JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Sly and Robbie Featuring Nils-Petter Molvaer (2018. július 16.)

A jamaikai Sly & Robbie páros (Sly Dunbar dobos-producer és Robbie Shakespeare basszgitáros-producer) a reggae és a dub stílusok nagyágyúja. Megszámlálhatatlan projektet tudnak maguk mögött; hosszú lenne felsorolni, ki mindenkinek adtak sziklaszilárd alapokat Monty Alexandertől Kazumi Watanabe-ig, Grace Jones-tól Mick Jaggerig, Maxi Priesttől Joe Cockerig. Sly & Robbie egyik legújabb agyszüleménye a „Nordub", ami a két norvég elektronikus varázslót, a trombitás Nils-Petter Molvaert és a gitáros Eivind Aarsetet vegyíti össze a Sly & Robbie teammel. Vladislav Delay "live-processing" produkciója egészíti ki a bandát. Vagyis: annyi elektronika volt a színpadon, amivel egy kisebb atomtengeralattjárót is el lehetne irányítani.

nd6.jpg

A zene pedig pont olyan, mint amit egy ilyen reggae-dub/nordikus-elektronika házasságról el lehet képzelni. (Olyasmi, mint amit - gondolom én - Jamaika és Norvégia határvidékén játszanak éjszakánként az ottani villanypásztorok). Néha kissé repetitív, de legtöbbször finoman mutáló, kőkemény drum-and-bass alapok, azokkal a Sly-os "fill"-ekkel, és finom Robbie-s basszusfutamokkal, amiket lemezekről ugyan már jól ismerünk, de soha meg nem ununk. És minderre jönnek még az agyonprocesszált, üvöltő trombiták és túlgerjesztett, sikító gitárok. Vegyük még hozzá mindehhez Robbie Shakespeare fájdalmas és/vagy életvidám éneklését, néha egy szál basszussal kísérve, néha túlprocesszálva, és az elektronikus káosz tetejére rárétegezve... így aztán teljes az elszállás.

nd3.jpg

nd5.jpg

Sem Sly, sem Robbi nem fiatal már (Sly már bottal jár, azzal is elég nehezen), de ha leülnek a hangszereikhez (Sly bányászsapkában és sötétkék autószerelő-overállban - arcát alig látni, a sisak alól kilógnak őszes rasta-tincsei... Robbie baseballsapkában, pólóingben és halászgatyában, széles mosollyal az arcán), megfiatalodnak, és a dub-varázslat pont olyan lesz, mint bármelyik lemezükön hallani lehet. Nem hiszem, hogy sok jazz-rajongónak ez lesz majd a kedvenc lemeze, és azt sem hiszem, hogy ennek a projektnek hosszabb folytatása lesz további stúdiólemezek formájában. Mindenesetre kuriózumnak és kísérletnek mindenképpen kiváló volt.

nd1.jpg

nd2.jpg

nd4.jpg

nd7.jpg

nordub1.jpg

nordub2.jpg

nordub3.jpg

nordub4.jpg

Vissza a hírekhez