel. Ez Oláh Kálmán ötlete volt! Viszont hiába próbálta meg eladni a jelentősebb lemeztársaságok budapesti leányvállalatainak, azok nem vették meg. Ekkor Kálcsi hozzám fordult, hogy segítsek. A kiadóknál ugyan én sem jártam sikerrel, de mondtam neki, hogy kiküldöm a Jazz Hoeilaart vetélkedőre Belgiumba, hisz annak főszervezője, Albert Michiels (1923-2008) régi jó ismerősöm. Nos, ő azonnal jelezte, hogy szenzációs az anyag és rögtön meghívta őket a szeptemberi döntőbe! (Ahol aztán két első helyezést értek el: Oláh Kálmán lett a legjobb zongorista, a Trio Midnight pedig a legjobb combo!)

Közben a Bartók Rádió akkori főszerkesztője Fejérvári Sándor (aki a támadások kereszttüzében is végig kiállt mellettem!) májusban behívatott magához, hogy lenne-e kedvem részt venni egy a Francia Rádió által felkínált lehetőségben, mi szerint, mint a Magyar Rádió valaha volt egyetlen státuszos jazz szerkesztője, küldjek ki három különböző stílusú (jazz, jazz-rock, world music) zenekar felvételét, és a párizsi rádió jazz szerkesztője és a Marciac-i Jazz Fesztivál főszervezője közösen eldönti, hogy a három közül melyiket hívják meg a dél-franciaországi fesztiválra… Hát persze hogy volt kedvem: a modern mainstream jazzre az Oláh Kálmán Sextet-et ajánlottam, a fúziós jazzre a Szakcsi Lakatos Róbert Group-ot, míg a world musicra a Tin-Tin Quartetet. Nos, a francia grémium végül is az Oláh Kálmán Sextet-et választotta. S mivel a koncert 1995. augusztus 11-én, pénteken volt (nekünk már előző nap utaznunk kellett párizsi átszállással Toulouse-ba, s onnan még 120 kilométert kocsizni Marciac-ba, oszt 12-én hajnalban már indultunk is vissza Budapestre…), kalandos utunk volt, az biztos.

A fiúk a fesztiválon Marciac főterén 2000 néző előtt hatalmas sikert arattak!

Aztán szeptember végén Kálcsiék Belgiumban is fényesen szerepeltek.

És habár az ellenszél kifújt a Márványteremből, Fejérvári Sándor mégis megengedte nekem, hogy 1995. december 11-én szerzői estet rendezzek az 1970-ben született Oláh Kálmánnak!

A Könnyűzenei Produkciós Iroda vezetője (ki tudja hányadszor?) feljelentett a Magyar Rádió elnökénél, hogy ismét bebizonyítottam, nem értek a zenéhez, hisz 25 éveseknek nem szoktak szerzői estet tartani.

Ekkor azonban már az Elnök úr(elvtárs is mellém állt!


Így aztán a Trio Midnight (Oláh Kálmán (1970) – zongora, Egri János (1966) – bőgő, Balázs Elemér (1967) – dob) az első részben a vonósnégyessel (Oszecsinszky Román – I. hegedű, Pethő Szonja – II. hegedű, Fazekas György – mélyhegedű, Sturcz András – cselló) adott elő a hat közül 4 darabot. Igaz, az utolsóba László Attila (1953 – gitár) is beszállt!

1. Oláh Kálmán: Without Difficulty (Trio Midnight)

2. Oláh Kálmán: Waltz for Dexter (Trio Midnight + vonósnégyes)

3. Oláh Kálmán: Meditáció Bartók Béla „Virágzás /Két kép/” című műve felett (Trio Midnight)

4. Thelonious Monk: Round Mignight (arranged by OK) (Trio Midnight + vonósnégyes)

5. Oláh Kálmán: Expected and Found (Trio Midnight + vonósnégyes)

6. Oláh Kálmán: Sentimental Voices (Trio Midnight + vonósnégyes + László Attila)


A második rész egy zongora-fuvola duóval kezdődött, majd négy darab jött az Oláh Kálmán Sextet-től (OK – zongora, EJ – bőgő, BA – dob, Fekete-Kovács Kornél (1970) – trombita, Schreck Ferenc (1969) – harsona, Makovics Dénes (1962) – tenorszaxofon, fuvola) . Az utolsóba visszajött a vonósnégyes és László Attila is!

1. Oláh Kálmán: Dry Dreams (OK-MD duó!)

2. Oláh Kálmán: The Valley of Megiddo (Oláh Kálmán Sextet)

3. Oláh Kálmán: Song for Miles (Oláh Kálmán Sextet)

4. Oláh Kálmán: Polymodal Blues  (Oláh Kálmán Sextet)

5. Oláh Kálmán: Night Silence (Oláh Kálmán Sextet + vonósnégyes + László Attila)


trio-midnight-expected-and-found.jpg

(Csak zárójelben jegyzem meg, végül másfél évi „küzdelem” után a Fonó akkori tulajdonosát, László Sándort tudtam rábeszélni, hogy jelentesse meg az „Expected and Found” című CD-t! Természetesen a special thanks-eknél, valahogy az én nevem lemaradt…)

Vissza a hírekhez