JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

BMQ

Branford Marsalis Quartet, 2019. március 5-e, Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem - teltház. Öt év után újra Budapesten az 58 éves amerikai szaxofonos és négyese!

Lemezbemutató koncert: itt a vadonatúj "The Secret Between the Shadow and the Soul" című alkotás - hét hosszú darabbal. Branford  Marsalis - szoprán- és tenorszaxofon, Joey Calderazzo - zongora, Eric Revis - bőgő és Justin Faulkner - dob.

A végletek lemeze - és koncertje: a kőkemény free-től a "fülbemászó" szépségekig mindent bemutatnak-bemutattak - igencsak jó arányban. Amikor az ember már éppen "feladná", belefáradna a nehézségekbe - jön a következő gyönyörűség. Óriási hangszertudással, összeszokottan, elképesztő színvonalon. Talán a modern mainstream illik rá leginkább - ha műfajt kell mondani, és muszáj skatulyázni. De ez a Branford Marsalis Quartet - jelenleg a világ egyik legjobb jazz-zenekara! (Talán nem csak szerintem...)

Nincs duma - csak a zenekar bemutatása. És indul a "nagy menet", (első hallásra) nyilván sokaknak ijesztően. Nincs kegyelem - ők ezt így gondolták, kezdetnek "nekiestek" a közönségnek. Aztán finom darabok, majd újra erőteljes kompozíciók jönnek - felváltva, rendkívül ízlésesen elhelyezve. A sajátok mellett előadtak egy humorral, ötletekkel fűszerezett "On the Sunny Side of the Street"-et - az agyonjátszott standard új életre kelt! A lendületes elsöprő, a lírai megható volt - a négy muzsikus csúcsformában játszott!
Három ráadás, közel két óra, a modern jazz fantasztikus hírverése! 
Újra kiderült: a műfaj él, és nagyszerű képviselői vannak. Például a BMQ!


branford-marsalis-the-secret-between.jpg



Vissza a hírekhez