JazzMa

Friss Hírek

RUSZTIKUS SZOMBAT2018. augusztus 13.
Végezetül2018. augusztus 06.
Debrecen – Coda2018. augusztus 06.
Szombat esti bebop2018. augusztus 06.
Szombaton is bor és jazz2018. augusztus 05.
Mindenki másképp csinálja2018. augusztus 04.
DEBRECEN FELÉ, FÉLÚTON 2018. augusztus 04.
Viharos kezdés2018. augusztus 03.
Első nap, utolsó koncert2018. augusztus 03.
BEVÁLTOTT NYEREMÉNY2018. augusztus 03.
Nexus LineUp: Fragments2018. augusztus 03.
EGRI A NÉGYZETEN2018. augusztus 01.
QUINCY JONES 852018. július 23.
BUDAPEST 19562018. június 22.

Hírek

Tűzzel

Június 25-én ismét a Weöres Színház klubjában gyűltek össze a lamantinok és Szombathely jazzkedvelő közönsége, hogy meghallgassák a tábor fiatal muzsikusait és az est főszereplőjét, a Dresch Quartetet.

Először egy diáktrió lépett színpadra: D. Nagy Ágnes énekelt, basszusgitáron és melodikán játszott, Török Bettina basszusgitározott és a harmadik zenész a tegnapi koncerten is fellépett Sárosi Áron volt, aki cajonra cserélte basszusgitárját a program idejére. Műsoruk 6 feldolgozásból állt, a Nirvanától a Magashegyi Undergroundig igen széles palettáról válogatva. A hallott muzsika azonban nem eklektikus kavarodást sugallt: az egyéni megfogalmazás rokonságot teremtett az egymástól mégoly távolinak látszó számok között is. Az együttes a mai koncert kedvéért született és tagjai hangulatos percekkel ajándékozták meg az egyre növekvő létszámú hallgatóságot.

dresch1.jpg

A mai fő produkció a Dresch Quartet fellépése volt, és az első percekben kiderült, hogy nem hiába vártuk érkezésüket: Dresch Mihály (szaxofonok), Lukács Miklós (cimbalom), Gyányi Marcell (bőgő) és Baló István (dobok) fantasztikus koncertet varázsoltak a színpadra. „Dresch Mihály zenészféle vagyok. Csak az hallgassa meg a zenémet, aki engemet szeret. József Attila után szabadon.” – áll szűkszavúan a műsorfüzetben. És valóban, az együttes hagyta, hogy a muzsika beszéljen helyettük. Kommentárok és konferanszok nélkül, időnként szettekbe összefűzötten, csak rövid tapsokat megengedően érkeztek a számok, erősen és megindítóan. A népi és jazzes elemeket összefonó, belső tűztől izzó zene elementáris erővel hatott és ezt az első pillanattól látni is lehetett a közönségen. A zenekar tagjai fölényes technikai tudással és kifogyhatatlan invencióval játszottak – csodálatos volt megfigyelni azt a kettős tudatállapotot is, ahogyan a szinte extatikus állapotban is totális figyelemmel voltak egymásra, a többiek legapróbb rezdüléseit is azonnal észrevették és lekövették a muzsikusok. A nagy sikerű este után a holnapi nap a szombathelyi Agorában folytatódik a Lamantin Fesztivál programja.

dresch2.jpg

dresch3.jpg

dresch4.jpg

dresch5.jpg

dresch6.jpg

dresch7.jpg

dresch9.jpg

dresch10.jpg

dresch11.jpg

dresch8.jpg

Vissza a hírekhez