JazzMa

Friss Hírek

BÚCSÚZUNK - egy időre!2024. április 29.

Hírek

Mi lett velük? – Sapszon Bálint (Los Angeles, Amerikai Egyesült Államok)

Sapszon Bálintot (1981) a 2000-es évek közepén, jazztanszakos korában ismertem meg. Akkori zenekarával, a Soul What-tal 2005. december 23-án léptettem fel őt a Jazz a Márványteremben sorozatomban.

sapszon-balint-2018.jpg


1) Itthon főiskolás évei alatt és után volt a Soul What zenekara, amivel a fél világot beutazták. Merre is jártak?

Ausztráliában, Kínában és Hong Kong-ban többek között. Ez azért is nagy dolog, mert összesen tízen voltunk, s egy ekkora zenekar utaztatása, elszállásolása nem kis költség, ennek ellenére sikerült eljutnunk egész távoli helyekre. Nagyon szerettem a Soul What-ot, jó kis csapat volt, remek zenészek alkották, hiányzik is a közös muzsikálás.


2) Arra is emlékszem, hogy a Magyar Jazz Szövetség Zeneszerzői és Hangszerelői Versenyén 1. helyezett lett? Mikor is történt az és mi volt a kompozíciója címe?

Ha jól emlékszem 2009-ben, s a kompozíció címe "Piedone kalandjai" volt.


3) Mikor és miért gondolta azt, hogy magának Amerikába kell mennie?

Mindig is érdekelt a filmzeneszerzés, aminek a hazája elsősorban az USA. Már általános iskolás koromban megfogalmazódott a gondolat a fejemben, hogy egyszer majd kimegyek továbbtanulni, s amint lediplomáztam a jazz tanszak zeneszerzés szakán, rögtön meg is pályáztam a Fulbright ösztöndíjat, ami lehetőséget nyitott számomra az amerikai továbbtanuláshoz.


4) Egyenesen Los Angelesbe ment?

Egyenesen oda. 2007. szeptember 21-én landolt a repülőm Los Angelesben, s 22-én kezdődött az iskola. Sosem voltam előtte Amerikában, s nem ismertem senkit. Szerencsére a beilleszkedés gyorsan ment.


5) És ott hogyan illeszkedett be a helyi jazzéletbe? Vagy csak simán Hollywood-i filmzeneszerző szeretett volna lenni? Ezzel kapcsolatos milyen iskolába járt kint?

A UCLA egyetem filmzeneszerés szakát végeztem el Los Angelesben. A suli után a filmzeneszerzési munkák mellett zongoristaként és hangszerelőként bevállaltam szinte mindent, hogy meg tudjak élni. Turnézó zenekarokkal koncerteztem mindenféle műfajban, különféle előadóknak hangszereltem, amíg be nem indultak a filmzenei munkák. A jazz a fimzenéimben is jelen van, s örülök, ha olyan felkéréseket kapok, ahol ebben a műfajban is tudok komponálni a filmzene keretein belül.


6) Végül hogyan alakult az élete az Angyalok Városában?

Nem panaszkodhatom. Több, mint 10 éve költöztem ki, s azóta olyan jazz lemezeken dolgozhattam, melyek nem kisebb előadókat vonultatnak fel, mint Stevie Wonder, Al Jarreau, Steve Tyrell, Arturo Sandoval, olyan producerekkel és hangszerelőkkel, mint David Foster, Chris Walden, avagy Shelly Berg. Zenei felvételek producereként is aktívan tevékenykedem immár hatodik éve. Az egyik film, amin dolgoztam, pont most kapott Oscar-díjat legjobb forgatókönyv kategóriában (Get Out). Jó érzés, hogy egy Oscar-díjas produkció részese lehetek, még akkor is, ha nem személyesen én kaptam a szobrocskát. Ben Kingsley Oscar-díjas színész egyik filmjében is felcsendül filmzeném, amit többek közt a Budapest Jazz Orchestra-val rögzítettem itthon.


7) Nincs honvágya? Milyen sűrűn jár haza?

Mivel egy évben legalább kétszer haza tudok jönni, ezért nincs. Ilyenkor mindig a család az első és a barátok, akik azért nagyon hiányoznak odakint.


8) Most még pár napig itthon van? Fellép ezalatt valahol?

Húsvét hétfőn Orsi húgommal fogok fellépi a Ladó Caféban a Dohány utcában este 8-kor. Orsi kiváló énekesnő, aki több produkciónak is tagja, legutóbb pl. egy héten belül háromszor lépett fel a Papp László Arénában különböző formációkkal. Hétfőn jazz-t játszunk majd Sárkány Sándor bőgőssel kiegészülve.


9) Sok sikert a kinti életéhez!

Köszönöm szépen!


Vissza a hírekhez