JazzMa

Friss Hírek

Mother’s Day2024. május 05.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Jazz a Márványteremben – Tisztelgés Garai Attila előtt – II. rész (1997. február 28.)

Sokszáz/71. rész.

Mint azt az elmúlt hetekben többször is leírtam a bevezetőben, Szabó Gyula barátom hathatós segítségével a MATÁV kiemelten támogatni kezdte Bartók Rádió-beli jazzműsoraimat, és jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az akadályok ellenére is újra indulhasson a Jazz a Márványteremben sorozatom! Bárkit is ütött emiatt meg a guta…

Annyit azonban elárulok, hogy akkori papíron főnököm, Dr. Alföldy-Boruss István (mert nekem csak egy főnököm volt/van: Szász Gabriella!) annyit még kikönyörgött a MATÁV-osoktól, hogy legalább ne ragaszkodjon a heti koncertekhez, mert akkor őt a komolyzenei szerkesztő kollégák felnégyelik… Így aztán Gyula beleegyezett abba, hogy csak kéthetente legyen, ahhoz viszont ragaszkodott!

Szóval az újjáélesztett Jazz a Márványteremben sorozatom második estjének az a címet adtam: Tisztelgés Garai Attila előtt.

Az első rész alcíme pedig ez volt: Bemutatkozik a Jazz Főiskola ének tanszaka.

A most tárgyalásra kerülő második résznek pedig a rejtélyes „A kollégák is…” alcímet adtam.

Elméletileg úgy volt, hogy Garai Attila a jazztanszak ének tanára is ott lesz, de szíve rendetlenkedett, így kórházba került.

Az első rész nagy sikere után a második a Bontovics Kati (1953)-Vukán György (1941-2013) duó jött 2 számmal:

1) Nina Simone: Woman Chatter, Woman Talk

2) Duke Ellington-Mack David: I’m Just Lucky so and so.

Ezután Pablo Neruda Vukán György által megzenésített verse, a „We Have Lost Even” következett. Ezt Winand Gábor (1964) énekelte a Vukán Trió (Vukán György – zongora, Hárs Viktor (1966) – bőgő, Balázs Elemér (1967) – dob) kíséretével.

Majd a Vukán Trió játszotta a zenekarvezető „Black Lawyer’s Blues” című szerzeményét játszotta.

Végül pedig a tanítvány lányok (Tisza Bea (1973), Pocsai Krisztina (1975), Behumi Dóra (1975)), valamint a tanár urak (Winand Gábor, Berki Tamás (1946)) énekeltek, scat-eltek a Vukán Trió közreműködésével több mint negyedórán át. A kollektív improvizációnak a „For Attila” címet adták!


Vissza a hírekhez