JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Hegedűsök a klubban

Eszembe jutott egy régi nyáresti történet szerda este. Évekkel ezelőtt Pege Aladár lépett fel Győrben, és a koncert előtt készítettem egy hosszabb interjút vele a Győri Rádiónak. (Akkor még létezett ilyen). Mesélt többek között egy fellépésről pályája elején, mikor Németországban muzsikált ottani zenészekkel, és megkérdezték tőle, mi a foglalkozása. Nagybőgőművész vagyok, felelte akkor magától értetődő természetességgel. Aztán az évek során megértette, - jegyezte meg némi iróniával, - miért tették fel a kérdést. Mert ha nem csak a zenélésből akar megélni, nem kell olyasmit elvállalnia, amihez nincs kedve, és nem kell öreg korában saját cd-it árulni egy koncert után.

A RAS Quintet vezetője, Rosta S. Csaba, aki szerdán lépett fel a győri Rómer jazz klubban, megvalósította a Pege projektet. Kiváló építész, aki egy szűk évtizede újra elkezdett zenélni. A művészetekre fogékony reneszánsz figura volt ő korábban is, fontos kiállítás, koncert, performance nem zajlott le nélküle Pannonhalmától Pestig sehol. Persze ott a veszély, hogy építészek közt ő legyen a legjobb zenész, zenészek közt pedig a legjobb építész. Az elv mindkét területen szerinte ugyanaz: „Először megnézem, valóban rám van-e szükség, az én csapatomra.”

Műsorvezetőként jelen lehettem, mikor Joey Calderazzo előtt léptek fel a győri zsinagógában, hallottam őket az Öt templom fesztiválon. Az alaptrió mindig adott: a komponista gitározik, a fia, Bendegúz (aki informatikus egyetemista) basszusgitáron játszik, Sebestyén Bálint (aki a Győri Balett magántáncosa egyébként, de - vagy éppen ezért - kiváló a ritmusérzéke) dobol. És jönnek a session-zenészek alkalmilag. Ezért a mostani este is a barokk udvarok szokásait követte, mikor a profik bevették maguk közé a házigazdát. Még az is előfordult, hogy ő komponálta a zenét. Ahogy Rosta S. Csaba is maga jegyzi a „Labirintus” című első cd zenéit, a Soproni Balett készített rá koreográfiát, a „Metro” című anyag felvételei pedig most zajlanak. Ezekből válogatták a koncert anyagát.

Ami, főleg az új album számainál izgalmassá tette a koncertet, hogy beszállt a két vendégzenész, akik szinte a kezdetekkor tagjai a formációnak, ha épp sikerül az egyeztetés. Tóth Tamás Ferenc (aki ma a Concerto Budapest tagja) a klezmertől a klasszikus és jazzhegedülés technikájáig sok mindent felvillant, ezek a koncert legjobb pillanatai. Kovács Ferenc hegedűjén pedig megmutatta, hogy a népzene futamai hogy rajzolhatók fel a jazz-zes alapokra. Igazán azonban a Miles Davis koncertjeit idéző füstös trombitatónusa tetszett. Hegedűsök brillíroztak hát a színpadon, a tetőre majd legközelebb merészkedhetnek fel.

Fotó: Csobay Dániel

444.jpg

333.jpg

444tt.jpg

Vissza a hírekhez