JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

YENGI AZ EMELETEN

Szerdán a Király utcát a Paulay Ede utcával összekötő Central Passage emeletén adott ingyenes koncertet a David Yengibarian Trio. Az akkordion örmény származású virtuózának zenekara az utóbbi időkben kialakult felállásban lépett a pódiumra, Vajdovics Árpád basszusgitározott és Badics Márk dobolt.

„David Yengibarian Trio az emeleti NyolcTíz-ben” – hirdette a koncertet beharangozó internetes oldal. Az új jazzklubot sejtető helyszín a Király utca 8-10. szám alatti Central Passage emeletén található, és az Erzsébet térről kényszerűségből átköltözött egykori Gödör klub vezetősége alakította ki. Miután a legendás klubot „einstand”-szerűen elvették tőlük, úgy tűnt egy ideig békére lelnek, a Passage földszintjén megszerzett egy nagy és egy kisebb koncertteremből álló helyiségben. A G3 néven is szereplő „új Gödör” a szűkösebb anyagi keretek között továbbra is próbálta a régi klub változatos programjait megtartani. Öt év hősies működés után, tavaly tavasszal úgy tűnt, hogy a Gödör Klubnak mennie kell a Király utcából is. Szervezték a búcsú bulit, a költözést, de a határidő előtt két héttel eldőlt, mégis maradhattak. A költözés elmaradt, a buli nem, a klub sokszínű zenei kínálatát illusztrálandó, a jazzt képviselve a régi Gödör Klub első és utolsó élőzenei hangja, David Yengibarian Duka Tiborral és Dresch Mihállyal lépett fel, többek között Gryllus Vilmos, a Romano Drom, Víg Mihály és zenésztársai, Bárdos Deák Ági, Müller Péter Sziámi, ef Zámbó István, Ónodi Eszter mellett. Idén viszont, ha búcsúzni félig-meddig is, de költözni kellett. Igaz, a jól bejáratott, a közönség által egyre többet látogatott, és lassan megszeretett földszinti helységből az újabb, ezúttal valós búcsú buli után „csak” egy emelettel feljebbre, a Passage Király utcára néző karéjára. Itt, ha a szélre ülünk, kikönyökölve a Király utca forgatagában is gyönyörködhetünk, a néha alattunk elhaladó brit legénybúcsúsok kurjongatása is tompul az emeletnyi magasságban.


00.jpg


Ebben az idilli környezetben, friss levegőn, de fejünk felett biztonságot jelentő fedél alatt gyűltünk össze az idősebbektől egészen a legfiatalabb korosztályig a csodára várva. A csoda a meghirdetett időpontban, csúszásmentesen kezdetét vette, úgyhogy a szokásos pár perc türelmi idő után nem kellett várni. Yengi és társai már az első hangokkal megfogták a közönséget, és a koncert végéig bűvöletben tartották. Engem is csak a periodikus hullámonként hol világosodó, hol sötétedő, ráadásul közben értelmetlenül változó színű fények zökkentettek időnként ki ebből az állapotból. A repertoár új kompozíciókkal bővült, a basszusgitáros Vajdovics Árpád egy szerzeménye is bekerült a Yengi által írt, vagy feldolgozott darabok közé. Az elhangzottakat nem szívesen sorolnám bármilyen kategóriába, a kategória ez esetben maga a zenekarvezető harmonikás. Saját maga alakította ki zenei világát, amelyet teljes átéléssel és intenzitással előadott produkcióiban kompromisszum nélkül képvisel. Azon olvasóimnak, akik még nem voltak koncertjein, vagy nem ismerik lemezeit, mégis tudjak valami támpontot adni, bátortalanul leírom, a jazz világzenei ágához áll talán legközelebb ez a több nép zenéjét és a jazz improvizatív elemeit olykor kortárs klasszikus ötletekkel ötvöző muzsika. Egyik pillanatban még a bolgár ritmusokra jár ujjunk az asztalon, de aztán a harmonika Argentínába repít, a tangó buja lassúságából szilaj örmény dallamok közé kerülünk, és engedjük, hogy a hol ördögien, hol mennyeien szóló hangszer új kalandokra vigyen, újabb titkokat súgjon. Ahogy a két kiváló muzsikus, Vajdovics Árpád és Badics Márk követte Yengit virtuózan gördülő utazásaiba, úgy követte őt az egyre átszellemültebb, és egyre gyarapodó számú közönség is. Volt, aki véletlenül sétált arra, de a zene rabul ejtette, és végül bekéredzkedett a hosszú asztaloknál még üresen maradt szabad helyre. Végül a vastaps is összejött, sőt a ráadás után egy újabb ráadás is járt volna a továbbra is kitartóan tapsoló közönségnek, de mivel a lakóházak között szabadtéren voltunk, este tízkor véget kellett vetni a zenének.


01.jpg


02.jpg


03.jpg


04.jpg


05.jpg


06.jpg


07.jpg


08.jpg


09.jpg


10.jpg


11.jpg


A koncert előtt is különböző hírek és pletykák terjengtek a klub további létéről, ezért megkérdeztem a vezetőségből jelenlévő Maróti Dánielt a jövőről. Mint mondta, az előző évekhez hasonlóan továbbra is keresik a végleges helyet, amelynek megtalálására van remény. Egy biztos, egész nyáron itt maradnak, és a változatos programok a lehetőségekhez képest folytatódnak. A jazz rajongói erről már pénteken megbizonyosodhatnak, hisz Krasznai Tünde, a 2013-as X Faktorban (és előtte B Movie-kban) ismertté vált egyedien karcos hangú énekesnő Kóródi Péter zongoristával este nyolckor kezdődő közös műsorában elsősorban jazz és blues standardek feldolgozásai, többek között Nina Simone, James Brown, Natalie Cole, Diana Krall, Whitney Huston dalai, valamint Lady Gaga és Amy Winehouse jazz feldolgozásai csendülnek fel. Az emeleti NyolcTíz-ben a belépés pénteken is ingyenes lesz!


Vissza a hírekhez