JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

James Carter Elektrik Outlet, Marian's Jazzroom, Bern, Svájc (2018. április 28.)

James Carter (szaxofonok, elektronika), Ralphe Armstrong (basszusgitár), Gerard Gibbs (keyboard) és Alex White (dobok) volt a banda felállása. A berni évi rendes jazzfesztivál részeként léptek fel ebben a patinás klubban (amely egy Bern kertvárosában található szálloda része, nem akármilyen kilátással az udvarból a városra).

Négy este, nyolc szetet játszott a banda. Én a szombat esti első szetre mentem, ahol, kis meglepetésemre, nem volt telt ház. Lehet, hogy az alatt a hét év alatt, mióta James nem adott ki új lemezt, kicsit kikopott a neve a köztudatból? Mindenesetre óriási lendülettel és energiával vezette a zenekart. Főleg szopránszaxofonon játszott, amelyet elektronikus delay-effektekkel is megvadított. Saját darabok és standard soul-jazz feldolgozások szerepeltek a programban. Nagyon jó volt a legendás Ralphe Armstrong-ot (Eddie Harris, Frank Zappa, John McLaughlin, Jean-Luc-Ponty veterán basszerosát) egyszer végre élőben is megcsodálni. Ralphe mester most már kevesebbet utazik, leginkább Detroit-ban él, tanít, és időnként szólólemezeket készít, például nemrég jelent meg a legújabb ("Detroit Rising"), benne a „Blue Mashed Potatoes Blues”-zal, amelyet el is énekelt/játszott a koncerten.

A JazzMa "lapjain" eddig Carter nem sokat szerepelt, pedig huszonöt éves karrierje során remek zenéket adott a világnak. Szerintem Magyarországon csak egyszer lépett fel a BJC-ben, 2014-ben. A JazzMa oldalain ezt az egy kritikát láttam, még 2011-ből.

https://www.jazzma.hu/lemezpolc/kulfoldi-eloadok/carter-james/caribbean-rhapsody/kritika/carter-james-caribbean-rhapsody

(...írom mindezt, aztán majd Robi megint megcáfol).

(Hát akkor kezdem is:

1) Magyarországon először 2008. szeptember 6-án lépett fel a Kölcsey Központban a Debreceni Jazz Napokon. Némi közöm volt a dologhoz…

2) Itt pedig az általad is említett 2014-es koncert beszámolója: https://www.jazzma.hu/hirek/2014/05/26/aki-egy-elnok-nevet-viseli-avagy-a-james-carter-organ-trio-koncertje-a-budapest-jazz-clubban-2014-majus-25-en-szoveg-marton-attila-fotok-somogyvari-peter/

3) És ez szerinted mi Csaba? https://www.jazzma.hu/lemezpolc/kulfoldi-eloadok/carter-james/at-the-crossroads/kritika/carter-james-at-the-crossroads - A szerk.)

A koncert után kicsit dumálgattam a remek hangulatban lévő, nagyon közvetlen zenészekkel, és a közeljövőben Ralphe mesterrel megpróbálok egy kis interjút is összehozni a JazzMa számára.   Képek.


jc1.jpg


jc2.jpg


jc3.jpg


jc4.jpg


jc5.jpg


jc6.jpg


jc7.jpg


jc8.jpg


jc9.jpg


jc10.jpg

Vissza a hírekhez