JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Borbély-Gyárfás duó az iFben (ilyen még sosem volt, eddig)

Csütörtökön az iFben a kétheti rendszerességgel műsorra kerülő Gyafi csütörtökön újra megjelent az a JazzMa utazó stábja (Hoffmann György (hofi) (szöveg) és Kalocsai Ricsi (fotó)). Nem csoda, hogy idevetődtek, egyrészt ez a munkahelyük, másrészt ugyan sok különlegesen érdekes jazz esemény van az iFben, de a Borbély Mihály (szaxofon) - Gyárfás István (gitár) duó ezek közül is kiemelkedik.

Először is azért, mert harminc évvel ezelőtt kezdtek el gyakorolni erre a koncertre. Gyafi sosem viccel, (vagy csak nem értem a humorát) tőle tudom, meg a fb-ról, ahova fényképet is feltöltött a próbáról. Akkoriban a Medicor klubban játszottak Regős István zenekarában. Nagy szeretettel beszélt a legendás, mindent tudó, de nagyon szerény Regős Pistáról, "akinek tényleg volt mire szerénynek lenni. És önzetlenül mindent igyekezett átadni, és segíteni akinek csak tudott.” A régi időkre néhány Medicor-os számmal emlékeztek.

gyafi1.jpg

Ami a jazz-t különlegesen vonzó műfajjá teszi, az mind benne volt ebben a találkozásban: a briliáns hangszeres-zenei tudás az alap, erre rakódik a spontenaitás, a jókedv, az egymásra figyelés, a párbeszéd és ami ezen túl van, az együtt improvizálás. A közönségben ült Gróf Pali, róla jutott eszembe, hogy ez a szinkrontolmácsolás magassága, real -time találják ki egymás gondolatát, és válaszolnak is rá azonnal. Mindez úgy előadva mosollyal, hátba veregetéssel, örömmel és történetekkel fűszerezve, hogy a közönség is teljesen a zene és az esemény hatása alá kerül.


Egy keserűbb megjegyzést hadd tegyek, manapság sokakban összemosódik a live jazz és a live stream fogalma. Ugyan a live szó ugyanaz, de hadd tisztázzam: az élő zene varázsát a személyes jelenlét adja, hiába hívják a közvetítést live streamnek, a képernyőn nem jön át az élet! Ezt a pár perces live-ot már live-ban többen nézték meg, mint ahányan élőben a koncertet. Azóta ezernél jár a megtekintések száma, ki-ki tegye hozzá a sajátját:  https://www.facebook.com/119649694670/videos/2473545709326253/?t=8

gyafi-borbely1.jpg

gyafi-borbely2.jpg

gyafi-borbely3.jpg

gyafi-borbely4.jpg


Vissza a hírekhez