JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 18.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.
A Morgan Workshop sztori2024. március 06.

Hírek

Beszélgetés a zenekarvezetővel a Bágyi Balázs New Quartet és Li Xiaochuan közelgő turnéja elé

Bágyi Balázs ismét nagy fába vágta fejszéjét.

bagyi-balazs.jpg


1) Csak azon olvasók kedvéért, akik nem tudják, hogy ki a kínai trombitás, Li Xiaochuan, mondj néhány mondatot róla!

Li Xiaochuan Kína első számú “jazz-exportcikke”. Sanghajban él, az ottani jazztanszék professzora és rengeteg nemzetközi együttműködést valósít meg. Gyerekkorában klasszikus zenét tanult, majd az USA-ban a North Texas University-n diplomázott. Régóta az Eddie Gomez Quartet szólistája, illetve a Pat Metheny Group 2015–ös Ázsia turnéjának volt vendégművésze. Én pár éve rendszeresen dolgozom vele, koncertezünk és tanítunk is együtt.


2) Volt ő már Magyarországon a Te meghívásodra, hisz a Müpában koncerteztetek vele. Sőt, közös CD-tek is megjelent "China Jazz Suite" címen. Ez hogyan jött létre?

2017 februárjában a MÜPA Jazz Showcase egyik esti koncertjét adtuk a New Quartet-tel és vele, vegyesen játszottunk az ő és az én kompozíciómból.

Tavaly írtam a “China Jazz Suite”-et, amit végig két fúvósra hangszereltem. A kezdetektől az volt a terv, hogy Li-vel együtt vesszük fel. A Tom Tom Records jelentette meg az albumot és természetesen letölthető formában is elérhető a legnagyobb stream szolgáltatóknál. A zene korábbi kínai utazásaink benyomásain alapul, de nem tartalmaz direkt népzenei elemeket, csak a hatás van ott, híven tükrözi saját szerzői világomat és az együttes hangzását. Sok tételcím földrajzi helyekhez kötődik (Quingdao Sky, Strom Above Ningbo stb…).

https://www.youtube.com/watch?v=36x3UaAKFXk


3) Most viszont egy ennél is nagyobb szabású közös projektbe fogtatok. Mi is ez?

Két turnénk is lesz az idén ezzel a lemezanyaggal. Hamarosan itthon, illetve a környező országokban, októberben pedig Kínában mutatjuk be az albumot.


4) Jól értettem, 1 hét alatt 3 országot érint? Mikor és hol indul a turné?

Igen, így van. A hivatalos lemezbemutató 23-án lesz a Budapest Jazz Clubban, utána 24-én Győrben, 25-én Debrecenben játszunk. Innen Erdély felé vesszük az irányt, 26-án Marosvásárhelyen, 27-én Kézdivásárhelyen leszünk. Ezeket követően 29-én Székesfehérvárott, 30-án pedig a Nemzetközi Jazz Nap alkalmából a felvidéki Somorján lépünk fel.


bagyi-balazs-new-quartet-page-001.jpg


5) És mindenütt a "China Jazz Suite"-et játsszátok majd? Vagy lesz "sztenderdezés" is?

Mindenhol ez az anyag megy majd.


cd-cover.jpg


6) Sok sikert a hangverseny körúthoz!

Köszönjük szépen, a Facebookon lekövethető lesz az egész út.


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez