JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Gyémántok nyáresti csillogása: Malek Andrea és a Tatabányai Black Diamond Big Band

A Tatabányai Agora Zenei Esték programsorozat idén immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre. Ennek keretében négy, egymást követő júliusi péntek estén különleges koncertre hívogatják a zeneszerető közönséget. A helyszín szabadtéri, a Szent Borbála téri zenepavilon. Az idei első esemény ma este zajlott, melyre az időjárási előrejelzések miatt a Vértes Agorájában került sor. Az érdeklődés óriási volt, köszönhetően többek közt az elmúlt napok hamisítatlan meleg nyári estéi és a fellépők miatti várakozás okán is. A nagyterem gyorsan dugig megtelt, „kitették a Teltház táblát”.

Az elmúlt évek hagyományainak jegyében az est kezdetén a Dallam Zeneiskola és a Dallam Alapítvány által életre hívott énekverseny 2016. évi nyertese, Juhász Laura, illetve az idei győztes, Kolompár Miriam adott elő két-két dalt. Bemutatkozásukat a közönség bíztató tapssal jutalmazta.

03maleka.JPG

Az est fellépője a helyi Black Diamond Big Band volt, koncertjük címe/mottója „Jazz Time”. A vendégművész Malek Andrea énekesnő-színésznő volt. Álljék itt a zenekarról pár bekezdésnyi idézet a program szervezőjének honlapjáról.

„A Black Diamond Big Band Tatabánya egyetlen – és nagyon népszerű – bigbandje. Évek óta színvonalasan mutatja be a korabeli swing zenét, illetve a dzsessz szinte minden válfaját. A zenekar tagjai többségben képzett klasszikus és jazz zenészek, ami lehetővé teszi, hogy többféle stílusban játsszanak. Az 1998-ban alakult együttes újdonságot jelentett Tatabánya jazz zenei életben, hiszen létrejött egy bigband, amely hangzása az 1920-as éveket idézte. A zenekar ma is tartó dinamikus és töretlen fejlődését az együttes alapítója és vezetője Ludányi Tamás, valamint művészeti vezetője Elek István szaxofonművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-szaxofon tanára biztosítja.

A Black Diamond Big Band ars poeticája: a kortárs jazz, bigband zene művelése mellett ápolni a kapcsolatot a műfaj gyökereivel, s közkinccsé tenni annak értékeit, szakmai tapasztalatait pedig továbbadni a fiatal muzsikus generációnak. Az együttes céljának, feladatának tartja az improvizatív és kortárs műfajok, a magyar zenekultúra hazai interpretálását”.

01elektanarurvezenyel.JPG

A Big Band műsorán jól ismert – s a semmi mással nem pótolható élő zene miatt (idézet Hivatásos Jazzrajongótól) mégis megunhatatlan – örökzöldek mellett az együttes ún. ikonikus számai egyaránt fölcsendültek, bőséges szóló-lehetőséget nyújtván úgy mindkét Ludányi Tamásnak, a remek harsonás Schreck Ferencnek, avagy a bőgőt basszusgitárral váltogató Bögöthy Ádámnak. De nagyon hiányolnánk Elek tanár Úr humoros/szellemes beszólásait, összekötő szövegeit is. Lehet, hogy nekem se kék agyalnom, mit is írjak beszámoló gyanánt, elég lenne „mindössze” az Ő szövegeit ide sorakoztatni, ha már – a zenekar tagjaiból is elismerő mosolyt kiváltó – pár parádés szólóját nem is lehet.

A műsort két blokkban színesítették a Malek Andrea Artistjus- és eMeRTon-díjas énekesnőnk tolmácsolásában remek, egyéni stílben előadott, jó ízléssel válogatott dalok. Hát igen, le se tagadhatná énekes/zeneszerző szüleitől eredeztethető zenei gyökereit. Meglehet, furcsa egy dzsessz koncertről ilyet leírni, de számomra – s a tapsból ítélve másoknak is – a csúcspont a Hofi Gézától ismert szerzemény előadása volt.

A műsor:

1.         In The Mood

2.         St. Thomas

3.         Theme From Family Guy

4.         Jazz Police

5.         I'm Beginning To See The Light - Malek Andrea

6.         What A Difference A Day Made - Malek Andrea

7.         Slightly Out Of Tune - Malek Andrea

8.         Sweet Georgia Brown

9.         Cherokee

10.       Sing, Sing, Sing

11.       Peter Gunn

12.       One More Once

13.       But Not For Me - Malek Andrea

14.       Söprik az utcát - Malek Andrea

15.       I Can't Believe That You're In Love With Me - Malek Andrea

16.       Alright, Okay, You Win - Malek Andrea


Az Agora Zenei Esték következő rendezvényén e hó 13-án a Budapest Klezmer Band lép fel.

02ludanyitszolo.JPG

04maleka.JPG


Vissza a hírekhez