JazzMa

Friss Hírek

Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Syrius Legacy – 14. évad, 66. DzsesSzerda, Tatabánya

Szomorú bevezetővel, a Syrius „Örvény” című dalából vett idézettel kezdte az estét a sorozat védnöke, Pleier Tamás: „Vár engem az álmomban sok jó barát Elalszom, hogy végre halljam lelkem szavát” (Molnár András, Tálas Endre).

Szabó Lacira emlékeztünk, aki követte a törzsközönség egykori elmaradhatatlan tagját, a Kapitány Urat (a koncert napján lett volna 82 éves) és Veizer Tamást, aki nem is olyan régen még a helyi sajtóban tudósított a tatabányai jazzeseményekről.

A meghívott zenekar már többedszer volt vendég Tatabányán, de ebben az összeállításban először: Benkó Ákos (dob, ének), Fonay Tibor (basszusgitár), Ludányi Tamás (alt- és szopránszaxofon), Vidákovich Izsák (tenorszaxofon, fuvola) és Pénzes Máté (zongora, Hammond-orgona).

Ezúttal biztonságos körülmények között, „fedett pályán” játszhattak a fiúk, nem úgy, mint a nyáron, Székesfehérváron, ahol a kedvezőtlen időjárás miatt csak rövidített programot adhattak elő – az ő, és a mi bánatunkra, merthogy ott voltunk Ludányi és Pleier Tamásékkel együtt, mivel már akkor is kíváncsiak voltunk az új hangzásra a Hammonddal.

Ezúttal bőségesen részesülhettünk a Syrius muzsikájából, amelyben még mindig fedezek fel újdonságokat, ami egyaránt köszönhető e zene gazdagságának, és annak, hogy jó jazz-zenészekhez híven valószínűleg kicsit mindig másképp játszanak. A program az együttes második CD-jén kiadott „Széttört álmok” szvittel kezdődött, majd az első CD-ről, a „Devil’s Masquerade”-ról adtak elő. Kemény, felkavaró, energikus, tömény zene – játszani és hallgatni egyaránt. Leginkább Ákosnak kell hozzá állóképesség, hiszen (Tiborral együtt) ő a zenekar motorja, és a dobolás mellett még énekel is.

A korábbiakhoz képest előnyére változott a hangzás, nemcsak a Hammond miatt, hanem mert a tatabányai helyszínen igazi zongora is van. És akik már hallották a Syrius Legacy-t, azoknak nem kell ecsetelni a két szaxofonos nagyszerűségét. Külön élmény volt Tomi egyik szólója szopránon.

Első ráadásnak a zenekar kedvencét, a „Ne sírjatok, lányok”-at, másodiknak pedig a „Psychomania”-t adták elő.

Érik az együttes, mint a jó bor. Október 13-án, szombaton 22.45-kor a Petőfi TV-n láthatóak és hallhatóak, élőben pedig legközelebb Tátrai Tibusszal október 26-án, Kaposváron. A legenda él – jövőre németországi fellépés szerepel a tervekben.

A november 7-i DzsesSzerda meghívottja a Balázs Elemér Group.

Szabó Laci emlékének tisztelegve ehhez a tudósításhoz nincsenek fényképek.

Vissza a hírekhez