JazzMa

Friss Hírek

VIRTUÓZOK ESTÉJE2018. november 14.
Jazzlista - november 10.2018. november 10.
Relax: Timeless2018. november 07.
Colin Stetson a Trafóban2018. november 05.
Játék – 2018 november2018. november 04.
KÖZÖS NEVEZŐN2018. október 31.
MAYNARD FERGUSON EMLÉKEST2018. október 23.

Hírek

Franco Ambrosetti Quartet, Ascona Jazz Festival, Svájc (2018. június 24.)

Franco Ambrosetti (szárnykürt), Dado Moroni (zongora), Stefano Bagnoli (dobok) és egy bőgős (szerintem nem a programban meghirdetett Riccardo Fioravanti volt, de a nevét nem értettem) volt a zenekar felállása. A fesztivál nagyszínpadán ("New Orleans Experience") lépett fel az együttes, két ragyogó szettet játszottak, többnyire standard-ekat és filmzenék feldolgozásait. Dado Moroni zongorajátékát külön ki kell emelnem. A szünetben Ambrosetti mester (akinek immár 50 éves a zenei pályafutása!!) ünnepélyes keretek között megkapta a svájci jazz idei nagydíját ("Swiss Jazz Awards").

fa12.jpg

Merthogy Ambrosetti nem olasz, hanem svájci. Pontosabban Svájc olasz részéről, Ticino-ból származik. (Így akkor ezzel az egyik tévhitet máris sikerült eloszlatnom róla. A másik tévhit, hogy ő egy profi zenész. Ugyanis közgazdász diplomája van, és komoly "day job"-ja: sikeres üzletember, és úgymond "másodállásban" foglalkozik zenéléssel.) A kettős életvitel nem akadályozza meg abban, hogy lemezek tucatjait adja ki, filmzene-lemezektől standard-ekig, saját kompozícióktól olasz örökzöld dallamok feldolgozásáig, szuperfinoman hangszerelt stúdiólemezektől jazz-klubokban felvett, magas "hőfokú" élő lemezekig. A közös nevező a megjelent lemezeken természetesen Ambrosetti mester hibátlan trombita- és szárnykürt-játéka, a (őszinte kőkemény) hard-boptól a lírai darabokig. Kíséret gyanánt vagy az olasz/francia "válogatott" (Dado Moroni, Enrico Rava, Daniel Humair...), vagy a "világválogatott" játszik a lemezeken (fúvósokon Michael Brecker, Phil Woods, Greg Osby, Bennie Wallace, Seamus Blake vagy John Clark; gitáron John Scofield vagy John Abercrombie; zongorán Kenny Barron, Kenny Kirkland, Hal Galper, Tommy Flanagan, Uri Caine vagy Geri Allen; basszuson Dave Holland, Miroslav Vitous, Buster Williams, Mike Formanek, NHOP vagy Ira Coleman; dobon Jack DeJohnette, Billy Hart, Billy Drummond, Victor Lewis, Nasheet Waits vagy Terri Lyne Carrington...) Nem akármilyen lista; sajnos sokan közülük már nincsenek velünk.

A Jazz Ascona egyhetes programja egyebekben egyébként felejthető. Utcai színpadokon játszanak mindenféle zenekarok az ott hömpölygő tömegeknek. No-name együttesek: "Boogie Connection", "Jazz In The Dark", "Miss T and the Mad Tubes", "The Swinging Buddies" és hasonlók. Hogy is énekelte a KFT az „Utcai zenekar”-ban? "Feladatunk így hát semmi más, mint a könnyű, de igényes szórakoztatás..." Hát ebből a könnyű az megvolt, az igényes, az már kevésbé. (Én idén egész évben annyi hamis zenei hangot még nem hallottam, mint most ez alatt a két nap alatt. Jazz, mint olyan, a legtöbb sátorból csak nyomokban hallatszott vagy még úgy sem. De hát nem is ezért mentem, hanem az Ambrosetti kvartett miatt, amely viszont remekül szólt és alig zavarta meg az élvezetet a távolból átszűrődő mélyen brummogó nem-jazz "nyomatás".)

fa14.jpg

Különben Ascona csodaszép hely; a fesztivált a Lago Maggiore partján rendezik. A tömegeket semmi nem zavarja az élvezetben, például az sem, hogy "JAZZ" címmel miféle zenei "produkciókat" sóznak rájuk (a hamis zenei hangok meg aztán a legkevésbé): esznek-isznak, vonulnak, dohányoznak, hangoskodnak, tapsolnak (néha jókor, néha rosszkor), költik a pénzüket (a városban minden aranyárban kapható) és láthatólag nagyon jól érzik magukat. ("Egy turista/mit tehet? Örül neki/hogy itt lehet...") Az egész egy hét során a fellépő zenekarok közül az Ambrosetti zenekar mellett csak Pee Wee Ellist (funk/jazz) és Bernard Prettie Purdie-t (soul/jazz) érdemes megemlíteni.

fa1.jpg

fa2.jpg

fa3.jpg

fa4.jpg

fa5.jpg

fa6.jpg

fa7.jpg

fa8.jpg

fa9.jpg

fa10.jpg

fa11.jpg

fa13.jpg

fa15.jpg


Vissza a hírekhez