JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Influenza arangini

Lantos Zoltán volt a vendége a solymári Little Jazz Pub Klubnak február 22-én. Az influenza járvány által érintett teltházas koncert a szokásos magas színvonalon, a házigazda Equinox (aznap este) trió kíséretével hangzott el. Márkus Tibor a zenekar vezetője mutatta be Magyarország egyik legismertebb jazz hegedűsét, a klassszikus és az indiai zenei hagyományban egyaránt otthonos Lantos Zoltánt.

lantos1.jpg

A koncerten a klub hagyományai szerint standardek, Márkus Tibor szerzemények és a vendég kompozíciói hangzottak el.

Nyitó számként a Márkus Tibor–Csuhaj Barna Tibor–Jeszenszky György alkotta Equinox Wayne Shorter “Footprints” című témája hangzott el. Ezután a csatlakozó Lantos Zoltánnal együtt Keith Jarrett “Kölni koncert”-jének egy tételét hallhattuk, nagyon szép feldolgozásban (Memories of Tomorrow). A címben nem ok nélkül használtam az influenza szót, hiszen Lantos Zoltán és Márkus Tibor még nem teljesen épült fel a betegeségből, és a közönség soraiban is többször köhögtek, mint ami elvárható lett volna. De ennek ellenére a színes műsor végén két ráadással, nagy sikerrel ért véget a több, mint két órás hangverseny.

lantos2.jpg

Lantos Zoltán a műsorban új lemezének egy nagyon szép kompozíciójában, a címadó “Sonaris”-ban egy számára készített, rezonáns-húros (tarangini) hegedűn játszott, ami 5 + 16 húrral készült egy olasz mester műhelyében. A hangzása egészen különleges, én ezt a zeneiséget Lakshminarayana Shankar koncertjén ismerhettem meg a Debreceni Jazznapok 1984-es Shankar-Garbarek Group koncertjén. Aki ott volt, az hihetetlen élményben részesült. A solymári klub családias közegében egészen fantasztikusan szólt a hangszer. A lemezről még egy kompozíciót hallhattunk “Monsoon Strangers” címmel. A koncert legszebb perceit John Coltrane “Impressions” című kompozíciójában elhangzó nagyon feszes, koncentrált dob-hegedű duó hozta.

Az Apáczai Csere János Művelődési Ház jazzklubjának következő, március havi vendégei Elsa Valle és Winand Gábor lesznek. Akik a magyar jazzélet első számú énekes házaspárját testközelben szeretné hallgatni jazzprofesszorok kíséretével, az látogassa majd meg Solymáron a Little Jazz Pub-ot.

lantos3.jpg

lantos4.jpg

lantos5.jpg

lantos6.jpg

lantos7.jpg

lantos8.jpg

lantos9.jpg

lantos10.jpg

Vissza a hírekhez