JazzMa

Friss Hírek

RUSZTIKUS SZOMBAT2018. augusztus 13.
Végezetül2018. augusztus 06.
Debrecen – Coda2018. augusztus 06.
Szombat esti bebop2018. augusztus 06.
Szombaton is bor és jazz2018. augusztus 05.
Mindenki másképp csinálja2018. augusztus 04.
DEBRECEN FELÉ, FÉLÚTON 2018. augusztus 04.
Viharos kezdés2018. augusztus 03.
Első nap, utolsó koncert2018. augusztus 03.
BEVÁLTOTT NYEREMÉNY2018. augusztus 03.
Nexus LineUp: Fragments2018. augusztus 03.
EGRI A NÉGYZETEN2018. augusztus 01.
QUINCY JONES 852018. július 23.
BUDAPEST 19562018. június 22.

Hírek

Gyémántok nyáresti csillogása: Malek Andrea és a Tatabányai Black Diamond Big Band

A Tatabányai Agora Zenei Esték programsorozat idén immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre. Ennek keretében négy, egymást követő júliusi péntek estén különleges koncertre hívogatják a zeneszerető közönséget. A helyszín szabadtéri, a Szent Borbála téri zenepavilon. Az idei első esemény ma este zajlott, melyre az időjárási előrejelzések miatt a Vértes Agorájában került sor. Az érdeklődés óriási volt, köszönhetően többek közt az elmúlt napok hamisítatlan meleg nyári estéi és a fellépők miatti várakozás okán is. A nagyterem gyorsan dugig megtelt, „kitették a Teltház táblát”.

Az elmúlt évek hagyományainak jegyében az est kezdetén a Dallam Zeneiskola és a Dallam Alapítvány által életre hívott énekverseny 2016. évi nyertese, Juhász Laura, illetve az idei győztes, Kolompár Miriam adott elő két-két dalt. Bemutatkozásukat a közönség bíztató tapssal jutalmazta.

03maleka.JPG

Az est fellépője a helyi Black Diamond Big Band volt, koncertjük címe/mottója „Jazz Time”. A vendégművész Malek Andrea énekesnő-színésznő volt. Álljék itt a zenekarról pár bekezdésnyi idézet a program szervezőjének honlapjáról.

„A Black Diamond Big Band Tatabánya egyetlen – és nagyon népszerű – bigbandje. Évek óta színvonalasan mutatja be a korabeli swing zenét, illetve a dzsessz szinte minden válfaját. A zenekar tagjai többségben képzett klasszikus és jazz zenészek, ami lehetővé teszi, hogy többféle stílusban játsszanak. Az 1998-ban alakult együttes újdonságot jelentett Tatabánya jazz zenei életben, hiszen létrejött egy bigband, amely hangzása az 1920-as éveket idézte. A zenekar ma is tartó dinamikus és töretlen fejlődését az együttes alapítója és vezetője Ludányi Tamás, valamint művészeti vezetője Elek István szaxofonművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-szaxofon tanára biztosítja.

A Black Diamond Big Band ars poeticája: a kortárs jazz, bigband zene művelése mellett ápolni a kapcsolatot a műfaj gyökereivel, s közkinccsé tenni annak értékeit, szakmai tapasztalatait pedig továbbadni a fiatal muzsikus generációnak. Az együttes céljának, feladatának tartja az improvizatív és kortárs műfajok, a magyar zenekultúra hazai interpretálását”.

01elektanarurvezenyel.JPG

A Big Band műsorán jól ismert – s a semmi mással nem pótolható élő zene miatt (idézet Hivatásos Jazzrajongótól) mégis megunhatatlan – örökzöldek mellett az együttes ún. ikonikus számai egyaránt fölcsendültek, bőséges szóló-lehetőséget nyújtván úgy mindkét Ludányi Tamásnak, a remek harsonás Schreck Ferencnek, avagy a bőgőt basszusgitárral váltogató Bögöthy Ádámnak. De nagyon hiányolnánk Elek tanár Úr humoros/szellemes beszólásait, összekötő szövegeit is. Lehet, hogy nekem se kék agyalnom, mit is írjak beszámoló gyanánt, elég lenne „mindössze” az Ő szövegeit ide sorakoztatni, ha már – a zenekar tagjaiból is elismerő mosolyt kiváltó – pár parádés szólóját nem is lehet.

A műsort két blokkban színesítették a Malek Andrea Artistjus- és eMeRTon-díjas énekesnőnk tolmácsolásában remek, egyéni stílben előadott, jó ízléssel válogatott dalok. Hát igen, le se tagadhatná énekes/zeneszerző szüleitől eredeztethető zenei gyökereit. Meglehet, furcsa egy dzsessz koncertről ilyet leírni, de számomra – s a tapsból ítélve másoknak is – a csúcspont a Hofi Gézától ismert szerzemény előadása volt.

A műsor:

1.         In The Mood

2.         St. Thomas

3.         Theme From Family Guy

4.         Jazz Police

5.         I'm Beginning To See The Light - Malek Andrea

6.         What A Difference A Day Made - Malek Andrea

7.         Slightly Out Of Tune - Malek Andrea

8.         Sweet Georgia Brown

9.         Cherokee

10.       Sing, Sing, Sing

11.       Peter Gunn

12.       One More Once

13.       But Not For Me - Malek Andrea

14.       Söprik az utcát - Malek Andrea

15.       I Can't Believe That You're In Love With Me - Malek Andrea

16.       Alright, Okay, You Win - Malek Andrea


Az Agora Zenei Esték következő rendezvényén e hó 13-án a Budapest Klezmer Band lép fel.

02ludanyitszolo.JPG

04maleka.JPG


Vissza a hírekhez