JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Steve Wilson's Wilsonian Grain, Q4 Klub, Rheinfelden, Svájc (2018. november 12.)

Világszínvonalú csapat turnézik Európában, Steve Wilson szaxofonos vezényletével. A zenekarban Uri Caine zongorázik, Ugonna Okegwo bőgőzik és Ulysses Owens Jr. dobol. Olaszországi koncertek után Rheinfelden (egy Basel melletti kisváros) volt a tegnapi állomás, és olaszországi, szerbiai (Újvidék) és osztrák (Bécs) koncertek következnek.

img-2772.jpg

Steve Wilson, zenészkarrierje majd' 50 éve alatt dolgozott már Chick Corea-val (Origin), Dave Hollanddal, Joe Hendersonnal, Mulgrew Millerrel, és az amerikai jazz sok más kimagasló alakjával. Saját zenekarai mellett most is sokan foglalkoztatják "side-man"-ként, többek között Ron Carter, Maria Schneider és Billy Childs. Uri Caine is fantasztikus  zongorista-polihisztor, aki egyaránt otthon van a straight-ahead jazz világában, a klasszikus zenében, az arra épülő improvizációkban és a fúziós zene világában (pl. Bedrock, Dave Douglas Band). Ugonna Okegwo pedig immár majd' 25 éve játszik Tom Harrell zenekarában, de azelőtt Jacky Terrassonnal is készített remek lemezeket. Ulysses Owens Jr. pedig az újabb dobos-generáció egyik legprominensebb képviselője, többek között Christian McBride egyik zenekarának tagja. Szóval, "nem akárkik" játszottak tegnap este a Rheinfeldeni szálloda pincéjéből kialakított kis klubban.

img-2774.jpg

A koncerten a zenekartagok eredeti darabjait (pl. Steve Wilson „Perry Street”-je, Ugonna Okegwo „For You”-ja), mai zenészkollégák kompozícióit (pl. George Colligan egyik szerzeménye) és standardeket (pl. Joe Chambers-től és Thelonious Monktól) játszott a zenekar. Remek hangzás, virtuóz improvizációk: Steve Wilson és Uri Caine különösen inspirált "formában" voltak. Teltház, jó hangulat. Mi kell még egy őszi hétfő estére?

img-2771.jpg

(A Q4 klub csak időszakosan üzemel, de most eléggé beindult: jövő hétfőn például egy Ron Carter kvartettel folytatódik a program, amiről ugyancsak megpróbálok majd beszámolni.)

img-2778.jpg

img-2782.jpg

img-2784.jpg

img-2791.jpg

Vissza a hírekhez