JazzMa

Friss Hírek

Stormy Monday Blues2024. április 29.
Kis hírek – friss hírek2024. április 28.

Hírek

RUSZTIKUS SZOMBAT

Hónap elején ajánlottam olvasóink figyelmébe a Kertész utcában nyílt Rustic Jazz Bar egyedi hangulatú duó koncertjeit. Szombaton Pest új jazzbázisán Reggie Jonas Jr. és Horváth Pluto József várta a kánikulában jazzre szomjazókat.

01.jpg

A Rustic vezetősége már a nyitás pillanatától tudatosan alakította az élőzenés napok kínálatát. A hely adottságainak és anyagi lehetőségeinek megfelelően olyan duókat kerestek, akik hosszú távon az adott nap házigazdájává válnak. Elég hamar elkeltek a napok, így hétfőnként az apa-fiú alkotta Egri duóval, csütörtökönként Balázs József és Pecek Lakatos Krisztián kettősével, míg szombatonként a Reggie Jones Jr. néven is ismert ifj. Jónás Rezsővel és Horváth Pluto Józseffel találkozhatunk az este nyolckor kezdődő koncerteken. Péntekenként nem élőben szól a jazz, keddenként jazztörténeti és egyéb evvel a zenével kapcsolatos tematikus előadásokat hallgathatunk, természetesen sok zenével illusztrálva, szerdánként még alakulnak a dolgok, vasárnap pedig zárva vannak. Természetesen, ha a házigazdák közül valaki az adott napon nem tud eljönni, gondoskodik helyettesről, így például az ifjú Rezsővel Jónás Géza és Berki Dávid is játszott már itt.

Ahogy Egriék hétfői koncertjén tapasztaltam, a kezdéskor a nézőszám alig haladta meg a zenekar létszámát, ami duó esetében nem vall tömegre. De akárcsak hétfőn, most is a hőség enyhültével egyre többen érkezetek, és az első kör vége felé kezdett a terem megtelni. Jöttek zenészek, zenét szeretők, kifejezetten a koncert miatt, és beszállingóztak az éppen erre járó kíváncsiskodók, akiket ott tartott a zene varázsa. Jónás apuka is lejött meghallgatni fiát, és örömmel csatlakozott Irk Réka is az általam összehozott „jazzma.hu” asztaltársasághoz, ahol már Lakatos Erika és rendszeres koncertlátogató olvasónk, Nagy Andrea hallgatta élvezettel a standard feldolgozásokat.

02.jpg

Rövid pihenő után a második menet már igazi koncerthangulatban kezdődött, a szólók után megérkeztek az első tapsok is. ifj. Jónás Rezső most is megmutatta, nem véletlenül kapott pályája kezdetén számos díjat és elismerést. Az LFZE másodéves hallgatója tehetségére már 14 éves korában Maloschik Róbert is felfigyelt, és azon nyomban meghívta ifjú felfedezettjeinek BJC-be szervezett koncertjére. A londoni Royal Music of Academy Junior Jazz tanszakára év közben ösztöndíjjal vették föl, majd hazatérve 2016-ban döntős volt a Magyar Jazz Szövetség által meghirdetett „Az év fiatal jazz zenésze” versenyen, de a „Jazz Combo” versenyen is döntőbe jutott. Rá egy évre a legjobb hangszerszólista kategóriában megosztott első helyezett lett a basszusgitáros Berki Dáviddal az I. Belvárosi Jazz Versenyen. Az üstökösként feltűnt fiatalember nem kényelmesedett el a díjak bűvöletében. A mai kornak megfelelően szerencsére jól ért önmaga menedzseléséhez, ami elengedhetetlen kellékévé vált a tehetség kibontakozásának. Kitartóan jár fellépési lehetőségek után, mint elmondta, ez a házigazdaság sem a véletlennek köszönhető. Gondosan összeállított demó anyagot küldve rögtön jelentkezett a Rustic felhívására, annak meghallgatása után persze egyáltalán nem véletlenül egyből megkapta a szombati napot. Ezen az estén is tehetsége legjavát adta bele játékába, megmutatva, hogy nem csak a koncerttermek színpadán, steril körülmények között tudja magával ragadni a közönséget. A közönség megnyerésében az 1980-ban született, Rezsőhöz képest veteránnak számító Pluto is kivette részét. Az egykori Egri tanítvány mestere nyomdokába lépve szinte mindenkivel játszott, aki hazánkban számít ebben a zenében, de a külföldi nagyságok skalpjai is szépen gyűlnek nála. Saját erősítőjét lehozva főhangszerén, basszusgitáron játszott, megmutatva, hogy azért a Rustic szabályai sincsenek kőbe vésve. A decibelek nem dübörögtek, a basszus hangereje jól beállítva passzolt az akusztikus pianínó erősítés nélküli hangjához. Pluto a tőle megszokott virtuozitással még a telefonjukba meredőket is fejük felkapására bírta, de üdvözülendő, a többség nem a képernyőt nézve követte az eseményeket.

03.jpg

04.jpg

05.jpg

Tíz óra felé, a harmadik, talán ráadáskörben már egy kis jam is kialakult. A korosztályból ítélve az ifjú Jónás baráti köréhez tartozó zenészek közül akadt egy bátor jelentkező, aki átvette Pluto basszusgitárját. Meglepetésemre nem a koncert közben érkezett Berki Dávid élt a lehetőséggel, hanem ráadásul egy nem is jazz zenésznek készülő fiatalember. Oláh Kálmán, bár neve elég jól cseng jazzkörökben, nem ebben a zenében tör babérokra, de játékát hallva, buzdítanám, hogy ne zárja ki ezt a lehetőséget.

06.jpg

07.jpg

08.jpg

A szombaton lelátogatott baráti körből egyébként legtöbben klasszikus szakra járnak, de volt közöttük, aki cigányzenekarban fogja folytatni. Mindegyikük szereti a jazzt, szívesen járnak koncertekre is. Most élvezik a vakációt, de közeleg a tanévkezdet. A Konzi és a Zeneakadémia közelsége egyre több, a zene más területéről érkezőt vonzhat, talán ezeknek a fiataloknak köszönhetően felnő egy zenésznemzedék, amelyik nem is hallott a műfajok egykori művelői közti viszályokról. Ez azonban még a jövő zenéje, ami biztos, hogy hétfőn az „Egri a négyzeten” formáció Miles Davis szerzeményeiből válogatva várja este nyolctól a közönséget. Legutóbbi beszámolómat azzal zártam, hogy a zene és a hangulat mellett a sör is kitűnő. Irk Réka felhívta figyelmemet, hogy a légkondi megemlítése is ebben az időben komoly vonzerővel bírhat. Valóban. Tehát hozzáírom, továbbra is belépő és fogyasztási kényszer nélkül, forró hangulatban, de kellemes hőmérsékleten élvezhetjük a jazzt a Kertész utcában!

Vissza a hírekhez