JazzMa

Friss Hírek

BJC 11!2019. január 17.
Shorter, Wayne: Emanon2019. január 16.
Játék – 2019. január2019. január 06.
Gone but Not Forgotten 20182018. december 31.
A JAZZ ESSZENCIÁJA2018. december 30.
RÁKFOGÓ LEMEZFELVÉTEL2018. december 15.

Hírek

Szakcsi - szóló - szombat este az Opusban

Szeptember vége, Budapest Music Center, Mátyás utca 8. Egy jazz muzsikus a zongoránál - teltház a klubban. Szakcsi Lakatos Béla - szólókoncert. FAZIOLI ESTEK - egy sorozat része az Opus Jazz Clubban.

szakcsi1.jpg

Szakcsi ritkán lép fel egyedül - én például közel 40 éve (!), még egyetemista koromban hallottam utoljára szólóban. Bevezető szövegében elárulta, hogy nem készült "konkrét" műsorral. Leült a zongorához és a "Peace for Pastorius" című gyönyörű kompozíciójával nyitott. Aztán a saját "köntösbe" öltöztetett "Stella by Starlight", egy borongós hangulatú cigány dal, a Kurtág-Eötvös-Ligeti "triónak" szánt improvizáció, Babos Gyula emlékére Miles Davis "Blue in Green"-je hangzott el. "Modern is lesz, azért előre elnézést kérek!" - mondta még az elején. De a közönség természetesen vevő volt erre a csodálatos játékra. Szakcsi olyan művész, aki egyszerre tud visszafogott és lehengerlő, játékos és merengő, vidám és szomorú is lenni. Ráadásként - ("Mit játsszak még nektek?”) egy néző kérésére - Gershwin egyveleget hallhattunk - nagyszerű "kivitelben"!

Szakcsi elképesztő, zseniális zongorista - de ezt felesleges leírni. (Azért megtettem...) Többször eszembe jut egy gondolata, amit még tavasszal, a Vele készített születésnapi (75!) riport kapcsán mondott. Hogy a muzsikus előtérbe helyezi-e saját magát, a zene rovására. Ma este ez nem volt kérdés. Mindegy, hogy mi szólalt meg: saját szerzemény, népdal-cigány dal feldolgozás vagy standard. Ott volt "elől" a zene - az Ő zenéje.

szakcsi2.jpg

szakcsi3.jpg

szakcsi4.jpg

szakcsi5.jpg

image1.JPG

image2.JPG

image3.JPG

image4.JPG

image5.JPG

Vissza a hírekhez