JazzMa

Friss Hírek

Bluesy Wednesday2024. május 08.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Szóból sok van nekem, zenei hangból valamennyire igényt tartok

Egy nyíregyházi magyar tanárnő, akit több minden miatt is nagyra tartok, egyszer valami ilyesmit mondott. Nem szó szerint idézem. Mint tudjátok, vannak a szavak, a mondatok, a József Attila-, az Ady-, meg a Kosztolányi-idézetek… Jaj, mit is akartam mondani?! … Igen, megvan, hogy van a szó, amiből sok van nekem.

Irénke, jó, ha tudod, szóból nekem is sok van. Bár én Hozzád képest Adyval csupán annyit találkozom, ahányszor az Írók Boltja előtt elhaladva meglátom szobrát a Liszt Ferenc téren, vagy a zsebemben lapult anno az ötszázason.  „De elég legyen annyi abbó’” - mondta nagymamám, amikor időnként fontos, tanulságos dolgot akart az unokáival közölni, de nagyon hosszan és lényegtelen dolgokkal vezette be mondandóját. Aztán hívtunk hozzá tolmácsot – bár magyar volt –, és még akkor sem tudtuk sokszor kihámozni mit szeretett volna Nagyi pontosan mondani. Persze ezután majd mindig megsértődött. Nem estem messze az annyira szeretett golden almafájától e téren sem. S mostanság pont egy ilyen típusú játékos tartja a tükröt nekem folyamatosan. Úgyhogy ma – legalább erre a beszámolóra, aztán majd meglátjuk – rövidítek. Szóval, szóval – mármint eggyel –, vagy nagyon röviden „nyomom” ma. Én felkészültem, úgyhogy: raaaaajta.

Misztikus           Minimál            Meggyőző          (el)Merengtető               (egymást) Meg(nem)értő

Szaxofon souló                             Szórakozott (telefoncsöngős) hallgató                 Szonórus           

Szorgalmas(an zongorázó ujjak)             Szabadon (bőgőzŐ)               Szép, varázshangú                   

Szótlan(ul elgondolkodó) zenésztársak                   Szorongató-szorongásoldó        Szolmizálhatatlan

(Szoprán szó)Szólongató               Szabadság

Ha lett volna harmadik félidő, azt nem P-vel kezdődő szavakkal jellemeztem volna, mivel ez nem a politikai párbeszéd platformja.


bacso4.jpg


Hangból valamennyi megvolt Nekik, de ezt én egyáltalán nem bántam. Az előbbi mondatot, mint a cím második tagmondatát kétféleképpen lehet értelmezni: 1) minden, a hangszerükön létező hangot eljátszottak (ilyenkor a hangsúly legelöl van a „valamennyi” kimondásakor), vagy 2) szellősen játszottak, azaz néhány hanggal fejezték ki a pillanatnyi harmóniát, a szándékolt hangulatot, minimál megszólalást produkálva (ilyen esetben nem legelöl van a hangsúly a szóban forgó szó kimondásakor). Ott voltam, helyenként valamennyi hangot eljátszották, s volt, amikor valamennyi hangot játszottak. Így az egész koncertet tekintve egyensúly állt be, mint amikor a focimeccs végén nézzük a statisztikát és kijön az 50-50 %-os labdabirtoklás. S mint abban a labdajátékban sem, ebben a zenében szintén nem ezen van a hangsúly.

Egyébként a Bartók beszámolóm nagyon terjedelmes volt. Ettől a lakonikus terjedelmű érdemi résztől persze még nem lesz egyensúly…

(Robi bácsi, üssön majd egy, vagy két „tab”, azaz tabulátor billentyűt a szavak/kifejezések közé, amikor röviden a koncertet jellemzem. A tabulátort biztosan tudja értelmezni a jazzma.hu adminisztrátori felülete.)

(Az igen, de én nem, mert nem gyors- és gépíró kislány vagyok! – A szerk.)


Vissza a hírekhez