JazzMa

Friss Hírek

BJC 11!2019. január 17.
Shorter, Wayne: Emanon2019. január 16.
Játék – 2019. január2019. január 06.
Gone but Not Forgotten 20182018. december 31.
A JAZZ ESSZENCIÁJA2018. december 30.
RÁKFOGÓ LEMEZFELVÉTEL2018. december 15.

Hírek

James Carter Elektrik Outlet, Marian's Jazzroom, Bern, Svájc (2018. április 28.)

James Carter (szaxofonok, elektronika), Ralphe Armstrong (basszusgitár), Gerard Gibbs (keyboard) és Alex White (dobok) volt a banda felállása. A berni évi rendes jazzfesztivál részeként léptek fel ebben a patinás klubban (amely egy Bern kertvárosában található szálloda része, nem akármilyen kilátással az udvarból a városra).

Négy este, nyolc szetet játszott a banda. Én a szombat esti első szetre mentem, ahol, kis meglepetésemre, nem volt telt ház. Lehet, hogy az alatt a hét év alatt, mióta James nem adott ki új lemezt, kicsit kikopott a neve a köztudatból? Mindenesetre óriási lendülettel és energiával vezette a zenekart. Főleg szopránszaxofonon játszott, amelyet elektronikus delay-effektekkel is megvadított. Saját darabok és standard soul-jazz feldolgozások szerepeltek a programban. Nagyon jó volt a legendás Ralphe Armstrong-ot (Eddie Harris, Frank Zappa, John McLaughlin, Jean-Luc-Ponty veterán basszerosát) egyszer végre élőben is megcsodálni. Ralphe mester most már kevesebbet utazik, leginkább Detroit-ban él, tanít, és időnként szólólemezeket készít, például nemrég jelent meg a legújabb ("Detroit Rising"), benne a „Blue Mashed Potatoes Blues”-zal, amelyet el is énekelt/játszott a koncerten.

A JazzMa "lapjain" eddig Carter nem sokat szerepelt, pedig huszonöt éves karrierje során remek zenéket adott a világnak. Szerintem Magyarországon csak egyszer lépett fel a BJC-ben, 2014-ben. A JazzMa oldalain ezt az egy kritikát láttam, még 2011-ből.

https://www.jazzma.hu/lemezpolc/kulfoldi-eloadok/carter-james/caribbean-rhapsody/kritika/carter-james-caribbean-rhapsody

(...írom mindezt, aztán majd Robi megint megcáfol).

(Hát akkor kezdem is:

1) Magyarországon először 2008. szeptember 6-án lépett fel a Kölcsey Központban a Debreceni Jazz Napokon. Némi közöm volt a dologhoz…

2) Itt pedig az általad is említett 2014-es koncert beszámolója: https://www.jazzma.hu/hirek/2014/05/26/aki-egy-elnok-nevet-viseli-avagy-a-james-carter-organ-trio-koncertje-a-budapest-jazz-clubban-2014-majus-25-en-szoveg-marton-attila-fotok-somogyvari-peter/

3) És ez szerinted mi Csaba? https://www.jazzma.hu/lemezpolc/kulfoldi-eloadok/carter-james/at-the-crossroads/kritika/carter-james-at-the-crossroads - A szerk.)

A koncert után kicsit dumálgattam a remek hangulatban lévő, nagyon közvetlen zenészekkel, és a közeljövőben Ralphe mesterrel megpróbálok egy kis interjút is összehozni a JazzMa számára.   Képek.


jc1.jpg


jc2.jpg


jc3.jpg


jc4.jpg


jc5.jpg


jc6.jpg


jc7.jpg


jc8.jpg


jc9.jpg


jc10.jpg

Vissza a hírekhez