JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Jazz-Február Los Angelesben

Ígértem "nagyobb neveket" az előző tudósításomban. Úgy alakult, hogy múlt héten Los Angelesben voltam egy kongresszuson, és "nem lopom én az időt" mottóval megnéztem, mi a helyzet a városban "jazzileg".

Mint kiderült, a városban a premier jazz-klub (legalábbis az egyik) a Baked Potato, amely egy kissé lepukkant, 80 emberes klub Los Angeles egyik kicsit összevissza városrészében (Studio City). Ebben a klubban még mindig él és virul a fúziós zene. (Nem csoda, hogy a "mi" Borlai Gergőnk is sokszor játszik itt!) A hét elején sikerült elcsípnem a "Birthday Jazz All-Stars" zenekart, amelyben Alphonso Johnson basszusgitározott mesterfokon (akinek nem rémlene a név: legendás zenész, aki a Weather Reporttól a Santana-ig sok legendás zenekarban megfordult), Mitch Forman ("Mr. Fusion!") játszott szintetizátoron és Fender Rhodes-on, Jeff Richman gitározott, a legendás fúziós dobos Simon Phillips dobolt, és Matt Von Roderick trombitált (kb. olyan "randybreckeresen"). A banda százból százas fokozaton kezdett, majd fokozatosan beleerősített.

bas1.jpg

bas2.jpg

bas3.jpg

Aztán pár nap múlva Oytun Ersan (fiatal, török basszgitáros) játszott. Megint csak Mitch Forman játszott keyboardokon, Mike Miller gitározott, Louie Palmer dobolt és Brandon Fields szaxofonozott. Remek zenész Oytun, fogunk még róla hallani.

oe2.jpg

oe3.jpg

oe4.jpg

oe5.jpg

Aztán megint pár nap sem telt el, és újabb teltházas koncert, ezúttal a Baked Potato klub tulajdonosa, Don Randi játszott (és zenekara, a Quest). Don Randi immár 81 éves, és Los Angeles egyik legendás zenésze, aki nemcsak jazzben, hanem filmzenében és populáris zenében (Wrecking Crew, Beach Boys) is otthon van. A koncerten minden stílusából kaptunk egy-egy adagot.

dr1.jpg

dr2.jpg

dr3.jpg

És pár napra rá Los Angeles egyik külvárosában (Mission Viejo) játszott Kei Akagi zongorista triója. Kei-t legtöbben talán Miles Davis és Al DiMeola zenekaraiból ismerik, mint fúziós zenészt, de van jó pár remek akusztikus triólemeze is, és ezúttal ebből tartott magas színvonalú bemutatót a "Tokyo Trio" zenekarával (Shunya Wakai - bőgő és Tamaya Honda - dob).

ka1.jpg

ka2.jpg

ka3.jpg

ka4.jpg

ka5.jpg

Szóval, minden ellenkező híresztelés ellenére, Los Angelesben is van jazz-élet, és nem is akármilyen. A jelek szerint ez a város az univerzumnak az egyik olyan megmaradt "zsebe", amelyben még él és virul az őszinte kőkemény fúziós jazz (sok más zenei ágazattal együtt.) Aki nem hiszi, járjon utána!




Vissza a hírekhez