JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Gondolataim a jazz-ről - 2018. augusztus

Egy háziorvos naplója - havonta jelentkező írás: évfordulókkal, születésnapokkal, aktuális koncertekkel, lemezekkel foglalkozó összeállítás. Ez már a harmadik évad! Nem szakmai elemzések, vagy részletes életrajzok - csak egy jazzrajongó néhány gondolata.

Még mindig a rövidebb, nyári változat. Ebben a hónapban többségében a kevésbé ismert muzsikusok kerülnek szóba.

Érdekesség: három "100 éves lenne" kategória! 
1 - NORMAN GRANZ 
Augusztus 6-án lett volna "évszázados" az amerikai impresszárió. A Verve és a Pablo lemezkiadók alapítója, Ella Fitzgerald, Louis Armstrong, Count Basie, Duke Ellington, Stan Getz - és még hosszan sorolhatnám - producere. Közel hatvan évig volt aktív, 83 esztendős korában hunyt el.

image1.JPG

2 - ARNETT COBB
10-én lett volna száz éves az amerikai tenorszaxofonos. Soul-swing-blues stílusa (talán) kevésbé jellegzetes. Tiszteletére egy 1960-as lemezét hallgattam meg: "Movin' Right Along" (Prestige).

image2.JPG

3 - IKE QUEBEC
Szintén "százados" lett volna - augusztus 17-én. Az ugyancsak amerikai tenorszaxofonos 1961-es albumát ajánlom: "Blue & Sentimental" (Blue Note). Hangvétele a címből sejthető. "Szépséghiba": 44 évet élt...

image3.JPG

Már 40 éve, hogy 1978. augusztus 14-én elhunyt az olasz származású amerikai hegedűs Giuseppe "JOE" VENUTI, aki sokat tett hangszere elismertetéséért a jazz-ben. Benny Goodman és Zoot Sims zenésztársa volt - többek között. 75 évet élt.

image4.JPG

És már öt éve, hogy nincs közöttünk a nagyszerű zongorista, zeneszerző VUKÁN GYÖRGY. 2013. augusztus 12-én hunyt el.

image5.JPG

Vissza az élőkhöz: e hónap 10-én lett 75 esztendős MICHAEL MANTLER osztrák (végre egy nem amerikai...) trombitás, zeneszerző - közel a kortárszenéhez. Archie Shepp, Cecil Taylor és Carla Bley zenésztársa volt egykor - mások mellett. Avantgárd muzsikájára "vevő volt" a WATT és az ECM kiadó is.

image6.JPG

Augusztus 28-án töltötte be az ötvenedik életévét az amerikai billentyűs LARRY GOLDINGS. Rengeteg "közreműködés" (Jim Hall, Madeleine Peyroux, Melody Gardot, Herbie Hancock és Norah Jones - például), de az egyik legjelentősebb társulása a Trio Beyond. "Saudades" (ECM, 2006) című koncert lemezüket Grammy díjra jelölték, Jack DeJohnette dobolt, John Scofield gitározott. Montreux-ben volt szerencsém látni-hallani őket.

image7.JPG

Isten éltesse a 30-án harminc éves trombitás Pecze Balázst!

image8.JPG

Csak ajánlani tudom: Szőke Szabolcsot és az Ő gadulkáját! Nagyszerű a zenekara (például a Trio Squelini) - különleges, egyéni a muzsika. Augusztus 4-én az Opus Jazz Clubban - az olasz trombitás David Boatoval együtt - kitűnő koncertet hallhattunk.

image9.JPG

És az ide kapcsolódó lemezt is ajánlom - már nem új, de lenyűgöző: Szőke Quintet & David Boato - "Via Ilka" (Hunnia Records, 2012).

image10.JPG

Ha Visegrádon járok, nem mulasztom el Zoller Attila szülőházát felkeresni. Most is így történt - néhány napja...

image11.JPG

Vissza a hírekhez