JazzMa

Friss Hírek

DESEŐ CSABA 80!2019. február 15.
Katché, Manu: The Scope2019. február 15.
CSÜTÖRTÖKI FÉSZEK JAM2019. február 12.
Pátkai Rozina: Taladim2019. február 12.
BEVÁLTOTT ÍGÉRET2019. február 08.
Lovano, Joe: Trio Tapestry2019. február 08.
3. Belvárosi Jazzverseny2019. február 07.
ÚJ SOROZAT INDULT2019. február 04.
Kovács Linda: Sunflower2019. február 04.
Játék – 2019. február2019. február 03.
ARCCAL A FÉM FELÉ2019. február 01.
Jazz-Január Svájcban2019. január 30.

Hírek

Jazzmaraton: Magyar Jazz és Avantgárd Zenei Koncertek Oroszországban

2018 október végén és novemberben Jazzmaraton néven valódi jazz és avantgárd zenei deszant érkezik Magyarországról Oroszországba. A Moszkvai Magyar Intézet szervezésében vagy támogatásával a hazai improvizációs zenei szcéna legnevesebb előadói lépnek fel orosz klubokban és fesztiválokon.

Tavalyi sikeres miniturnéja után tér vissza Oroszországba a dobos Pándi Balázs, hogy a holland Jason Köhnen társaságában Moszkvában és Szentpéterváron adjon koncerteket. 10 állomásos masszív turnéra utazik Oroszországba Thea Soti vajdasági magyar énekesnő Electrified Islands c. projektje. Szelevényi Ákos és Porteleki Áron duója pedig három városban ad koncerteket – Moszkvában, Szentpéterváron és Jaroszlávlben. A Habsburg Birodalom felbomlásának 100. évfordulója alkalmából szervezett Monarchia fesztiválon lép fel az osztrák-magyar-szlovén Krispel/Miklós/Schellander trió és a budapesti Jü power jazz zenekar. Először koncertezik Oroszországban a cimbalomművész Móri Beáta is, aki kortárs magyar zeneszerzők darabjait adja elő a Dom Kulturális Központban, valamint a Monarchia fesztiválon.

A dobos Pándi Balázs tavaly turnézott először Oroszországban a NewYork-i underground szcéna egyik kiemelkedő bőgősével, Trevor Dunnal. Október végén a holland  Jason Köhnennel (Bong-Ra) tér vissza, hogy koncerteket adjon a szentpétervári The Place, valamint a moszkvai Pluton klubokban.

November 2-án a vajdasági származású magyar énekesnő Thea Soti mutatja be Moszkvában az Electrified Islands c. projektjét, melyben egyszerre keveredik a jazz, a kortárs opera, a rock és a kísérleti elektronika. Az énekesnő elmondása szerint itt a hagyományos ének struktúrák az absztrakt hangok által változnak meg, hogy elektronikai és egyedi hangszerek előadásában új életet  kapjanak az improvizációban. A moszkvai koncertet 9 vidéki fellépés követi Dubnában, Tulában, Voronyezsben, Tambovban, Szaratovban, Uljanovszkban, Nyizsnyij Novgorodban, Ivanovóban és Dmitrovban. A turné az Otgyel Kulturi koncertszervezői iroda szervezésében valósul meg.

 November 6-án lép fel a legendás moszkvai Dom Kulturális Központban Szelevényi Ákos és Porteleki Áron duója. Szelevényi Ákos Magyarország egyik legismertebb és legelismertebb szaxofonosa. Hírnevét a 90-es években aktív, párizsi alapítású Akosh S Unit hozta meg, de tagja volt a Noir Desir kultikus francia rock zenekarnak is. Porteleki Áron a budapesti experimentális és szabad zenei színtér egyik megkerülhetetlen figurája. Állandó tagja több kísérleti rock és avantgárd zenei formációnak, de sokat lép fel népzenei koncerteken is édesapjával, Porteleki Lászlóval, a Muzsikás zenekar brácsásával.

 November 15-én lép fel szintén a DOM Kulturális Központban Móri Beáta magyar cimbalomművész. A Gerencsér cimbalomtrió tagjaként és szólistaként számos kortárs magyar mű ősbemutatója fűződik nevéhez. Moszkvában is kortárs magyar zeneszerzők műveit, valamint népzenei elemekből álló darabokat ad elő cimbalmon. Szintén ezen az estén lép fel a neves iráni származású dobos, Michael Zerang és a libanoni gitáros, Sharif Sehnaoui. Móri Beáta azon a hangszeren fog játszani, amit idén szeptemberben állandó jelleggel a Moszkvai Magyar Intézetbe helyeztek ki. A cimbalom idén szeptember 9-én „debütált” a legendás moszkvai Nagy Színházban, a Kálmán operett gála est programján. A hangszer elkészítése a BMC – Budapest Music Center segítségével valósult meg.  Jelenleg ez az egyetlen zenei intézményben kihelyezett és használatra alkalmas állapotban lévő cimbalom Oroszországban.

 November 17-én a Flacon Design Factory-ben rendezett Monarchia fesztiválon lép fel a budapesti power jazz zenekar, valamint az osztrák, magyar és szlovén zenészekből álló Krispel/Schellander/Miklós free jazz trió. A Jü – Mészáros Ádám (gitár), Hock Ernő (nagybőgő) és Halmos András (dob) pszichedelikus power jazz triója már több fontos nemzetközi fesztiválon is megfordult (Saalfelden Jazz Fest, Ljubljana Jazz Fest, Match & Fuse London), két stúdiólemezük pedig a patinás RareNoise Records gondozásában jelent meg. A Jü zenéje leginkább a pszichedelikus rock, az afrikai zenék és az avantgárd jazz határain mozog. A Krispel/Schellander/Miklós trió ezzel szemben a free jazz, a totális improvizáció vizein evez. Az osztrák szaxofonos Markus Krispel, a szlovén bőgős Matija Schellander és a magyar dobos Miklós Szilveszter közös triója a nemzetközi zenei projektek egyik legjobb példája. A Jü és a Krispel/Schellander/Miklós koncertjei az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlásának 100. évfordulója alkalmából szervezett Monarchia fesztivál keretében valósul meg.

JAZZMARATON:

Bong-Ra (Jason Köhnen & Pándi Balázs)

október 26. – Szentpétervár, The Place
október 27. – Moszkva, Pluton w. Phurpa
október 28. – Moszkva, Pluton (feat. Dimitry El Demerdashi)

Thea Soti & Electrified Island (Magyarország-Németország)

november 1. — Dubna, KMC Iniciativa
november 2. — Moszkva, KC DOM
november 3. — Tula, TIK Otava
november 4. — Voronyezs, KK Petrovszkij
november 5. — Tambov, klub Balamut
november 6. — Szaratov, PIU koncertterem
november 7. — Szamara
november 8. — Uljanovszk, KKK Szovremennyik
november 9. — Nyizsnyij Novgorod, Arzenál
november 10. — Ivanovo, Filharmónia
november 11. — Dmitrov, Kotyol klub

Szelevényi Ákos & Porteleki Áron duó

november 6. – Moszkva, KC DOM
november 7. – Szentpétervár, GEZ-21
november 8. – Jaroszlavl, Jazz-center

Móri Beáta

november 15. – Moszkva, KC DOM
november 17. – Moszkva, Monarchia fesztivál: Flacon Design Factory

november 16. – Moszkva, Mezzoforte klub
november 17. – Moszkva, Monarchia fesztivál: Flacon Design Factory

Krispel/Schellander/Miklós trió

november 17. – Moszkva, Monarchia fesztivál: Flacon Design Factory

Vissza a hírekhez